Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Tanrı Dağları’ndan Hisar’a: Türk dünyası fetih şenliğinde buluşacak

Tarih… Türk topluluklarının 3 bin yıl önce Ortaasya’daki Tanrı Dağları’ndan çıkıp Batı’ya yayıldıklarını yazıyor. O yollardan biri de Anadolu’ya ulaştı.

Anadolu’da Türkleri kalıcı kılan en önemli gelişmeler arasında 6 Nisan 1326’da Bursa’nın fethi de var.

Osmanlı’nın devlet olarak kuruluşunu ilan ettiği Bursa, bu fetihle cihan devleti Osmanlı’nın ilk başkenti oldu.

Buna…

Osmanlı’nın ve dolayısıyla Türk dünyasının yerleşik düzen anlamında şehir yaşamına Bursa ile geçtiğini de eklemek gerekiyor.

İşte…

Tüm bu nedenlerle önemli olan Bursa’nın fethi şenlikleri bu yıl bambaşka bir havada kutlanacak.

O farkı da…

13 yıldır 6 Nisan’da başlayıp 1 aya yayılan etkinliklerle fetih şenlikleri düzenleyen Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar açıkladı:

“Osmangazi olarak Kazakistan, Özbekistan, Moğolistan, Kırgızistan, Makedonya, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Kosova, Yunanistan, Bulgaristan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde kardeş şehirlerimiz var. Bu yıl fetih şenliklerimize Türk dünyasındaki kardeş şehirlerimizi davet ettik.”

Ardından…

Son dönemde Özbekistan ve Kazakistan’a ikişer kez gittiğini anımsatıp, merkezi İstanbul’da bulunan, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Uğur Altay’ın başkanlığını yaptığı, 30 farklı ülkeden 1.175 üyesi olan, yönetimini de 10 farklı ülkeden 30 kişinin oluşturduğu Türk Dünyası Belediyeleri Birliği hakkında şu bilgiyi verdi:

“Yönetim kurulunda bulunduğum Türk Dünyası Belediyeleri Birliği klasik anlamda bir kardeş belediyeler birliği değil. Kardeşlikten çok, projeler üzerinden somut işler yapıyor ve dış politika çerçevesinde faaliyetler yürütüyor. Farklı ülkelerden belediyelerin eğitim almalarını sağlıyor.”

Şunu açıkladı:

“Geçen hafta Birlik Başkanı Sayın Altay’la birlikte Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu’nu ziyaret ettik. Bu yıl Bursa’nın fetih şenliklerinde Türk dünyasını buluşturma projemize onlar da destek veriyorlar.”

Şunu da vurguladı:

“Türk Dünyası Belediyeleri Birliği, yerel diplomasiyle şehirlerin kaynaşmasını ve ülke politikalarına katkı sağlamayı amaçlıyor. Türk dünyasını fetih şenliklerine davetimizi bu Birlik vasıtasıyla yapıyoruz.”

 

Bursa’da Bilge Kağan Sempozyumu

Osmangazi Belediyesi’nin kardeş şehirleri arasına Moğolistan’ın Arkhangai Belediyesi de katıldı. Arkhangai tarihte Türk kelimesinin ilk kullanıldığı Orhun Anıtları’nın olduğu bölgenin belediyesi.

Bu kardeşlik…

Orhun Anıtları’nı yazdıran Göktürk Hükümdarı Bilge Kağan’ın UNESCO tarafından 2020’nin Bilge Kağan Yılı ilan edilmesiyle daha da anlam kazandı.

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, temmuz ayında Bursa’da düzenlenecek sempozyumda iki kentin akademisyenlerinin Bilge Kağan’ı anlatacaklarını açıkladı.

Harmancık Kaymakamı Şahin’in ‘Dağda dumansız hava’ kampanyası

Projeyi… Sağlık Bakanlığı başlattı ve İl Sağlık Müdürlüğü de il genelindeki kurumlarda Tütünsüz Kurum Projesi adıyla uyguluyor.

