Geçen 35 yıl içinde yolun trafiği inanılmaz oranlarda arttı.
Aynı şekilde…
Bu yola viyadükle bağlanan Mudanya Yolu’nda da bugün inanılmaz bir trafik var. Çünkü,Bursa o yıllarda planlanmadığı halde batıya gelişen kent oldu.
Batı kesimindeki yeni Bursa yeni yapılarıyla büyüyor. Bu yeni yapılar arasında cazibemerkezi olanlar da var, ulaşım yoğunluğunu arttıracak olanlar da.
Gerçi…
Büyükşehir Belediyesi toplu ulaşım planlamasını yeni duruma göre sürekli yeniliyor vekentin batısına özel programlar uyguluyor.
Ama…
Ortada da şöyle bir gerçek var:
Kayıtlarda Büyükşehir Belediyesi Stadyumu olarak geçse bile kamuoyunun Timsah Arena olarak kabullendiği, hattaCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da ağustos ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi mitingde Timsah Arena olarak vurguladığı yeni stadyum bitip Bursaspor maçlarını oynamaya başladığında yeni ulaşım sorunlarıçıkacak.
İlk sırada ise stadyuma ulaşabilmek için yol sorunu geliyor.
Listenin ikinci sırasındaki toplu ulaşım konusu gerek Bursaray ve gerek tekerlekli sistemlerde yapılacak düzenlemeler, seferleri arttırmakla çözülebilir.
Fakat…
Yol zaman alan bir proje. O nedenle, Büyükşehir Belediyesi stadyumla birlikte yeni yollar hedefleyen stadyuma ulaşabilme projesi hazırladı.
Nitekim…
Yeni yollar için planlama kapsamında atılan adımlar var. İlk etapta Mihraplı bölgesinde çalışmalar yapılıyor.
Büyük hedefte ise…
Nilüfer Çayı’na paralel inen ve Alman Kanalı olarak bilinen noktadan doğuya yönelen yeni bir yol açmak var. Yakın Çevre Yolu’na paralel bir güzergahla ilerleyecek bu yolun Yalova Yolu’na ulaşılması hedefleniyor.
Şu günlerde…
Timsah Arena’nın önünden geçenler, çatının belli bölümünün kapatıldığını stadyumda sona yaklaşıldığını görüyorlar. Bu da ulaşım ve yeni yollar için harekete geçme zamanının geldiğini gösteriyor.
Kulağımıza gelenlere göre…
İlk adım İzmir Yolu ile Mudanya Yolu’nun kesiştiği viyadükte atılacak.
Çünkü…
Büyükşehir’in hazırladığı yeni projede, viyadüğün yıkılarak yeni yolları da kapsayacak şekilde yeniden yapılmasıvar.
Söylenen o ki…
Her şey hazır ve yalnızca Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin start vermesi bekleniyor. Hedef de, mayıs ayında stadyumla birlikte viyadüğü de bitirip açmak olarak belirlendi.
***
Yeni kavşakta önemli değişiklikler var
Yeni yapılacak Mudanya Kavşağı yeni yolların bağlanacak olması nedeniyle farklı özellikler taşıyor. Örneğin, kavşaktan stadyuma üzerinde 3 köprü olan direkt yol bağlanacak.
Mudanya yönünden gelen araçlar köprüyle geçecek ve şimdiki yerden değil de daha önce et-mangal lokantasının bulunduğu yerden İzmir Yolu’na inecekler. İzmir Yolu’ndan gelip Mudanya Yolu’na dönecekler için de aynı yerde ikinci loop yani dönen yol yapılacak.
Yeni kavşakta…
Trafik yükünün Acemler Kavşağı’na kalmaması için, Bursa yönünden gelip stadyuma dönecek araçlar için de özel birdönüş loopu olacak.
Mihraplı Kavşağı kesintisiz ulaşıma dönerken, stadyum önündeki Hayran Caddesi ikişer şeritli olarak yeniden yapılacak.
***
Gündemde 2 köprülü kavşak daha var
Timsah Arena olarak anılan yeni stadyumun bitme aşaması nedeniyle Mudanya Kavşağı’nın yıkılıp yeniden yapılacağı proje gün sayarken, Büyükşehir Belediyesi iki köprülü kavşağı daha gündemine aldı.
Kavşakların ikisi de Yalova Yolu üzerinde.
Bunlardan biri, Panayır Kavşağı olarak planlandı ve yeni stadyumdan gelecek yol da buraya bağlanacak. Diğeri iseBUTTİM Kavşağı olarak yapılacak ve Yalova Yolu’nun kesintisiz hale getirecek.
***
Okul öncesi eğitimde çocuk için kritik eşik: İlk hafta
Çalışan annelerin çoğalması özellikle çocuk eğitimi için farklı süreçlerin gelişmesine yol açıyor. Örneğin, artık okul öncesi eğitim hem çocuğun gelişimi için, hem de çalışan anneler açısından önem taşıyor.
Yıllardır tanıdığımız Bahar Görgün bu alanda öne çıkan isimlerden biri. Deneyimli eğitimcinin daveti üzerine Ayfer Çümen’le birlikte kurucu ortak oldukları Beyaz İnciler Çocuk Akademisi’ni, yani anaokulunu gezdik. Gerçekten çocukların hem öğrenip hem eğlenebilecekleri çok şirin bir yer olmuş.
O gün…
Eğitimci olarak Bahar Hoca ilk defa okulla tanışacak çocuklar için önemli bir tespit yaptı:
“Yıllar geçse de kreşte veya okulda yaşanan ilk gün hep hatırlanır. Çünkü, çocuk için okul başlamak yeni ve karmaşık bir sosyal çevreye girmek, dış dünyaya açılmak anlamına gelir. O güne kadar sadece annesi, babası, kardeşi ve kendisi varken, artık dünyada başkalarının da olduğunu anlar.”
***
Bursaspor kurucu kulüplerinden Pınarbaşı geri döndü
1963 yılında Akınspor, Acar İdman Yurdu, Demirçelikspor, İstiklalspor ile birleşerek Bursaspor’u oluşturan 5 takımdan biri Pınarspor’du.
Hürol Işın’ın bilgilendirmesiyle, Pınarspor’un 51 yıl sonra yeniden kurulup 1326 Pınarbaşıspor adıyla spor camiasına döndüğünü öğrendik.
Yeni Pınarbaşıspor’un başkanlığını Tuncay Zelbey üstlendi. Cem Can Güleç, Mustafa Yıldırım, Sinan Yıldız, Emre Dursun, Erol Acar, Ali Tosun da kurucular kurulunu oluşturdu.
Burfaş Pınarbaşı Tesisi’nde çalışan 1326 Pınarbaşıspor öncelik futbol olmak üzere tüm branşlarda gençliğe kapılarını açmayı hedefliyor.