Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Türkiye’yi bekleyen tehlike: Yeni bir soğuk savaş geliyor

Son dönemde… Daha doğrusu son 1 ay içinde CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir’in çok yoğun şekilde yurt dışı programları trafiği oldu. Her biri ayrı özellikler ve önem taşıyan uluslararası toplantılara katıldı.

Örneğin…
Norveç’in başkenti Oslo’da İnanç Özgürlüğü Sözleşmesi’ne imza koydu. Bu soğuk ülkede kar yağışı gördükten sonra, güneşin kendini esirgemediği sıcak Avustralya’ya gidip G20 Zirvesi kapsamındaki İnanç Zirvesi’nde yer aldı.
Yoğun program Berlin’deki Dış Politika Forumu ile sona erdi.
O toplantıda…
Yani Berlin’de her yıl dünya ülkelerinde katılımcılarla düzenlenen Dış Politika Forumu’nda, yaşadığımız coğrafyayı çok yakından ilgilendiren bir soru gündem oldu:
Yeni bir soğuk savaş mı geliyor?
Dikkat çeken şu:
Özellikle yaşadığımız süreçte çevremizdeki ülkelerde ortaya çıkan çatışma görüntüleri bu sorudan “Yoksa 3. Dünya Savaşı mı geliyor?” algısı doğmasına yol açıyor.
Ama…
Şu bir gerçek ki; soğuk da olsa, sıcak da olsa yeni bir savaş hiç kuşkusuz en çok bizi etkileyecek.

 

Nitekim…
Tartışmalarına katıldığı forumda ele alınan konuları değerlendiren CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir şunu söyledi:
“Bir yanda Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği var, diğer yanda Rusya var. İki güçlü yapının tam ortasında Türkiye yer alıyor. Yani yine filler tepişiyor durumu söz konusu.”
Örnek verdi:
“Bakın Ukrayna’da bu iki büyük güç şu anda bilek güreşi yapıyor.”
Bu nedenle…
Berlin’deki forumda “Yeni bir soğuk savaş mı geliyor?” sorusuyla birlikte “Ortadoğu’nun geleceği ne olacak?”sorusunun cevabı için de nabız tutuldu.
Erdemir tehlikeye şöyle dikkat çekti:
“Ukrayna’da İkinci Dünya Savaşı’ndan beri kullanılmayan sığınaklar açıldı. Hiç savaş görmemiş insanlar sığınakları tanıdılar.”
Dikkat çektiği nokta şu:
“Bir taraf ABD ve AB, diğer taraf Rusya. Orada, ‘Türkiye acaba yüzünü Batı’dan Doğu’ya mı dönüyor?’ tedirginliği gördüm. Karar veremiyorlar.”

 

***

 

Ortadoğu’da devlet dışı güçler

 

Berlin’deki Dış Politika Forumu’nda Ortadoğu’nun geleceği nasıl olacak sorusuna da cevap arandı. Ortaya çıkan beklentiyi Erdemir özetledi:
“Bu kargaşadan devlet dışı güçler doğar. Ortadoğu’da böyle bir süreç yaşanabileceği tahmin ediliyor.”
Görünen o ki…
Yakın gelecekte Ortadoğu bugünü de arayacak ve galiba Işid ve türevi yapılar çoğalacak. Erdemir’in bir gözlemi daha var:
“Bu tür toplantılarda eskiden Türkiye de masada olurdu. Artık yok. Türkiye olmadan Ortadoğu konuşuluyor.”
Düşüncesi şu:
“Türkiye, Arap coğrafyasında siyasi elitistlerden sonra sokakları da kaybetti. Her yerde tepki var.”

