Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Türkiye’de ilk: Geleceğin ‘kent sakini’ çocuklar, ‘kentin hazinelerini’ yazıyor

Köşe Yazısını Dinle

Yaşları 9-12 grubunda… Bursa’nın her ilçesinden çocuk var. Öğrenci grubu hem devlet okullarından, hem özel okullardan oluşuyor.

İşte…

Gelecekte Bursa’nın kent sakinleri olarak Bursa’nın caddeleri, çarşıları, pazarları, spor alanları, kültür ve sosyal mekanlarında dolaşacak çocuklar çok özel bir misyon üstlendiler.

Bu misyonu…

Tarihi değerleri nedeniyle kentin hazineleri olan Bursa’nın hanlarını yazarak yerine getirecekler.

Türkiye’de ilk kez yapılan Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi organizasyonu için yoğun katılım talebi içinden belirlenen 20 çocuk üç gruba ayrıldı. İki grup 7, bir grup ise 6 öğrenciden oluştu.

Her grup…

Koza Han, Fidan Han ve Pirinç Han’dan birini yazıp resmini yapacak.

Yazar Koçu Hülya Biyan’ın eğitim verdiği çocuklar da anahtar kelimeler ve şekillerle not tutma tekniği olan zihin haritası yönteminden yararlanacaklar.

Gerçi…

20 çocuk Bursa’nın Hanları’nı yazmak için cumartesi günü Tayyare Kültür Merkezi’nde ilk buluşmalarını gerçekleştirip işin tekniğiyle ilgili yazı eğitimi almaya başladılar.

Fakat…

Vaka sayılarının artmasıyla gelen pandemi kısıtlamaları gelince programda değişiklik oldu. Buna göre, 3 Nisan ve 10 Nisan için hazırlanan hanları gezip görerek tanıma programı yerine online eğitime dönüldü ve hibrit programa geçildi.

Türkiye’de ilk olan çocukların kaleminden tarihi değerler çalışmasında Koza Han, Pirinç Han ve Fidan Han’ın seçilmelerinin de özel bir nedeni var.

Bu hanlar…

Büyükşehir Belediyesi’nin önem verdiği Hanlar Bölgesi Projesi yanında, 2021yılını Hanlar Bölgesi ve İpek Yılı ilan ettiği için seçildi.

İşte…

Böylesine detaylı bir programla başlatılan Çocukların Kaleminden Tarihi Hanlar projesinde, geleceğin kent sakinleri olacak 9-12 yaşındaki çocukların kalemlerinden çıkacak yazılar kitaplaştırılacak.

İmza gününün 23 Nisan’da yapılması planlanıyor.


İstanbul’da Bursa anıları…

Son kongrede… AK Parti İstanbul İl başkanı olarak seçilen Osman Nuri Kabaktepe’nin üniversite yılları, Bursa Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu olması nedeniyle Bursa’da geçti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın dün Kapaktepe’yi makamında ziyaretinde de sohbetin Bursa olduğunu, Başkan Aktaş sosyal medya hesabından duyurdu.

Merkez Bankası kanun teklifi ilk sırasında Tatlıoğlu’nun imzası var

Haberi görünce… İYİ Parti Grup Başkanı ve Bursa Milletvekili Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu’nu aradık.

Çünkü…

İYİ Parti’nin Merkez Bankası başkanlarının görev süreleri ve görevden alınmalarına ilişkin verdiği kanun teklifinin ilk sırasında imzası var.

Gerekçeyi…

“20 Mart gecesi Merkez Bankası başkanı değişikliğiyle Türk ekonomisinin yeni bir savrulmaya girdiğini gördük. Türkiye’nin bu anlamda kurumsal yapısının yeniden inşası gerekiyor. Çünkü son 20 ayda 4 merkez bankası değişti” diyerek açıkladı.

Teklif şu:

“Merkez Bankası başkanları beş yılda bir en fazla iki defa atanır ve mücbir sebep olmadıkça görevden alınamaz.”

Bir öneri daha var:

“7 üyeli Para Piyasası Kurulu’nun bir üyesinin reel sektörden olmasını öneriyoruz. Üyelerden biri TOBB’un önereceği 3 aday arasından seçilebilir.”

Amacı da, “Merkez Bankası’nı yeniden itibarlı hale getirmek” olarak açıkladı.

İsmail Hoca pozitif oldu, telefonu kapattı

Aradığımızda… Hastaneden evine yeni gelmişti ve durumunu sosyal medyadan duyurmaya hazırlanıyordu.

“Kendimi iyi hissediyorum, fakat yapılan testim Covid pozitif çıktı. O nedenle eve geldim ve kurallara uygun şekilde karantinaya girdim” sözleriyle açıklama yaptı.

Sonra da…

“Herkese şifa diliyorum” dedi ve karantinası süresince telefonunu kapatıp dinlenmeye çekildi.

Unutmayalım, öncelik yayaların: İlkokulda gerçek trafik eğitimi olmalı

Biliyoruz ki… Yasalar ve kurallar yaşamın düzenli olması için konuyor. Yaptırımı ise ceza oluyor.

Günlük yaşamda karşımıza çıkan yasa ve kural ihlalleri, trafikte bazen acı tablolara bile neden olabiliyor.

Üstelik…

Trafikteki ihlaller yalnızca agresif ya da kendini kurnaz sanan sürücüler tarafından olmuyor, yayalar da bazen kurallara uymuyorlar.

Örneğin…

Altgeçitlerin üstünden ve üstgeçitlerin altından karşıdan karşıya geçmeye çalışanlara, sinyalizasyonu beklemeden yolu atlayanlara tanık oluyoruz.

Yine de…

Her alandaki gibi önce insan trafikte de önemli. Bu nedenle önce yaya sloganı ve kırmızı çizgi uyarısıyla kampanya başlatıldı.

Yaya, yaya geçidine ayağını attığında araçlar durup geçmesine saygı gösterdiğinde bu işi başaracağız.

Onun için de gerçek trafik eğitiminin ilkokuldan başlaması gerekiyor.

Mudanya Yolu’nda ‘metro kazısı sıkıntısı’ başlıyor

Geçen ay… Bursaray’ı Emek’ten Şehir Hastanesi’ne uzatacak projenin temelini atmasını beklediğimiz Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu yarın Bursa’da olacak.

Temelini de Geçit’te atacak.

Bu da…

Metro kazıları nedeniyle Mudanya Yolu’nu kullananları zor günlerin/ayların beklediği anlamına geliyor. Alternatif sıkıntısı, özellikle yaz döneminde kendini daha fazla hissettirecek.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X