Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Türkiye için petrol değerinde olan turizmin ‘krizden çıkış’ teşekkürü

ANTALYA

Benzetmeyi…Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş yaptı, kısa adıyla TÜROFED olan Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık da üzerine basa basa yorumunu getirdi:

Çevremizdeki ülkelerde petrol var ve bu ülkeler petrol geliriyle yaşamlarını sürdürüyorlar. Türkiye’nin petrolüyse turizmi.”

Bu sözler…

Kısa adı AKTOB olan Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği tarafından Antalya’da “Geleceğin turizmi, turizmin geleceği” sloganıyla düzenlenen 7. Resort Turizm Kongresi’ne damgasını vurdu.

Çünkü…

Bir yandan 2117 vizyonuyla gelecekteki turizm anlayışı üzerine vizyon geliştirilirken, bir yandan da turizmin bugünü üzerine politikalar üretiliyor.

Üstelik…

Böyle bir vizyon ve politika çalışmasının, 2016’da yaşanan turizm krizi nedeniyle adeta çökme noktasına gelen Antalya’da yapılması da önemli.

O kriz…

Terör sarmalının bölgemizden ülkemize sıçramasının ağır bedeli olması yanında, Rus uçağının düşürülmesiyle adeta kesilen altın yumurtlayan tavuğun mucizevi şekilde yeniden canlandırılması sayesinde aşıldı.

İşte…

Antalya’daki turizm kongresine açılış konuşmaları bölümünde damga vuran en önemli an da bu nedenle turizmin teşekkürü olarak yansıdı.

Gerçek şu ki…

2016 yılına göre bu yılın ilk 10 ayında yüzde 60 artan turist sayısı yaşadığı en büyük sıçramayı Rusya ile krizin sona ermesi sayesinde yeniden kavuştuğu Rus turistlere borçlu.

Onu da…

“Bu krizin sona ermesi için yaptığı girişimler nedeniyle vefa borçlu olduğumuz biri var” diye başlayıp, “Sayın Cavit Çağlar’a teşekkür ediyoruz” diyen Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık dile getirdi.

1.-yazi-icin-cavit-caglar-ve-numan-kurtulmus-plaket.jpgTürkiye’nin spordaki en büyük gururlarından biri olan Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu Güreşçi Ahmet Ayık’ın oğlu olan Osman Ayık’ın konuşmasının sonunda vurguladığı teşekkür plaketi de bizzat Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş tarafından Cavit Çağlar’a takdim edildi.

Böylece…

Uçak düşürülmesiyle Türkiye-Rusya arasında başlayan gerilimin ortadan kaldırılması ve iki ülke ilişkilerinin normalleşmesinde emeği olan Cavit Çağlar’a, yaşanan krizden en çok etkilenen turizmcilerden çok anlamlı bir teşekkür plaketi geldi.

Dahası…

Kongrede yapılan değerlendirmelerin ışığında söylemek gerekirse, Türkiye’nin petrolü gibi olan turizmin yeniden akmasına katkısından dolayı krizden çıkış teşekkürünün turizmcilerden gelmesi ödülün değerini ve anlamını arttırdı.

 

Hükümetin elinden gelen ödül

 

2.-yazi-icin-cavit-caglar-ve-numan-kurtulmus.jpgÖnce… Kremlin Sarayı’nda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in verdiği nişana tanıklık ettik. Olay Medya ekibi olarak Mustafa Özdal, Seyit Gündoğan ve Olcay Dalkılıç’la birlikte iki gündür Antalya’dayız.

Antalya Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya’nın ardından Akdeniz bölgesi turizmcilerinin teşekkür plaketi vermesi, plaketin de hükümet eliyle gelmesi önemli bir gelişme oldu.

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un salondan ayrılmayıp ödülü vermek için konuşmaların sonuna kadar beklemesi de önemli bir jest oldu.

 

Çağlar: Erdoğan ve Putin dünyaya barış getiriyorlar

 

3.-yazi-icin-cavit-caglar-baris-mesaji-.jpgDevlet eski Bakanı Cavit Çağlar turizmcilerin teşekkürü plaketini alırken, krizi bitiren görüşmeler sürecini birlikte yürüttükleri Dağıstan eski Cumhurbaşkanı Ramazan Abdülatipov ile Azerbaycan Başbakan eski Birinci Yardımcısı Abbas Abbasov da yanındaydı.

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş törende Abdülatipov ve Abbasov’a da plaket verirken Çağlar konuşmasında şunu söyledi:

“Liderlerimiz barışı bilen güçlü insanlar. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devler Başkanı Putin dünyaya barış getiriyorlar.”

Şunu da ekledi:

“İyi ki Türkiye’nin başında Recep Tayyip Erdoğan var, iyi ki Rusya’nın başında Putin var.”

 

Gelecekte dijitalleşecek turizme uyarı: Doğayı da unutmayın!

 

4.-yazi-icin-aktob-7.-resort-turizm-kongresi.jpgAntalya’da, kısa adı AKTOB olan Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği tarafından “Geleceğin turizmi, turizmin geleceği” temalı 7. Resort Turizm Kongresi’nin yapılacağı Lara bölgesindeki Concorde Otel’e girdiğimizde her yerden gelen çok sayıda turizmcinin heyecanını gördük. Bursa’dan GÜMTOB Başkanı Haluk Beceren de salondaydı.

Konuşmalardaki mesajlar da çok önemliydi.

Nitekim…

Açılış konuşmasını yapan AKTOB Başkanı Dr. Erkan Yağcı geleceğin turizmi ışığında Endüstri 4.0 ve dijitalleşmenin gelecekte turizme olası etkilerini tartışmaya açarken, 2117’de turizm hayaliyle hazırlanan tanıtım filmi çarpıcıydı.

Bununla birlikte…

” Yunanistan ve Mısır’la bizi ölçmeyin, rakibimiz İspanya diyen Dr. Yağcı’nın şu sözleri de dikkat çekiciydi:

“Gözümüzü kapatıp günü kurtardığımız günler geride kaldı. Artık küresel çözümler bulmalıyız.”

Bu mesajlara…

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’dan zaman zaman destek, zaman zaman da karşı uyarı geldi.

Konuşmasında…

2016 sıkıntısının geride kaldığını, bölgemizden doğup dünyayı saran terörün tehdit olduğunu anımsatıp “Siyasi ve ekonomik ağır bir türbülanstan geçtik” dedi.

Turizmle ilgili çarpıcı rakamların ardından ürün ve pazar geliştirme önerileri yapıp şu uyarıyı da ekledi:

“Akıll şehirleri, akıllı otel binalarını konuşalım, ama bunlardan kaçacaklar için oluşturacağımız doğal ortamları da unutmayalım.”

 

Vali Karaloğlu: Turizmin geleceği dijital sektörlerde

 

Bursa’da 3 yıl görev yapan Münir Karaloğlu farklı bir valiydi. Antalya Valisi Münir Karaloğlu da farkını gösteriyor.

Nitekim…

“Antalya’nın krizi değil, küreseldi” dediği 2016 krizinden çıkış için sektör temsilcileriyle yürüttükleri çalışmaları anlattıktan sonra şu tespiti yaptı:

“Dijital sektörler turizmin geleceğini belirleyecek. O nedenle bugünden geleceğin turizmine hazırlanmak gerek. 2117 hedefi güzel ama yetmez, 2137 ve 2217 hedefleri için de çalışmalar yapılmalı.”

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X