Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Termal su turizmi hem ısıtacak, hem de şifa dağıtıp güldürecek!

Bursa eskiden kaplıca kenti olarak biliniyordu. Açıkça söylemek gerekirse, Türkiye’de kaplıca turizmi denildiğinde akla Bursa gelirdi. Hatta, Çekirge’de evlerin neredeyse tamamında bir ya da birkaç oda kaplıcaya gelenler için kiraya verilirdi.

Yani…

Türkiye’nin pansiyonculuğu tanımadığı yıllarda Çekirge’deki evlerde kaplıca turizmi nedeniyle pansiyonculuk yapılırdı.

Ne var ki…

Bursa bu özelliğini koruyamadı. Hem kaplıcaların kıymetini bilemedik, hem değişimi fark edemedik. O değişim termal turizmi olarak Kütahya’da, Afyon’da, İzmir Balçova’da ortaya çıktı.

Yeni bir sıcak sudan yararlanma anlayışıyla yeni tesisler birleşince Bursa gündemden çıktı, hatta unutulup gitti.

Şimdilerde…

İşte bu özelliği yeniden kazanma mücadelesi veriliyor. Bir başka ifadeyle, Bursa yıllar sonra kaplıca turizminden termal turizme geçiyor.

Saniyede 300 litrelik hıza sahip 90 derece sıcak suyumuz var. Bu sudan nasıl yararlanılacağını dün Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ye sorduk.

Şunu söyledi:

Termal suyumuzu yalnızca turizmde kullanacağız.”

Şöyle devam etti:

Şu anda termal su anlaşması yapılan 45 turizm tesisi var. Öncelikle bunların tamamına sıcak suyu vereceğiz.”

Şunu da ekledi:

Suyumuzun kalitesine güveniyoruz. Fakat bu suyun kalitesini düşürmek istemiyoruz. Her yere, her isteyene vermeyeceğiz. Tek kriter turizm olacak. Onun için de stratejik bir plan hazırladık.”

O planı şöyle açıkladı:

Termal su turistik tesislerde hem şifa dağıtacak, hem de o tesisin ısıtılmasını sağlayacak. Yani, turistik tesisleri de saniyede 300 litreye ulaşan 90 derecelik suyla ısıtacağız.”

Ardından..

Yeni yapılacak turistik tesisler de aynı kapsamda olacak. Yani sıcak sudan hem termal turizmi olarak yararlanılacak, hem tesisin ısıtılması sağlanacak” dedi ve şu bilgiyi verdi:

Turistik tesislerin yanında, Tabakhaneler bölgesinde de sıcak sudan ısınma amaçlı olarak yararlanmayı planlıyoruz.”

Bursa jeotermal enerji hedefinde

 

Termal turizm ve sağlık turizmi için çok ciddi adımların atıldığı Bursa, şimdi de temiz enerji kapsamında Enerji Bakanlığı’nın ilgi alanına girdi.

Çünkü…

Dünyada yenilenebilir enerji olarak da adlandırılan temiz enerji üretimini arttırmak isteyen Enerji Bakanlığı hidroelektrik ve rüzgar santrallarıyla güneş panellerinin yanı sıra jeotermal enerji olarak termal sudan da yararlanmayı planlıyor.

Hatta…

Türkiye’nin jeotermal enerjisinin 2023 yılına kadar 1000 megavata çıkarılması için gelecek yıl aralarında Bursa’nın da bulunduğu jeotermal potansiyeli yüksek 20 ilde araştırma başlatıyor.

CHP Osmangazi’de beklenen sürpriz: İsmet Karaca aday olmak için istifa etti, Recep Çohan yeni başkan

 

Aslında… CHP Osmangazi İlçe Başkanı İsmet Karaca’nın uzunca bir süredir milletvekili adayı olmak istediği parti kulislerinin bildiği ve konuştuğu bir konu.

Hatta…

Karaca da yaptığı açıklamalarda, adaylığı sorulduğunda “Hayır” yerine, “Aday belirleme yöntemi belli olsun, ondan sonra karar vereceğim” dedi.

Buna karşın…

Son 3 ay içinde istifalar nedeniyle yönetiminde yaşadığı sayısal sorun sık sık gündeme geldi. Karaca yönetiminin düşüp düşmediği tartışmaları hep yönetimin düşme sınırı çizgisinde yapıldı.

Derken…

Dün Ankara’dan hem sürpriz olan, hem de sürpriz olmayan, ya da b.eklenen sürpriz denilebilecek bir haber geldi.

Haberde…
 

Karaca’nın milletvekili aday adayı olmak üzere CHP Osmangazi İlçe Başkanlığı görevinden istifa ettiği bilgisi yayıldı.

Bunun üzerine…

İsmet Karaca’yı arayıp sorduk. “Evet, az önce milletvekili aday adayı olmak üzere istifamı sundum” dedi.

Bu noktada…

Karaca aday adaylığını aday belirleme yöntemi ile ilişkilendirdiği için, daha doğrusu önseçim yapılırsa aday olacağı bilindiği için, aday belirleme yöntemiyle ilgili gelişme olup olmadığını öğrenmek istedik.

Burada konuştuğumuz herkes Bursa’da önseçim olacağını söylüyor. Benim de son istifa tarihi olan 25 Aralık’tan önce bir karar vermem gerekiyordu. O kararı verdim ve istifamı sundum” dedi.

Konuşmamızın üstünden 1 saat geçmemişti ki, bu kez de MYK toplantısında Osmangazi’nin yeni ilçe başkanının atandığı bilgisi ulaştı.

Yeniden İsmet Karaca ile görüşüp sorduk. Şu cevabı verdi:

Biz de aynı bilgiye sahibiz. MYK toplantısında, Osmangazi Belediye Meclisi Üyemiz Recep Çohan’ın Osmangazi İlçe Başkanı olarak atamasının onaylandığını öğrendik.”

Ya yönetim…

İstifa etmiş bir ilçe başkanı olarak bu konuda görüş belirtmek istemedi. O nedenle şunu söyledi:

Bırakmayı düşünen arkadaşlar da, devam etmek isteyenler de var. Sanıyorum Recep Çohan arkadaşımız herkesle görüşüp listesini oluşturur.”

Seçim dönemi verilemeyen ödül 9 ay sonra yerine ulaştı

 

Tıp Bayramı olarak kutlanan 14 Mart’ta Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği bir dizi ödül organize etmişti. Ödüllerden biri de, sağlık yatırımları ve hizmetleri nedeniyle Dr. Mustafa Esgin’e verilecekti.

Ancak…

O günlerde AK Parti Nilüfer Adayı olarak sahada çalışan Dr. Esgin, seçime 15 gün kala ödül almayı uygun bulmadı. Ödüller de Esgin’siz dağıtıldı.

Hafta başında…

Bursa Kamu Hastanelerdi Birliği Genel Sekreteri Yavuz Baştuğ, veda ziyareti için Dr. Mustafa Esgin’i yönettiği Doruk Hastanesi’nde ziyaret etti.

O ziyarette, 9 ay önce verilemeyen ödül de sahibine ulaştı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X