Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Tehlikeyi uyarıyor: İznik Gölü’nde suyu çekilen yerler ekilip, dikiliyor!

Köşe Yazısını Dinle

Ferhat Baştürk… 30 yılı aşkın süre mülki idare amiri olarak kamu hizmeti yaptı. Bu sürenin 5 yılında, 1994-1999 arası Osmangazi Kaymakamı olarak hizmet etti. Sonra Bursa Vali Yardımcısı atandı.

O görevi sırasında…

Körfez Depremi’nde yardım ve koordinasyonu üstlendi.

Orhangazi doğumlu olduğu için aramızdan biri olmaktan hiç vazgeçmedi. Doğduğu topraklardan hiç kopmadı, toprakla dost yaşamı seçti.

Yanı sıra…

Çanakkale Şehidi Torunu olarak, Köyü Orhangazi Çakırlı’daki şehitliği, 19 yıllık hukuk mücadelesiyle kazandırdı. Bir de şiir kitabı var.

Zaman zaman…

Ziyarete gelir, sohbet ederiz. Hem gözlemlerini paylaşır, hem deneyimli bir kaymakam olarak düşüncelerini aktarır.

Bu kez…

Oğlu Oğuz Baştürk’le geldiğinde, yaşamını sürdürdüğü İznik Gölü çevresi gözlemini paylaştı, tehlikeye dikkat çekti:

Dedi ki:

“İznik Gölü’nün çevre arazilerin sulanmasında önemi çok büyük. Fakat son yıllarda suyu çeşitli nedenlerle çekiliyor. Bu önlenemediği gibi, suyu çekilen topraklar da işgal ediliyor.”

Nasıl olduğunu anlattı:

“Gölün güney sahilinde de var, ama kuzey sahilinde; Orhangazi’den itibaren Yeniköy, Üreğil, Çakırlı, Keramet, Boyalıca, Çakırca köylerinin olduğu bölgelerde göl suyunun çekildiği yerlere ekim ve dikim yapılıyor.”

Gözlemi şu:

“Göle yakın arazisi olanlar, su çekilmesiyle önleri açılınca kendi arazilerine katıyorlar. Meyve ağaçları diken, sebze bahçesi yapanlar var.”

Bu noktada iki önemli uyarı yaptı:

Bir…

“Sular tekrar yükselirse buraları yine gölün içinde kalır. Göl yerlerini geri almak isteyince büyük tehlikeler yaşanabilir.”

İki…

“Göl suyunun çekilmesiyle arazisinin önünün açıldığını ve bedava yer kazandığını düşünenlerin yaptıkları etik değil. Konuştuğum çiftçiler bunu hem haksızlık görüyor, hem kaygı duyuyor.”

İsteği de şu:

“Önlem alınmalı. Göl de, kıyısı da kamunun. Kimsenin mülkiyeti olamaz.”

Orhangazili ikizlerden haber var

İkizleri… Ferhat Baştürk sayesinde tanıdık, öykülerini 25 Ağustos 2022 günü aktardık.

Orhangazi Çakırlı’da yaşayan ve babaları zeytin işçisi olan ikizler Esmanur Öztürk ve Esranur Öztürk birlikte Orhangazi Anadolu Lisesi’ni kazandılar. Her gün köyden gelip döndükleri okulu birincilikle bitirip yine birlikte Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni kazandılar.

Bu yıl ikinci sınıf okuyacak ikizlerden Esmanur Öztürk ilk yıl sınıf birincisi oldu.

DEVA teşkilatlarına sordu: Aday mı çıkaralım, destek mi verelim?

Kararı… DEVA Partisi Genel Merkezi aldı. İl ve ilçe teşkilatlarından da, “Güçlü olunan ve aday çıkarılması gereken ilçelerle, destek verilmesi önerilen ilçeler raporu” hazırlamaları istendi.

Bunun üzerine…

DEVA Partisi Bursa İl Başkanlığı çalışma başlatırken, ilçeler de kendi teşkilatlarına göre harekete geçti.

İşte…

Başlatılan “aday mı çıkaralım, destek mi verelim” çalışmasında ilk görüşler, aslen Bursalı olan Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Burak Dalgın’ın katıldığı teşkilat toplantısında konuşuldu.

Pazartesi akşamı bazı ilçe başkanları “aday çıkarmaktan yana” tavır koyarken, bazı ilçe başkanları ilçelerindeki siyasi eğilime göre destek görüşü belirttiler.

Desteğin de…

Aday çıkarılmayacak ilçelerde ittifaka mı, ilçeye göre farklı partilere mi verileceğinin kararı henüz alınmadı.

Köy çocuklarını TOGG’a bindirdi

14 Mayıs’ta… AK Parti’nin Bursa’dan aday gösterdiği Mustafa Varank sayesinde TOGG otomobili seçim kampanyasına girdi, büyük de ilgi gördü.

Bu kez…

AK Parti Bursa Milletvekili ve AK Parti Genel Merkezi Genel Sekreter Yardımcılığı yanında TBMM Plan Bütçe Komisyonu Üyesi olan Ahmet Kılıç, köy ziyaretini TOGG’la yaptı.

Dağakça Köyü İlkokulu öğrencileri de, ekrandan gördükleri TOGG’a binerek mutlu oldular.

Kız çocukları okusun ve kadınlar güçlensin diye maraton koşacak

Bu yıl… Organizasyonun 10. yılı oldu. 2013’te başlayan Eker/Run Maratonu’na ilgi her geçen yıl arttı ve koşu gelenekselleşti.

İşte…

Her yaştan katılımcılarla, Türkiye’de bilinen Eker Koşusu bu yıl sağlıklı yaşamın yanında, büyük bir amaca da hizmet edecek.

O da…

“Kadın Güçlenirse Türkiye Güçlenir” mottosu ve “Cumhuriyetimizin 100. Yılında Aydınlık Geleceğimiz İçin Koşuyoruz” sloganıyla kısa adı BUİKAD olan Bursa İş Kadınları ve Yöneticiler Derneği’nin yarışa katılmasıyla oldu.

Dahası…

1 Ekim’de yapılacak Eker Koşusu’na BUİKAD adına katılan Ayşe Aktaş daha özel bir hedef seçti ve “kız çocukları okusun diye” koşacağını açıkladı.

Bunun için de…

Çağdaş Eğitim Kooperatifi’nin Kır Çiçekleri Projesi’ne “koşucu Ayşe Aktaş” adı vurgulanarak bağış istedi.

Aktaş için bağışlar, kız çocuklarına burs olacak.

Sanal yüzücü olarak topladığı bağışlar ölümsüzleşti

30 Ağustos’ta… 36. Çanakkale Yüzme Yarışları’na sanal yüzücü olarak katılan Bursalı genç işkadını Ferahi Öztimur da, kız çocuklarına burs sağlamak için. üyesi olduğu Yıldırım Rotary Kulübü’ne bağış yapılmasını istedi.

Kulübü de…

Üstlendiği çok özel misyon ve “dünyaya umut ol” projesine sağladığı katkı nedeniyle Ferahi Öztimur’u plaketle ödüllendirdi. Böylece, iyilik için yapılan girişim ölümsüzleşti.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X