Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Tren kazısından tarihin keşfi çıktı: Yenişehir tarihini değiştiren höyük

Köşe Yazısını Dinle

Bugüne kadar… Araştırmalar, Yenişehir’in bilinen tarihinin 14. yüzyılın başlarına kadar uzandığını gösteriyordu.

Hatta…

Daha önceki yüzyıllarda bu yörede Neopolis adında Bizans şehri varlığından bahsedilse de, bu konuda ciddi bir belgeye rastlanamamıştı.

İşte…

O tarih, hızlı tren için yapılan kazılar sırasında ortaya çıktı. Demiryolu hattının geçeceği güzergahta, Yenişehir’in Akdere Mahallesi’ndeki çalışmalarda Bizans döneminden kalma höyük ortaya çıktı.

Tren altgeçidinin yakınlarında bulunan ve milattan 2 bin yıl öncesine ait olan yerleşim yerinde evlerin yanı sıra mezarlara rastlandı.

Açıkçası…

Yenişehir’in bilinen tarihini değiştiren, 14. yüzyıl başından milattan iki bin yıl önceye götüren keşfi arkeolojik buluntuları ilk olarak Vali Mahmut Demirtaş’ın hızlı tren güzergahındaki incelemeleri sırasında duyduk.

4 Kasım günü de…

Tarih keşfini “Hızlı tren kazısından arkeolojik kalıntı çıktı” başlığıyla aktardık.

Ardından…

Yenişehir’deki tarih keşfi geçen hafta sonu Bursa’ya gelen Ulaştırma Bakanı Abdülkadir Uraloğlu’nun incelemeleri sırasında karşımıza çıktı.

Biz de…

Merak edip, hızlı trenin inşaat çalışmalarını yürüten Kalyon İnşaat Çevre Müdürü Ceren Arpak’ı aradık.

Sohbetimizde…

Yenişehir bölgesindeki demiryolu güzergahında çalışmalar sürerken Akdere Mahallesi yakınlarında tarihi kalınlara rastlandığını ifade edip şunu söyledi:

“Kalıntılar karşımıza çıkınca hemen Bursa Kültür Varlıkları’na başvuru yaptık ve bilgilendirdik. Çünkü, potansiyel alan vardı.”

İlk andan itibaren…

Kalıntıların çevresinin koruma altına alındığını, 3 arkeologla birlikte Koruma Kurulu yönlendirmesiyle çalışmaların yürütüldüğü bilgisini verdi.

Buluntuları da şöyle tanımladı:

“Milattan 2 bin yol öncesine, Bizans dönemine ait höyükte ev ve mezarlar var. Kıymetli arkeooljik buluntular da Müze Müdürlüğü’ne teslim edildi.”

Tarihin keşfinden tren güzergahı etkilenmedi

Yenişehir’in… Bilinen tarihini 14. yüzyıldan milattan 2 bin yıl önceye götüren tarih keşfi hızlı tren güzergahını etkiledi mi?

Sorumuza…

Kalyon İnşaat Çevre Müdürü Ceren Arpak şu cevabı verdi:

“Öncelikle, altgeçit biraz geriye kaldırıldı. Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na yaptığımız başvuru ‘kurtarma kazısı’ içeriyordu. O nedenle uzmanların yönlendirmesiyle çalışıldı ve buluntular güzergahı etkilemeden geçildi.”

Milletvekili Kılıç’tan güzel haberler: Daha ucuz elektrik ve doğalgaz

TBMM’de… Türkiye’nin 2024 bütçesinin görüşülmesi Bütçe ve Plan Komisyonu’nda devam ediyor.

Komisyonda…

AK Parti Bursa Milletvekili Ahmet Kılıç iki dönemdir görev yapıyor. Enerji Bakanlığı Bütçesi ile ilgili görüşmelerin Bütçe ve Plan Komisyonu’nda tamamlanıp kabul edilmesinin ardından heyecan veren bir paylaşım yaptı.

Dahası,. iki güzel haber verdi:

Bir…

“Milli enerji politikamızla, Gabar’da toplam 200 bin varil petrol üretimimiz sayesinde petrol tüketimimizin yaklaşık yüzde 20’sini karşılayacağız.”

İki…

“Vatandaşlarımızın daha ucuz elektrik ve doğalgaz kullanabilmeleri için 508 milyar lira kaynak ayırdığımız Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’mızın 2024 yılı bütçesi hayırlı olsun.”

Açıkçası…

Çevremizdeki tüm ülkelerde çıkan, ama Anadolu topraklarında rastlanamayan petrole Gabar’da kavuşmak sevindirici.

Anne-babasını ağırlarken heyecanlandı

İrfan Akkaya… Kurulduğundan beri AK Parti siyasetinin çalışan isimlerinden biri. İl Yönetim Kurulu’nda görev yaptı, Ali Erbay’ın ayrılmasından sonra da AK Parti Yıldırım İlçe Başkanı olarak sorumluluk üstlendi.

Atandığından beri…

AK Parti İlçe’de her gün onlarca konuk ağırlıyor, ama ziyaretine gelen annesi Munise Akkaya ve babası İzzet Akkaya’yı ağırlarken heyecanlandığı kadar hiç heyecan yaşamadı.

Siyasetin gelecek vaat eden genciydi: Hakan Çavuş DEVA’ya veda etti

Hakan Çavuş’u… 2020 ağustosta, DEVA Partisi Bursa İl kuruluşunda tanıdık. Güler yüzü ve insan ilişkileriyle “Bursa siyasetinin genç geleceği” olarak izledik.

O günden beri DEVA İl Yönetim Kurulu üyeliği devam ediyor. Geçen yıl DEVA Genel Merkezi’nde Kurumsal İletişim ve Tanıtım Medya Başkanlığı’nda görev üstlendi.

Fakat…

“DEVA Partisi’ndeki görevlerimden ve üyeliğimden istifa etmiş bulunuyorum” açıklaması yaptı.

Aradığımızda…

“Yöneticilerimizden memnundum, ama partinin gidişatından memnun değildim” deyip gerekçesini açıkladı:

“CHP ile ittifak yapılan seçim sonrasında teşkilatlarda istifalar başladı ve dağılma oldu. Buna müdahil olunmadı.”

Önemsediği şu:

“Ömürlerinde gitmeyecekleri şehirlerden milletvekili seçilmesi yanlıştı. Yeni siyaset umuduyla çıktığımız yolda eski siyaset alışkanlıkları umutsuzluk oldu.”

Türkiye’de her 3 gençten biri ev genci!

TBMM’de… Gündem dışı söz alan CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Kayıhan Pala, gençlerin durumu ve sorunlarıyla ilgili çarpıcı bir tespit yaptı.

Konuşmasında…

“Türkiye’de, ‘Ev genci’ diye tanımlanan ‘eğitimde ve istihdamda olmayan’ gençlerin oranı çok yüksek. OECD ülkeleri arasında Güney Afrika’dan sonra ikinci sıradayız” dedi ve oranı açıkladı:

“Türkiye’de her 3 gençten biri ev genci.”

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X