Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Ulaşımda yeni akım yayılıyor: Daha çok yol-kavşak mı, farklı çözüm mü?

Sık sık tekrarlıyoruz… Bursa’da 1989 yerel seçimlerinden bu yana adayların ve belediye yönetimlerinin öncelikli gündemi ulaşım oluyor. Belediye yönetimi daha fazla yol, daha fazla köprü-kavşak projelerine kafa yoruyor.

Gelin görün ki…

Bursa gibi kabına sığamayan kentler için yapılanlar ilk süreçte amaca ulaşsa da kısa sürede yetersiz kalıyor. Yeni öneriler ve proje tartışmaları yeniden başlıyor.

Böyle olunca…

Belediyelerin en büyük harcama bütçeleri ulaşım projeleri için ayrılıyor. Maliyetleri karşılama için de kaçınılmaz olarak ulaşıma zam yapılıyor.

Peki, Batı kentlerinde bu sorun nasıl çözülüyor?

Geçenlerde…

Bursa Kent Konseyi Ulaşım Çalışma Grubu ve İnşaat Mühendisleri Odası Ulaşım Komisyonu Başkanı olarak ulaşıma kafa yoran, bu sütunlarda da Bursa’nın Ulaşım Uzmanı olarak görüşlerine sık sık yer verdiğimiz İnşaat Yüksek Mühendisi M. Tözün Bingöl’le konuşurken bu konu açıldı.

Bingöl yaşanan kısır döngüye karşı Avrupa’da hızla yayılan bir akımla ilgili yaptığı araştırmayı önümüze koydu.

İşte o çarpıcı çalışma:

Aralık 1995’te Belçika’nın Hasselt kentinde belediye başkanı seçilen Steve Stevaert görevi devraldığında belediyenin borç batağında olduğunu gördü.

Belediye Meclisi’nin ilk toplantısında gündemin öncelikli maddesi mali yapının düzeltilmesi için kaynak bulmaktı. Ekolojik ve toplumsal politika yürüteceğini söyleyen Stevaert, ilk olarak daha fazla insanın daha az araçla kent merkezine girmesini sağlayacak trafik düzenlemesi için yetki aldı.

Çözümü de şuydu:

Kent içi yollar ve kavşaklara yatırım yerine toplu taşımayı bedava yapmak.

Uygulama başlayınca kente daha az araç girdiği için trafik sorunu çözüldü, kent merkezindeki otoparklar yeşil alana, çocuk parkına, hatta okula dönüştürüldü.

En önemlisi…

Hasselt’te hava kirliliğiyle birlikte belediyenin yol yapım ve kent bakım masrafları azaldı, personel gideri düştü. Yeni yollar ve kavşaklar için harcanan paradan tasarruf edildi, kentte toplumsal yaşam kalitesi de arttı.

Bunları anlattıktan sonra Bingöl şunu söyledi:

Yeni proje giderleri ulaşım gelirlerinden daha fazla olduğu için Avrupa, hatta bazı Amerika kentlerinde benzer kararlar yaygınlaşıyor.”

Şunu da ekledi:

Bizim de bu konuyu tartışmamızda yarar var.”

Otopark yönetmeliği 6. kez ertelendi

Kent merkezini trafik açısından içinden çıkılmaz hale getiren konular arasında otopark başlı başına önem taşıyor.

Örneğin…

Türkiye’de kişi başına araç sayısı son 15 yılda yüzde 7.1’den 15.1’e çıktı. Yüzde 50.5’e ulaşan Avrupa’ya göre son sıradayız, ama sorunu en fazla hisseden ülkeyiz. Bursa da en fazla yaşayan kentlerden.

Çözüm için…

22.02.2008’de hazırlanan ve binalara zorunlu otopark getiren yönetmelikse Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 6. kez ertelenip 31.03.2020’ye bırakıldı. Karar yılın son günü Resmi Gazete’de yayınlandı.


