Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Tartışmaya açılan seçim sistemine 4 yıl önceden Faruk Çelik önerisi

Köşe Yazısını Dinle

Tarih 27 Eylül 2019… Olay Televizyonu’nda yayınlanan Her Açıdan programında Bursa’nın siyasetçisi, eski Bakan Faruk Çelik’i konuk ettik.

Program…

Çelik’in; seçim sisteminden siyaset anlayışına kadar çarpıcı önerileriyle, bir televizyon programından çok siyaset konferansı havasında geçti.

Özellikle…

30 Eylül 2019 günü sütunlarımıza taşıdığımız Faruk Çelik önerileri arasındaki Cumhurbaşkanı seçimi sistemi değerlendirmesi sonraki günlerde yaygın medya gündemine girdi ve manşetlere taşındı.

İlk kez…

Olay Televizyonu’ndaki programımızda açıkladığı ve “ilerde sorun olabilir” vurgusu yaptığı Cumhurbaşkanı seçimi ile ilgili önerisini şöyle aktarmıştık:

“Başkanlık sistemi yüzde 50 artı 1 oy şartıyla yürürlüğe girdi. Yüzde 50’nin üzerinde oy alacaksınız ki Başkan seçilebileceksiniz. Bazı ülkelerde var. Birinci turda yüzde 40 ve üzeri alan seçilir, olmazsa ikinci turda yüzde 50 artı 1 şeklinde formüllerin geliştirilmesinde yarar var.”

O günlerde…

AK Parti Genel Merkezi’nde görev yapan bazı siyasetçiler “Kendi getirdiğimiz kuralı değiştirirsek anlatamayız” gibisinden açıklamalar yapınca Çelik’in önerisi manşetlerde kaldı ve bir kenara kondu.

Aradan 4 yıl geçti…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya’dan dönerken uçakta, “50+1 şartının değişmesi konusu isabetli olur. En fazla oyu alan adayın seçilmesi halinde Cumhurbaşkanlığı seçimi de seri olur. Mevcutta 50+1 mecburiyeti partileri yanlış yollara sevk ediyor” açıklamasını okurken, Faruk Çelik’in 4 yıl önce Olay Televizyonu’nda dile getirdiği öneriyi anımsadık.

O programda…

Çelik siyasetin geleceğine yönelik şu öneriyi de dile getirmişti:

“Dar ya da daraltılmış bölgeyle halka dayalı, halkın tercihleriyle seçilmiş bir milletvekilinin parlamentoya girmesi. Millete dayalı Başkan, millete dayalı parlamento olunca bunlar birbirini dengeleyecek.”

 

Diyarbakır ve Mardin’de cezaevlerini inceledi

Bir dönem… Tutuklu ve hükümlülere kötü muamele ile tanınan Diyarbakır Cezaevi’nde TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu bünyesindeki Tutuklu ve Hükümlü Alt Komisyonu incelemesi vardı.

İncelemeye…

AK Parti Bursa Milletvekili Av. Mustafa Yavuz da komisyon üyesi olarak katıldı.

Diyarbakır’ın ardından Mardin’e geçen komisyon üyeleri, yine bir dönemin sorunlu yerlerinden Midyat Cezaevi’nde inceleme yaptılar.

 

Cumhur İttifakı görüşmeleri sürüyor: Masada ilçe belediyeleri var

Siyasette… AK Parti ve MHP’nin 2018 seçimlerinden bu yana devam eden ve bugüne kadar benzeri görülmemiş tam uyumlu ittifakı var.

Cumhur İttifakı…

14-28 Mayıs seçimlerinde yine aynı uyumu gösterdi. Şimdi de gündemlerinde 31 Mart 2024’teki yerel seçimler var.

O nedenle…

İki parti Genel Merkezleri heyetleri bir süredir Ankara’da görüşmelerini sürdürüyorlar.

Gerçi…

Henüz anlaşma sağlanmış değil, ama masadan yine uzlaşma çıkacağı beklentisi var. Gözler de, belediye başkan adaylıkları dağılımına çevrilmiş durumda.

Bu noktada…

MHP’nin Bursa için Yenişehir’in yanı sıra 5 ilçe belediye başkanlığı isteğiyle masaya oturduğu biliniyor. Kulağımıza ise, AK Parti’nin bu isteğe sıcak bakmadığı geliyor.

Bununla birlikte…

Yenişehir’in yanı sıra, dağ bölgesinden Keles ya da Orhaneli’nin MHP’ye bırakılması konuşuluyor.

 

Bursa’daki gençlik buluşması Özdağ’ı umutlandırdı

Cumartesi günü… Zafer Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Ümit Özdağ ile yaptığımız olay.com.tr yayınına, “Bursa’da en az 5 belediye başkanlığı beklediği” açıklaması damga vurdu.

Gördüğümüz kadarıyla…

Bursa’da yoğun tempoda geçen iki günlük temaslarında, Eğitim Araçları olarak bilinen Dede Efendi Salonu’nda gerçekleştirilen gençlik buluşmasına gençlerin gösterdiği ilgi ve salondan taşan görüntü Özdağ’ı umutlandırdı.

 

Müzeler kenti Bursa’nın bir eksiğini tamamladı: Oyuncak Müzesi

Bursa’da… 7’si Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde toplam 18 müze var. Bu müzelerin büyük çoğunluğu Büyükşehir Belediyesi tarafından kente kazandırıldı. Az sayıda da kişisel müze bulunuyor.

Bu müzelere bir yenisi eklendi.

Bir başka ifadeyle söylemek gerekirse, her alanda bulunan müzelerin bir eksiği tamamlandı. Bunu da, 20 yıldır oyuncak toplayan Yiğit Kiremitçi yaptı.

Hobi olarak başladığı oyuncak koleksiyonuna 100 yıllık nadide oyuncakları da katan Kiremitçi, çoğunluğu antikalardan oluşan oyuncakları Nilüfer ilçesindeki Altınşehir Mahallesi’nde kiralayıp müzeye dönüştürdüğü villada sergilemeye başladı.

Yakın arkadaşı…

TÜRSAB Başkan Yardımcısı olan Bursalı turizmci Hasan Eker ziyaret ettiği Oyuncak Müzesi’nden çok etkilendi. Müzeyi Bursa turizmine kazandırmak için fikir alışverişi yaptılar.

 

Alişan’dan Muradiye’de ecdat ziyareti

Alişan… Sevilen Türk Halk Müziği sanatçılarından biri. Son dönemde TRT 1’deki programıyla sabahları ekrana geliyor.

Hafta sonu…

Programı çekimleri için Bursa’ya gelen Alişan, yakın dostu Harun Tavlı ile ziyaretler de yaptı. Merkez Pazaryeri’ndeki Aşıklar Kahvesi’nde saz ustalarıyla birlikte türkü söyledi, Muradiye Külliyesi’ne gidip Muradiye Camii İmamı Lütfi Taşçı’dan bilgi aldı, ecdada dua etti.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X