Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Tek kriteri Bursa olan Erdem Saker çağrısı: Yanlışlardan ders çıkaralım

Köşe Yazısını Dinle

Dile kolay… 1957 yılında mühendis olarak kapısından girdiği DSİ’de 37 yıl görev yaptı. 23 yılı DSİ 1. Bölge Müdürü olarak doğduğu, büyüdüğü, yetiştiği, yaşadığı kente hizmetle geçirdi. 1994-1999 arası da Büyükşehir Belediye Başkanı olarak Bursa’ya hizmet etti.

Erdem Saker’i tanıyanlar siyasi görüş ya da tercihini yansıtmadığını, tek kriterinin Bursa olduğunu bilir.

Hem..

DSİ kimliğiyle kırsalda sulama projeleri yaptı. Doğancı, Nilüfer, Çınarcık barajlarına imza attı. Hem de Büyükşehir Belediye Başkanı olarak Bursaray’ı projelendirip inşaatına başladı, Botanik Parkı kazandırdı.

En önemlisi…

Delik deşik olsa da Bursa Anayasası kabul edilen 2020 Çevre Planı’nı yaptı.

Bursa Felsefe Kulübü Başkanı Diş Hekimi Gürkan Kaya ile birlikte kahve konuğumuz olduğunda, “Bunca yılın deneyimiyle Bursa’yı nasıl gördüğünü” sorduk. Önemsediği şu:

“Kentler de canlı organizmalar gibi yaşar, büyür, gelişir, değişir. Bu süreçlerdeki yanlış kararlardan, hatalı uygulamalardan ders çıkarmak lazım.”

Deneyimlerini paylaştı:

“100 binlik plan 1996’da uygulanmaya başlanırken yeni bir stadyum ve spor salonu için Özlüce’de yer ayırdık. İzmir Yolu’ndan giden Bursaray üniversite hattını stadyum ve salon için içeri aldık, Küçük Sanayi İstasyonu da spor salonu için yapıldı. Fakat arazi sonraki yıllar Bursaspor’a verilince projeler kaldı. Oysa Vakıfköy eşsiz bir tesisti.”

Şunu da anımsattı:

“2013 Basketbol Dünya Şampiyonası Türkiye’de yapılacaktı. Grup maçları için kentlere 10 bin kişilik spor salonlarını federasyon yapacaktı. Özlüce’yi gösterdik, ama yer Bursaspor’a verilince salon Kayseri’ye yapıldı.”

Bunun üzerine…

“Bursaspor ligden düşünce Özlüce arazisinin satılıp borcun ödenmesinin konuşulduğunu” anımsatınca da şunu söyledi:

“O da yanlış olur. Orası için artık bir şey yapılmamalı.”

Görüşünü tekrarladı:

“Yeni yanlışlar yapmamak için, yanlışlardan ders çıkaralım.”

“T2 tramvayı o bölgedeki yolcuyu taşıyamaz”

Test sürüşü heyecanı yaşanan T2 tramvayı için Erdem Saker  şuna dikkat çekti:

“Bursaray’ı planlarken, Osmangazi İstasyonu’ndan Yalova Yolu için çıkış bırakmıştık. Yolcu kapasitesi yetersiz olduğu için bu hattı sonraya bıraktık.”

Şunu söyledi:

“T2 yapılırken, dönemin yönetimine hatalı proje olduğunu söyledim, bazı önerilerde bulundum. İnşaat uzayınca gereksiz hale geldi. 4-5 yıla kalmaz o tramvay o bölgenin yolcusunu taşıyamaz hale gelir.”

Saker’den, kentin tartıştığı Sıcaksu ve Yunuseli Havaalanı için sıcak öneri

Müthiş bir birikim ve deneyime sahip Erdem Saker’le sohbette, yeni tartışma konularından Sıcaksu’da termal tesis yerine konut için TOKİ’yle anlaşmayı da konuştuk.

Bakışı şu:

“Eski Tabakhaneler’in bulunduğu Sıcaksu bölgesi termal tesis projesi için de çok uygun. Büyükşehir Belediyesi organizatörlüğünde özel sektör bir araya getirilip çok iyi bir termal tesis projesi çıkarılabilir.”

Şunun altını çizdi:

“Geçmişte Çekirge deneyimine sahip Bursa için, tarihi kökveni olan termal turizm çok önemli. Böyle bir bölgenin konut yapması için TOKİ’ye devri de kentin yanlışlarından biri olur.”

Bir düşüncesi de şu:

“Yunuseli Havaalanı’ndan küçük uçakların inip kalktığı havaalanı olarak yararlanmak mümkün. Avrupa’da benzerleri var. Başta konut olmak üzere, dönüşü olmayacak bir hatadan kaçınmak lazım.”

Golf sporu Bursa’ya yüksek gelirli turist getirir

Gerçi… Bursa onu Felsefe Kulübü Başkanı olarak tanıyor, ama Diş Hekimi Gürkan Kaya yıllardır Bursa Golf Kulübü Başkanı olarak da golf sporunu Bursa’ya getirmek için projeler üretiyor.

Erdem Saker’le sohbetimizde Yunuseli Havaalanı gündeme gelince şunu önerdi:

“Yunuseli havalanı’nın bir bölümü golf sahası olarak ayrılabilir. Böylece yüksek gelir düzeyine sahip turistler golf için Bursa’yı tercih eder.”

Arap turist dopingi: Umman-Yenişehir uçuşları 16 Haziran’da başlıyor

Yıllardır… Bursa’ya hep çok turist gelmesini isteriz. Fakat, Avrupalı turist tercih etmiyor. Gelen de Ulucami-Yeşil Türbe ziyareti yapıp döner kebap yedikten sonra gidiyor. Çarşıya girmeyen Avrupalı turist para da harcamıyor.

Buna karşın…

Bazı çevreler çekinceli yaklaşsalar da Arap turistler çok değerli. Otelleri dolduruyorlar, ev kiralıyorlar, AVM’lerde alışveriş yapıyorlar, lokanta ve kafelere giriyorlar.

Şimdi…

Arap turistler için yeni bir hat açılıyor. Umman merkezli SalamAir Yer Hizmetleri Genel Müdürü W. İbrahim Ali Al-Bulushi ve ekibi Yenişehir’e geldiler.

Önce…

Ekibiyle incelemeler yapan Bulushi daha sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ı ziyaretinde Umman’ın başkenti Maskat-Yenişehir Havaalanı arasında haftada 3 gün planlanan uçuşların 16 Haziran Perşembe başlayacağını açıkladı.

BTÜ ve İTÜ işbirliği anlaşması yaptı

Kuşkusuz… İstanbul Teknik Üniversitesi ülkenin en değerli üniversiteleri arasında yer alıyor. Bursa Teknik Üniversitesi de genç üniversite olarak basamakları hızla tırmanıyor.

İşte…

Biri deneyimli, diğeri genç iki teknik üniversite olarak BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir ve İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu hafta başında lisansüstü öğrenci değişimi ve bilimsel yayınların basımında işbirliği protokolü imzaladılar.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X