En özel proje ‘işçi kadınlarla’ buluşuyor, çocuklar doğru besleniyor

Günümüzde… Çocuklardan başlayan obezite sorunu giderek toplumsal soruna dönüşüyor. Büyükşehir Belediyesi de bu soruna karşı annelerin eğitimi ile başlayan çok özel bir proje hazırladı.

Besaş aracılığıyla planlanan Diyetisyen Annem projesi obeziteye karşı annelerin eğitimiyle çocukların doğru beslenmesini hedefliyor.

İşte…

Bu en özel proje Türk Metal Sendikası Bursa Kadın Kolları Başkanı Selda Tekman’ın çabasıyla fabrikalara girdi. Proje kapsamında Büyükşehir’in görevlendirdiği Diyetisten Fatih Bıçaklar fabrikalardaki işçi kadınlara çocukların doğru beslenmesini anlatıyor.

Anneler doğal diyetisyen” sloganıyla başlayan en özel projenin fabrikalardaki yansımasını Tekman şöyle özetledi:

Yetkili olduğumuz fabrikalarda annelere sağlıklı beslenmeyi anlatıyoruz. Fabrikalardaki işçi kadınlarımız bu sayede bilinçleniyorlar. Her fabrikada gördüğümüz ilgi gelecek nesiller adına memnuniyet verici.”


Türk Metal Bursa’da sahaya çıkıyor

Türk-İş’e bağlı Türk Metal günümüzün en büyük işçi sendikası. Bursa da Türk Metal’in en güçlü olduğu yer.

Yetkili olduğu metal sanayi fabrikalarında, işveren sendikası MESS’le toplu iş sözleşmesi görüşmeleri yapan Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak, sözleşme süreciyle ilgili farklı kentlerde miting yapıp işçiyi bilgilendirme kararı aldı. Kavlak 19 Ocak’ta Bursa Kent Meydanı’nda yapılacak mitingle sahaya çıkacak.

Mitinge…

Sosyal etkinlikleriyle öne çıkan Haluk Levent’in de katılması bekleniyor.

Bursaspor için görünürde küçük ama ‘damlaya damlaya göl olur’ projesi

Gündemde Bursaspor var… Kentin en büyük markası olan Bursaspor’un yeniden Süper Lig’e yükselme mücadelesinde maddi destek arayışları sürüyor.

Bursaspor’a Destek Gecesi’nin iptali sonrası ilgi çekecek öneri, bugüne kadar siyaset ve çarşı-Pazar araştırmalarıyla bildiğimiz Deniz Üzülmez’den geldi.

1.149’u kadın 1.887’si erkek toplam 3 bin 036 denekle yüz yüze anket yaptık” diyen Deniz Üzülmez, ortaya çıkan “Bursaspor’a kalıcı destek” önerilerini şöyle açıkladı:

Büyükşehir Belediye Meclisi kararıyla Uludağ’a teleferikle çıkan, ya da aracıyla Oteller Bölgesi’ne girenlerden 5 lira alınması yüzde 23.2, Otobüs Terminali’ne giren otobüslerden 5 lira alınması için de yüzde 23.4 oranında kabul gördü.”

Başka öneriler de var:

Su faturalarında Bursaspor için 1 lira yardım yüzde 18.1, BUDO deniz otobüslerinde biletlerden yine Bursaspor için 1 lira alınması yüzde 28.2 destek buldu. Yüzde 7.1’in de fikri yok.”

Söylediği şu:

Rakamlar küçük, ama toplandığında büyük meblağlara ulaşır, Bursaspor da hak ettiği yere gelir.”

Ulucami’de ‘yılın ilk sabah namazı’ geleneği

Son yıllarda… Yeni yılın ilk sabah namazı için Ulucami’ye akın kendiliğinden başladı ve kendiliğinden büyüyerek devam ediyor.

Geçen yıllarda olduğu gibi Ulucami’nin içi tamamen dolarken, soğuğa karşın taş avluda bile yer kalmadı. Araç parkları 2 ve yer yer 3 şeride çıkınca da Atatürk Caddesi’nde trafik durdu. Bu kuyruklar yine Zafer Plaza ve Tophane’ye kadar uzadı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X