Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Türk Olimpiyatı İznik’e ‘turizm köyü’ ve ‘spor turizmi’ getirecek

Hıristiyan dünyası için İznik’in önemini yeniden anlatmaya gerek yok. İncil’i yeniden yazan Konsil’in toplandığı İznik’i daha çok bu yönleriyle dünyaya tanıtmaya çalıştık, ama arzuladığımız sonuca ulaşamadık.

Oysa…

Selçuklu’nun ilk başkenti olan İznik’in Türk tarihinde de çok önemli yeri var. Türklerin Anadolu’daki ilk başkenti olması İznik için farklı anlam taşıyor.

Nitekim…

Türk Olimpiyatı olarak da tanınan Göçebe Oyunları’nın İznik’te yapılmasına karar verilirken bu özelliği öne çıktı.

Öyle ki…

Türkiye ile birlikte Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan Türkmenistan, Moğolistan, Tacikistan, Afganistan’ın yanı sıra Rusya’nın Saha, Buryatya, Altay, Kalmıkya, Başkurdistan gibi Türk toplulukların yoğun yaşadıkları bölgelerin katıldıkları oyunlar Türk dünyasını buluşturan en önemli etkinlik.

İşte…

Eylül ayında yapılacak bu etkinlik İznik’in tanıtımına olduğu kadar, yapılacak yatırımlar sayesinde de kazanımlar getirecek.

Bu kapsamda…

Geçmiş dönem Başbakan Yardımcısı olan AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu, yapılacak yatırımlarla ilgili Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile sürekli görüşüyor ve gelişmeleri birlikte izliyorlar.

Gerçi…

Neler yapılacağı konusunda henüz resmi açıklama yapılmadı, ama Türk Olimpiyatı olarak da bilinen Göçebe Oyunları sayesinde İznik’in neler kazanacağı yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı.

Örneğin…

Oyunlarda yarışacak 2 binin üzerinde sporcu için “doğayla uyumlu ve çevreci” kriterleriyle yapılacak Olimpiyat Köyü yarışmaların ardından Turizm Köyü olarak kullanılmak üzere İznik’e bırakılacak.

Yanı sıra…

Ata sporları yarışmalarının yapılacağı özel tesisler de oyunlardan sonra İznik’in olacak ve spor turizmi için önemli bir altyapı oluşturacak.

Benzer bir durum, bazı yarışmaların yapılmasının planlandığı Orhangazi için de geçerli. Yapılacak tesisler Orhangazi turizmi için önemli bir kazanım olacak.

Kulağımıza gelenlere göre, son aşamaya gelen projelendirme çalışmaları biter bitmez tesislerin yapımına hemen başlanacak.

Timsah Arena: En egzotik stadyum

 

Gerçi… Biz eksik kalan işleri ve kullanılamayan bölümleri nedeniyle eleştiriyoruz, ama adı Timsah Arena olarak benimsenen Bursa Büyükşehir Belediyesi Stadyumu mimarisiyle dünyada ilgi görüyor.

Nitekim…

Brezilya’da 12 yıldır futbol haberleri paylaşan ve 2.7 milyon takipçisi olan Esporte Interativo adlı Twitter hesabı, bizim stadyumun fotoğrafını “Timsah Arena, Türkiye. Şimdiye kadar gördüğünüz en egzotik stadyum” yazısıyla yayınladı.

Paylaşımı 2 bin kişi beğenirken, 166 kişi Retweet yaptı.

 

Hileli ürüne tepki: Halkın sağlığıyla oynayanlar ticaretten men edilmeli

 

Konu çok önemli… Ekim ayında hileli ve tağşiş gıda satan firmaları açıklayan Tarım ve Orman Bakanlığı, 4 ay sonra 229 firmanın 386 ürününü ifşa etti.

Listede…

Bursa’dan 20 firmanın, çoğunluğu zeytinyağı olmak üzere 60 çeşit hileli ya da tağşiş ürünü var.

Tağşişin ne olduğunu Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Lale Yıldız açıkladı:

Ekonomik değeri yüksek ürüne daha az değerli ürün katılarak yapılıyor. Örneğin zeytinyağına aspir, fındık, kanola, soya yağları katılıyor, ama ‘Yüzde yüz Natural Sızma’ deniliyor. Tüketen de alerjik sorun yaşıyor.”

4 ay arayla hileli ürün listesi yayınlanmasını olumlu bulan, hatta daha sık yayınlanmasını isteyen Yıldız, kimyasal kalıntı değerlerini de önemsiyor.

Önerdiği çözüm de net:

Ceza caydırıcı olmalı. Tağşişe yönelenler, öyle ciddi kazançlar elde ediyor ki, ceza alsa dahi devam ediyor. İnsan sağlığıyla oynayanlar ticaretten men edilmeli, gerekirse hapis cezası verilmeli.”

Vatandaşa çağrı: Hileli ürün tüketmeyin

 

Gıda Mühendisleri Odası Başkanı lale Yıldız, denetimlere karşın bazı işletmelerin taklit ve tağşişli ürüne devam ettiklerini söyleyip şuna dikkat çekti:

Denetimlerin daha sık ve etkin olabilmesi için kamuda daha çok gıda mühendisi istihdam edilmeli. Çünkü, gıda mühendisleri güvenilir gıda üretiminin güvencesidir.”

Vatandaşa da şu çağrıyı yaptı:

Ucuz diye taklit ve tağşiş gıda ürünü almayın. Karşılaştığınız bu tür ürün satışlarını da ALO 174 hattına bildirin.”

Skal’a yeni yönetim… Duayen turizmciye ‘onursal başkan’ unvanı verildi

 

Aslında… Skal Klüp uluslararası bir sivil toplum örgütü zinciri olarak dünyanın her yerinde faaliyet gösteriyor. Bursa’da da 1985 yılında kurulan ve turizm profesyonellerini çatısı altında toplayan Skal’ın pazartesi akşamı yapılan genel kurulunda yeni yönetim işbaşına geldi.

Dikkat çeken şu:

Bugüne kadar tüm üyelerin üzerinde uzlaştıkları adaylarla tek listeli kongreler yapan Skal’da gelenek yine değişmezken, Işık Uğurtuğ görevini, yönetiminde yer alan Serdal Can’a devretti.

Yanı sıra…

Bursa Skal Klüp’te 5 dönem olarak 10 yıl başkanlık, 2 dönem Türkiye Milli Komitesi’nde genel sekreterlik yapan ve 2 kez dünya kongrelerine katılan Rüştü Dilmen verilen önerge üzerine oybirliğiyle Onursal Başkan seçildi.

Bursa’da 40 yılı aşkın süre otelcilik yapan ve duayen turizmci kabul edilen Rüştü Dilmen de oybirliğiyle alınan karar üzerine duygusal bir konuşma yaptı ve Skal üyelerine teşekkür etti.

En büyük iki ilçenin belediyeleri işbirliği yapacak

 

Bir süredir… Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, başkan yardımcılarıyla birlikte kent dinamikleri ve kurumlara ziyaretler yapıyor, ufuk vizyonu adına Yıldırım için ortak çalışma yollarını genişletmeye çalışıyor.

Bu kez…

Yılmaz ve yardımcıları Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’a konuk oldular. En büyük iki ilçenin belediye yönetimlerinin bir araya geldikleri görüşmede, tarihi bağları olan Osmangazi ve Yıldırım belediyelerinin işbirliği yapmasının temellerini attılar.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X