Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Tehlikenin farkında mısınız? Üçüncü doz aşı olmayanlarda vakalar artıyor

Köşe Yazısını Dinle

Gördüğümüz şu… Televizyonlarda, internet haber sitelerinde, sosyal medyada, ya da dost sohbetlerinde aşı üzerine yapılan tartışmalar farklı bir noktaya geldi.

Daha önce yazdık:

Aşı olup olmamak elbette kişinin tercihi. Fakat içinde bulunduğumuz süreç, koronavirüsle mücadelede tek etkili silahın aşı olduğunu gösteriyor.

O bakımdan…

Herkesin tercih ve zorunluluk arasında kararını bir an önce vermesi gerekiyor.

Çünkü…

Mutasyonlarla sürekli değişim gösteren ve karşılaştığı koşullara göre kendini yenileyen virüsle mücadelede ıskalanmaması gereken kritik bir noktadayız.

Nitekim…

Önümüzdeki veriler ne kadar kritik bir noktada olduğumuzu gösteriyor.

Tablo şu:

Virüsle mücadelenin başladığı ilk zamanlar tek seçenek Sinovac aşısıydı. Bu aşının elbette koruyucu etkisi var, ama sonradan temin edilen BioNTech aşısının daha etkili olduğu görüldü.

İşte…

İlk iki aşısını Sinovac olup üçüncü aşı olarak BioNTech yaptırmayanlarda son günlerde korona vakalarının arttığı gözleniyor. Uyarı da net:

“Sinovac aşısının etkisi 3 aydan sonra azalmaya başlıyor. Onun için ilk iki doz Sinovac aşısı olanların 3 ay geçirmeden üçüncü dozda BioNTech aşı olmalarında yarar var.”

Bir nokta daha var:

“Benzer durum BioNTech için aşı süreleri olarak da geçerli. Örneğin ilk dozu BioNTech aşısı olmuş, fakat 2-3 ay ara vermiş. Bu süreden sonra yapılan ikinci dozun da etkisi azalıyor.”

Bu uyarının…

Bir de sahaya, yani hastanelere yansıması var ki tablo iç açıcı değil:

“Bursa’da ikinci ve üçüncü dalga vakalar sırasında hastanelerde açılan ilave yoğun bakımlar kapatıldı, ama şu an yoğun bakımlar Covid hastalarıyla dolu.”

En kritik olan da şu:

“Hastanelere yatan ve yoğun bakımlarda tedavi olan Covid hastalarının üçte birini 2 doz aşısını olup 3’ncüyü olmayan ve 3 aydan fazla ara verenler oluşturuyor.”

Durum bu. Tehlikenin farkında mısınız?


800’e inen günlük vakalar 3 bine çıkar mı?

Bursa’da… Uzun tatil öncesi 90’a kadar inen, bayram tatili dönüşü bini aşan günlük vaka sayıları geçen hafta binin altına inmişti. Hafta sonu ise bu rakam 800’lere geriledi.

Aslında…

Vakaların gerilemesi çok sevindirici bir gelişme. Fakat dün sabah okulların açılmasıyla yeni bir tedirginlik başladı.

Çünkü…

Şu an aktif dolaşan virüse dikkat edilmezse günlük vaka sayısı her an 3 binlere kadar çıkabilir.


Okulların açıldığı gün velilerin kaygısı: Necatibey Kız Meslek yıkılır mı?

Geçmişte… CHP İl Sekreteri olduğu dönem projeye dayalı siyasete önem verirdi. Seçim dönemleri onun çalışma programlarındaki sosyoloji de farklıydı.

Ali Küçüksarı artık aktif siyasetten uzaklaşıp dikkatini Bursa’nın kentleşme sorunlarına verdi.

Çevresi onu Kent Müfettişi görüyor.

Okulların açıldığı gün…

Ali Küçüksarı dostumuzdan çok özel bir sorgulama geldi. Diyor ki:

“Cumhuriyet dönemi taş yapılarından ve Türkiye’deki kız okulları arasında önem yeri olan dünün Necatibey Kız Meslek Lisesi, bugünün Necatibey Mesleki ve Anadolu Lisesi’nin yıkılmak üzere boşaltılmaya başladığı haberlerini duyuyoruz.”

Kaygısını da şöyle paylaşıyor:

“Geçtiğimiz yıllarda yıkılan ve ana binası benzer yapıda olan Demirtaşpaşa Meslek Lisesi yerine ne yapılacağı tam belli olmadan bu okulun yıkılmaya çalışılması çok garip.”


Eğitimin ilk günü trafiği hatırladık!

Son dönem… Bursa trafik sorununu yılın her dönemi ve günün her saati yaşayan kent haline geldi.

Zaten zor ilerlenen trafik dün sabah kentin tüm noktalarında kilitlendi. İnsanlar işe gidemedi, mesailer geç başladı. Servis araçları yollarda kaldı.

Bunda…

Bazı okulların ilk gün servisleri çalıştırmama kararının da etkisi var. Veliler araçlarıyla okullara ulaşmaya çalışırken yoğunluğu da arttırdılar.


Hayme Ana’yı anma törenlerinde KKTC Cumhurbaşkanı ile buluştular

Günümüzde… Kadının yeriyle ilgili kimi tartışmalar yapılsa da, Türk tarihinde kadının hep özel bir yeri var. Yaşadığımız Anadolu anneyi çağrıştırıyor, devleti ana görüp şefkat bekliyoruz.

Üstelik…

Anadolu topraklarında Osmanlı’nın kuruluş sürecinde de ana kavramının çok ayrı özelliği var.

Nitekim…

Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin babaannesi, Ertuğrul Gazi’nin annesi, tarihe Devlet Ana olarak damga vuran Hayme Ana’nın 740. anma etkinliklerinde bu sözlerin anlamı daha iyi anlaşıldı.

Domaniç’teki anmaya Yıldırım Belediye Meclisi Üyesi Ali Mollasalih, Bursa Düşünce Kulübü Başkanı Ercan Yakut ve Genel Sekreter Fatih Okumuş birlikte katıldılar.

Törende…

Başbakanlığı döneminde ziyaret ettikleri KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile de bir araya gelen Bursa ekibi sıcak bir sohbet gerçekleştirdi.


AK Parti Ankara’da nikahta buluştu

Pazar günü… AK parti Bursa Milletvekili ve Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Efkan Ala’nın oğlunun nikahı vardı.

Bu nedenle…

AK Parti Bursa milletvekilleri, belediye başkanları, ilçe başkanları Ankara’ya gidip hem Şanel-Alper Ala çiftinin mutluluklarına tanıklık ettiler, hem de evladının mürüvvetinde Efkan Ala’nın yanında oldular.

Nikaha çok sayıda Bakan oda katıldı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X