Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Tekel bayileri ve bakkallar tedirgin: Sigara satacak yer kalmayacak!

Köşe Yazısını Dinle

Bursa’da… 2 bin civarı tekel bayii statüsünde küçük esnaf var. Gerçi adları tekel bayii, ama bulundurdukları gıda ürünleri ve şans oyunlarıyla her biri küçük bir market statüsünde.

Fakat…

Şu sıralar, genel ekonomi kaynaklı bazı uygulamalar nedeniyle tekel bayileri ciddi boyutlarda tedirginlik yaşıyorlar. Üstelik, yalnızca tekel bayileri değil, bakkallar da benzer bir sıkıntıyla karşı karşıyalar.

Sorunu…

Bursa Tekel Bayileri Derneği Başkanı Alper Özcan anlatırken, önce sistemin nasıl işlediğine ilişkin bilgi verdi:

“Satışını yaptığımız farklı markalardaki sigaraları bayilere 5 büyük şirket dağıtıyor. Dolayısıyla kuralları da bu firmalar belirliyorlar ve kendi aldıkları kararları uyguluyorlar.”

Şuna dikkat çekti:

“Yakın zaman öncesine kadar sigarada bayinin yüzde 10 civarı kârı vardı. Bu oran önce yüzde 4.71’e, sonra yüzde 3.68’e indi.”

Ardından…

“Tekel bayileri hizmeti sürdürdü” dedi ve yeni sorunu açıkladı:

“Sigara dağıtımını yapan 5 büyük şirketten biri, bayilerin kredi kartıyla ödeme yapmaları halinde yüzde 1 kart komisyonu ekleme kararı aldı. Nakit ödemede sorun yok, fakat tekel bayilerinin büyük bölümü dağıtım şirketlerine ödemelerini kredi kartıyla yapıyorlar.”

Ortaya çıkan tablo şu:

“Zaten kâr marjımız yüzde 3.68’e düşmüştü, eğer vazgeçilmezse yüzde 2.68’e inecek.”

Kaygısı şu:

“Gerçi şu an için yalnızca 1 dağıtıcı şirket bu uygulamaya başladı, ama durdurulmazsa diğer dağıtım şirketlerinin de geçebileceklerini duyuyoruz.”

Bakışı şu:

“Ticaretin gerçeği şu: Eğer kârlılık olmazsa, ticaret de olmaz. Sigara satışı yapan tekel bayileri ve bakkallar şu anda ciddi bir kârsızlık sıkıntısıyla karşı karşıyalar. Kâr yapamayacaksak, nasıl ayakta kalacağız, işimizi nasıl sürdürüp müşteriye hizmet vereceğiz?”

Bekleyen tehlikeyi de açıkladı:

“Eğer vazgeçilmezse, yakında sigara satacak yer kalmayacak.”

 

Sanayi Sicil Belgesi olanlara ‘son 4 gün’ uyarısı

Teknik konuyu… Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Latif Deniz şöyle açıklıyor:

“Sanayi Sicil Belgesi’ne sahip işletmelerin bir önceki yıla ait faaliyetlerini içeren bilgilerin yer aldığı Yıllık İşletme Cetveli’ni her yılın ilk 4 ayı içerisinde, 1 Ocak-30 Nisan arasında elektronik ortamdan vermeleri zorunlu.”

Zamanında vermeyenlere, 8 bin 322 lira ceza uygulanıyor.

Biz de, son 4 gün uyarısını paylaşalım.

 

Fahrettin Beşli, Burulaş Genel Müdürü olarak Bursa’ya dönüyor

2002’de… Yüksel Acar başkanlığındaki Dağ-Der yönetiminde tanıdık. 2 dönem Acar, 1 dönem Mustafa Kahraman yönetimlerinde görev yaptı. İrfan Tatlıoğlu ile birlikte Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği kuruluşunda yer aldı, Genel Sekreterlik üstlendi.

Yanı sıra…

Bursa Otogarı’nın ilk müdürüydü. Bir dönem Burfaş Genel Müdür Yardımcılığı yaptı.

2019’da…

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun davetiyle Esenler’deki Büyük İstanbul Otogarı Müdürlüğü’nü kabul etti. Kısa sürede otogarı çiçek gibi yaparken, kütüphane ve spor merkezi kazandırdı.

Fahrettin Beşli…

İşini daha iyi yapabilmek için hep çok çalıştı ve başarılı oldu.

Dün…

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’le yaptığı görüşmede Burulaş Genel Müdürlüğü önerisini kabul etti.

Konuştuğumuzda heyecanlıydı, “Bursa’ya hizmet etmek onurdur” dedi.

 

Selanik’te Atatürk’ün doğduğu eve gittiler

23 Nisan’ın çok özel yeri ve anlamı var… Ulusal Egemenlik Bayramı olması yanında, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Çocuk Bayramı olarak armağan ettiği gün.

Bu özel günde…

Yarına Şans ver Derneği Başkanı Emire Cantürk Eren ve yönetimi, dünyanın ilk çocuk bayramını armağan eden Atatürk’ün Selanik’te doğduğu eve gittiler. Selanik Başkonsolosu Serkan Gedik’i de ziyaret ettiler.

 

Bursa siyasetinden Mehmet Gedik geldi geçti: Vefatının 13. yılında anıldı

1983 Mayıs… Turgut Özal’la ilçe açılışı için Mustafakemalpaşa’ya gidince, siyasete ilk kez giren genç ANAP İlçe Başkanı Mehmet Gedik’le tanıştık.

1987’de…

ANAP Milletvekili seçildiğinde Ankara’ya birlikte gittik. ANAP Genel Başkan Yardımcısı oldu. 2 dönem sonra ANAP İl Başkanı olarak Bursa’ya döndü. Çevre Yolu’nu programa aldırdı.

Açık sözlü, net siyasetçiydi.

22 Nisan 2011’de konuşurken; Bademli Kavşağı’nda yapımını tamamladığı Gedik Plaza’yı ertesi gün gezdirmesi için anlaştık, ama o gece silahlı saldırıya uğradı.

Vefatının 13. yıldönümünde dostları Mustafakemalpaşa’da mezarı başındaydı.

Geçmiş dönem belediye başkanı olan eniştesi Sadi Kurtulan oradaydı. ANAP İl Gençlik Kolları Başkanı olan Şenol Kul döneminin yönetimiyle gelmişti.

Aynı dönem parlamentoda bulundukları Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Şükrü Erdem mezarı başında, “Gedik gibi siyasetçi olmak istiyorum” dedi.

 

Bursa’nın basın efsanesi: Musa Ataş

Etkinliği… Bursa Okulu ve Bursa Gazeteciler Cemiyeti organize etti. Bursa basınını efsane ismi, BGC’nin kurucu başkanı Musa Ataş, vefatının 60. yılında anıldı.

Aynı zamanda…

Ataş’ın yeğeni olan Gazeteci-Yazar Canan Ekinci Yılmaz moderatörlüğünde Gazeteci Yazar Hacı Tonak ve Araştırmacı Yazar Deniz Dalkılınç 60 yıl öncesinin anılarını konuklara dillendirdiler.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X