Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Umursamamayı sürdürüyoruz, ama bu uyarı yabana atılacak gibi değil!

Açıkça söylemek gerekirse… İzmir’in Seferihisar açıklarında, Ege Denizi’nde olacak bir depremin Bursa’yı sallayacağını biri söylese hiç inanmazdık.

Gelin görün ki…

Seferihisar’ı sallayan, Bayraklı’da 6 apartmanı yıkan deprem, merkez üssü Bursa’ymış gibi hepimizi fena şekilde salladı.

Doğal olarak korktuk.

Sallantıdan birkaç dakika sonra, Seferihisar’da yaşayan bir yakınımızı aradığımızda, depremin merkezinde neler hissedildiğini daha iyi anladık.

Oysa…

Hepimiz biliyoruz ki, deprem coğrafyasında yaşıyoruz. Kıtaların birleştiği noktada tarih boyu yaşanan yer hareketleri sürekli deprem üretiyor.

Ne var ki…

Tehlikeli coğrafyada yaşamamıza karşın depremi yalnızca sallandıkça anımsıyoruz ve hiç umursamıyoruz ve günlük yaşamımızı sürdürüyoruz.

İşte asıl tehlikeli olan bu.

Bina yaparken maliyet düşürücü unsurlara daha çok önem veriyoruz. Bina güvenliği yerine pazarlamayı kolaylaştıracak dekorasyona yöneliyoruz. Alanlar da tercihlerini görsellik kriteriyle yapıyorlar.

Bunun yanında…

Yerel yönetimler planlama yaparken deprem gerçeğini ikinci plana atıyorlar. Yolların açık kalmasını sağlayacak kurallar bile tam hesaplanmıyor.

Bilinçlenmiş olunması gereken dönemde kentsel dönüşümler rant hesabını aşamıyor.

Bu bile ne kadar umursamaz olduğumuzun göstergesi değil mi?

Üstelik…

Deprem sürekli kendini hissettirip anımsattığı halde ders çıkarmadan, üzerimize sorumluluk almadan hiçbir şey yokmuş gibi yaşamaya devam ediyoruz.

Daha 15 gün önce…

16 Ekim günü, Marmara Denizi’nde Tekirdağ Kumburgaz açıklarında meydana gelen deprem için Prof. Dr. Naci Görür yaptığı “…hiç hoş değil, rahatsız edici” yorumunu bu sütunlarda “Bu deprem bizi uyarıyor ve ilgilendiriyor” başlığıyla aktardık.

Seferihisar depremi de, tehlikenin büyüklüğünü bir kez daha gözümüzün içine soktu.

Umarız, hep birlikte ve tüm kurumlarımızla mesajı alırız.

 

Fay hatları imar planlarında görülmeli

Arşivimizi açıp baktık… Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Engin Er’in “kent merkezinden fay hattı geçiyor” uyarısını ilk 2 Şubat 2013’te yazmışız.

Yıllardır…

Her defasında Heykel’den Altıparmak’a devam ettiğini vurguladığı fay hattının imar planlarında olmadığını söylüyor.

Gerçi, fay hatları çizgi ya da yol gibi düşünülmemeli. “Şu binanın altından, bunun yanından geçiyor” demek mümkün değil

Fakat…

Diri ya da sönmüş fay hattı geçen bölgelerin planda olması şart.

 

3 dönemde Mesut Yılmaz: Dışişleri Bakanı, Genel Başkan, Başbakan

İlk kez 1986 yılında tanıştık… Turgut Özal hükümetinin Dışişleri Bakanı’ydı. Rahmetli Mümin Gençoğlu’nun liderliğinde kurulan Bal-Göç’ün en önemli destekçisi, dönemin Dışişleri Bakanı olan Mesut Yılmaz’dı.

Dünyayı Bursa’dan mesaj verirken o toplantıdaydık.

Sonra…

1991 yılında Özal’dan sonra ANAP Genel Başkanlığı’na aday olduğunda ilk geziyi Bursa’ya yaptı ve adaylığını da Bursa’da açıkladı.

O gezide…

Kestel’deki renkli karşılamada gazeteci olarak bulunduk.

Kurultayı kazanıp genel başkan oldu, Başbakanlık görevini üstlendi. O dönem hem Bursa’ya gelişlerinde, hem Ankara’da pek çok kez röportaj yaptık.

Hatta…

1995 seçimi için Başbakan olarak Bursa’ya geldiğinde Olay Televizyonu’nda konuk ettik.

Sabah vefatını duyunca üzüldük. Gözümüzün önünden Mesut Yılmaz’lı anılar geldi geçti. Allah rahmet eylesin.

 

Bursa’dan İzmir’e enkazdan kurtarma desteği

İzmir’in Seferihisar ilçesi merkezli depremde Bayraklı’da binalar yıkıldığı haberi gelince Bursa’dan da destek için harekete geçildi.

İlk olarak…

Büyükşehir Belediyesi enkazda arama-kurtarma çalışmalarına yardımcı olmak üzere itfaiye birimindeki kurtarma ekibini yola çıkardı.

Bunu…

Mudanya Belediyesi Arama Kurtarma Birliği izledi. Yıldırım Belediyesi ve Nilüfer Belediyesi yardım ekipleri de hemen yola çıktı.

 

Akşener deprem nedeniyle Bursa programını iptal etti, İzmir’e gidiyor

Programa göre… İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener bugün Bursa’da olacak ve 3,5 saat içerisinde 2 programa katılacaktı.

Önce…

Genel İdare Kurulu Üyesi Hasan Toktaş’ın oğlu Muhammed Sefa ile Bilge Ece Öztepe’nin Crown Plaza Oteli’ndeki nikâhlarında şahitlik yapacak, sonra da İYİ Parti İl Başkanlığı’nın düzenlediği Podyum Davet’teki üye katılım töreninde bulunacaktı.

Hatta…

Nikâh için tüm hazırlıklar tamamlanırken, Hasan Toktaş dün sosyal medya hesaplarından Adana’dan gelin alma görüntülerini paylaştı.

Ne var ki…

İzmir’in Seferihisar ilçesi merkezli deprem sonrası Bursa programını iptal etti ve İzmir’e gitme kararı aldı.

Bu nedenle…

Bursa’da bulunan İYİ Parti Grup Başkanı Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu akşam yola çıkarken, Genel Başkan Akşener de bugün İzmir’de olacak ve deprem bölgesini ziyaret edecek.

 

Telefonla depremzedeye ulaşan Bakan ve dayanışma

Gün boyu… Televizyon ekranından, Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’yi cep telefonuyla konuşurken izledik.

Konuştukları…

Enkaz altındaki depremzedelerdi ve ekiplerle buluşturmak için koordinasyonu bizzat Bakan yapıyordu.

Sosyal medyadan da, İzmir’in büyük dayanışmasını izledik. Depremzedelere oteller odalarını, restoran ve kafeler mekânlarını açtılar.

Bu güzel görüntüler de insanı duygulandırıyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X