Amaç da…

“Kurumlarda tütün ve tütün ürünlerinin zararları hakkında farkındalık oluşturmak, insanları pasif tütün dumanı etkileniminden korumak, tütün ürünleri kullanımına yeni başlayışları engellemek ve tütün bağımlılığından kurulmak isteyenleri desteklemek” olarak belirlendi.

İşte…

Bu proje için resmi kurumlar arasında ilk başvuruyu Harmancık’ın genç kaymakamı Yasin Şahin yaptı.

İlk kaymakamlık görevi olmasına karşın, vatandaşla kurduğu içten diyalog ve küçük dağ ilçesi Harmancık’a eşi Sinem Şahin’le birlikte getirdiği sosyal hareketlilikle dikkat çeken Kaymakam Yasin Şahin’in bu projeye başvurusu daha da önem taşıyor.

Çünkü…

Bilinen “temiz dağ havası” imajıyla tanınan Harmancık’ta, kurumsal anlamda insan sağlığı için harekete geçmek de bir yöneticinin farklılığı.

Sahipsiz hayvanlara sıcak ilgi

Gözlemimiz şu… Harmancık Kaymakamı Yasin Şahin’in eşi Sinem Şahin, küçük dağ ilçesinin sosyal yaşamına farklılık getirdi.

Bir yandan…

Harmancık’ta yaşayanlarla sıcak diyaloglar geliştirip ev ziyaretleri yapan, kadınlar ve çocuklarla ilgilenen Sinem Şahin; bir yandan da sahipsiz hayvanların korunmaları ve bakımları için girişimlerde bulunuyor, ilçenin kısıtlı olanaklarını aşmaya yönelik çabalarıyla da dikkat çekiyor.

Şahin çiftinin yöreyle bütünleşen çabaları destek de görüyor.

Konu ‘bayrak’ olunca… Refik Özen’i kimse bu kadar sinirli görmedi

Refik Özen’i gençliğinden, amcası rahmetli Abidin Özen ustayla birlikte çalıştığı yıllardan beri tanırız. Hep sakin ve hep gülümseyen yüzüyle biliriz.

Siyasette de aynı çizgisi sürdü.

Gerek AK Parti Osmangazi İlçe Başkanlığı döneminde, gerek AK Parti İl Sekreterliği döneminde, gerek AK Parti Bursa Milletvekili olarak hep gülen yüzüyle ve sakin duruşuyla bilindi.

Açıkçası…

Bugüne kadar öfkelendiğini görmemiş, sinirlenebileceğini düşünmemiştik.

Ta ki…

TBMM Genel Kurulu çalışmalarından paylaştığı fotoğrafa kadar. Çok kızıp sinirlendiğini, AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin tarafından güçlükle sakinleştirildiğini yansıtan fotoğrafı görünce şaşırdık.

Neden bu kadar öfkelendiğini ve tutulamaz hale geldiğini ise şöyle açıkladı:

“Bu milletin bayrağına, askerine saldıran; katil PKK’yı muhalif örgüt olarak gören her türlü yapıya karşı haykıran ses olmaya devam edeceğiz.”

Mesele anlaşıldı.

Ayhan Salman’ın kırgınlığı mı var?

AK Parti İl Başkanı Ayhan Salman sakin ve siyasi ilişkilerinde kırmamaya yönelik dengeli yaklaşımıyla biliniyor. Sosyal medyayı da iyi kullanıyor ve düşüncelerini bu yolla duyuruyor.

Dün yaptığı paylaşım ise daha çok duygularını yansıtan mesaj gibiydi:

“Bir davaya inanmak ve sevmek illaki sıra dışı ya da kahramanca şeyler yapmak değil, sıradan şeyleri de hassasiyetle yapabilmektir. Bu yolda herkesi, hatta istersen rakiplerini bile sev, ama bence kara listeni de hep güncel tut.”

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X