 

***

 

İnanç özgürlüğü geliştiğinde ekonomiler de büyüyor

 

CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir’in son 1 ay içinde katıldığı çok önemli uluslararası toplantılar arasında,Avustralya’da düzenlenen G20 Zirvesi kapsamındaki İnanç Zirvesi de var.
Gelecek yıl Türkiye’nin evsahipliği yapacağı G20 Zirvesi’nde ilk kez yapılan İnanç Zirvesi’nin aslında dünyanın çözmeye çalıştığı savaş ve çatışmalar kapsamında ele alınması gerekiyor.
Çünkü…
Yaşadığımız süreçte bir yandan dinler, diğer yandan da mezhepsel çatışmalar dünya gündemine damga vuruyor.
İşte…
Konuşmacıları arasında yer aldığı İnanç Zirvesi’nden dönüşte, Aykan Erdemir çok daha farklı bir noktaya dikkat çekti.
Sözlerine…
“Ekonomiyle inanç özgürlüğü arasındaki bağlantıya dünyada her geçen gün biraz daha fazla vurgu yapılıyor”diyerek başladı ve şöyle devam etti:
“Dikkat çeken şu: Hangi ülkede inanç özgürlüğü gelişmişse, o ülkenin ekonomisi de büyüyor.”
Tespitini şöyle açıkladı:
“İnsanlar hayatlarını yaşayabilmek istiyorlar. Yaşam tavrını ortaya koyabilmek istiyorlar. İnanç özgürlüğüyle bunu yapabildiklerinde rahatlıyorlar, bu da üretim olarak ekonomiye yansıyor.”
Gerçekten…
Çok farklı bir yaklaşım ve çok özel bir değerlendirme.
Olay Televizyonu’nda Cuma akşamı Her Açıdan programında konuk ettiğimiz CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir bu değerlendirmesini açıklayınca biz de şunu söyledik:
“İlahiyatçılar yapsa pek dikkat çekmeyecek bir değerlendirmenin sosyal demokrat bir siyasetçiden gelmesi çarpıcı.”
O da şu cevabı verdi:
“Aslında bu, CHP’nin bugüne kadar vurgulamakta eksik ve yetersiz kaldığı bir nokta. Türkiye’de yeni bir inanç özgürlüğü anlayışı gelişmesinde CHP’nin başı çekecek olması adına önemli.”
Şunu da ekledi:
“Paneldeki konuşmamda da bunu ifade ettim.”

 

***

 

Yönetimi aile boyu toplayıp eşlerden izin isteyecek!

 

 

AK Parti’nin ilk ilçe kongresi Yıldırım’da yapıldı ve bir kez daha seçilen Hüdayi Yazıcı kongrenin ertesi günü kolları sıvadı.
“Erken kalkan yol alır” örneğindeki gibi, kongresini ilk tamamlayan ilçe olmanın avantajıyla çalışmaya başladı.
Bu kapsamda…
Tanıtım Medya Başkanı Cahit Enç, Halkla İlişkiler Başkanı Şenol Çulcu, Seçim İşleri Başkanı Zeynep Höçük, Yerel Yönetimler Başkanı Lale Karataş, Teşkilat Başkanı İbrahim İsmailoğlu ile birlikte Olay’ı ziyaretinde de bu avantajını sergiledi.
Sohbetimizde…
30 kişilik AK Parti Yıldırım İlçe Yönetim Kurulu’nun 22’sini kongrede değiştirirken, “Başbakanımız da Bursa’nın 10 milletvekilinin 9’unu değiştirmişti” diyerek bu radikal adıma örnek getirdi.
Sonra da…
Geniş çaplı değişikliğin gerekçesini açıkladı:
“Arkadaşların bazıları zaman içinde yoruluyor. Bazıları kamuda ve belediyelerde çalışmaya başlıyor. O nedenle değişimin kapsamı biraz geniş oldu.”
Ardından…
“Yıldırım’da yaşayan herkes, tüm bölgeler yönetimde temsil ediliyor” dedi ve yeni dönem hazırlıklarıyla ilgili şu bilgiyi verdi:
“Yönetim Kurulu toplantımızı eşli olarak yapacağız. Bu toplantıda, önümüzdeki yoğun çalışma dönemi için eşlerden izin isteyeceğiz.”
Bir yandan…
Yıldırım Belediyesi ile birlikte mahalleleri gezdiklerini anlatan Yazıcı, sorunlarda dikkat çekerken de “Halkın beklentileri çok” dedi.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X