Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Umut veren tablo: Salgında Bursa Türkiye ortalamasının çok altında

Kolay değil… İnsanlık, adeta ışık hızı ile yayılan ve çok hızlı bulaşan bir virüsle bugüne kadar görülmemiş oranda mücadele veriyor.

Bu mücadelede…

Zaman zaman tartışılsa ve eleştirilse de Türkiye daha işin başında tehlikeyi fark edip harekete ilk geçen ülke olarak salgınla mücadelede başarıya ulaştı.

Bu başarıda, erken alınan önlemler sonucu salgının Türkiye’ye girişinin geciktirilmesi de etkiliydi.

Benzer bir başarı Bursa için de geçerli.

Üstelik, Bursa’daki başarı iki yönlü olarak kendini gösteriyor.

Bir yandan hastanelerde sağlık çalışanları cansiperane çalışıp koronavirüs, ya da diğer tanımıyla Covid-19 hastalarını iyileştirmede başarı öyküleri yazıyorlar.

Bir yandan da…

İl Sağlık Müdürlüğü virüsün yayılmasını önlemek için filyasyon adı verilen çalışmayla hastalarla temaslı olanları belirleyip evlerine kadar gidip sıkı takip ederek yayılmayı önleme çalışmasında adeta destan yazıyorlar.

İki yönlü bu çalışmayla…

Kent merkezindeki 3 büyük ilçeyle sanayi olan ilçelerde yoğun görülmesine karşın Bursa’da Covid-19 salgını genel kamuoyu tarafından pek hissedilmiyor.

Nitekim…

Tabloyu, önce doktor olan AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Esgin’le konuşurken şuna dikkat çekti:

“Bursa’da vaka ortalaması olarak da, artış hızı olarak da, can kaybı olarak da Türkiye ortalamasının çok altındayız. Bunun yansıması olarak da iyileşen hasta sayımız yüksek.”

Şunu da vurguladı:

“İstanbul’la karşılaştırma yapmak gerekirse, her açıdan salgın oranlarında İstanbul’un çok çok altındayız. Hep böyle seyretti, aynen de devam ediyor.”

Gerçi…

Açıklanmadığı için Sağlık Bakanlığı dışında bilinmeyen rakamlar üzerinden kaygı sergilenmesine de tanıklık ediyoruz ki, toplumu bu derece etkileyip insanların psikolojisini bozan salgında bunu da bir yere kadar anlayışla karşılamak gerekiyor.

Yine de…

Canla başla çalışan sağlık kadrolarının, salgının yayılmasını engellemek için gece gündüz sahada olan ekiplerin, hatta korona tedavisi olan hastaların morallerini bozmamak gerekiyor.

Bu afeti hep birlikte atlatacağız.

 

Çifte bayram neden olmasın?

Bir doktorla konuşurken, hele siyasetçi ve üstelik iktidar partisi milletvekili bir doktorla konuşurken “Bu dertten ne zaman kurtuluruz?” sorusu gündeme geliyor.

AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin de soruya şöyle cevap verdi:

“Sağlık Bakanımız açıkladı, Türkiye’deki vaka artış hızında azalma var. Aynı şekilde Bursa’daki vaka artış hızı da azalıyor.”

Şu uyarıyı da yaptı:

“Ramazan ayını bu tedbirlere aynen devam ederek ve sabırla uyarak geçireceğiz. Bayramdan sonra rahatlama olur.”

 

Meclis kürsüsünden açıkladı: Memleket Hastanesi 2020 programında

Şehir Hastanesi açıldığında, buraya taşınan hastaneler arasında Bursa için ayrı bir değeri olan Bursa Devlet Hastanesi de vardı. Taşınma sonrası da yenilenerek açılması için çalışmalar başladı.

İşte…

O girişime öncülük eden ve sonuç alınmasını sağlayan AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin, son durumu geçtiğimiz hafta TBMM Kürsüsü’nden açıkladı:

“Bursa’da son 17 yılda toplam 68 sağlık yatırımını, ki bunlardan 26’sı hastane yatırımları, hizmete açtık. Bursa Devlet Hastanesi, ki benim de gururla hizmet ettiğim bir hastanedir, fiziksel ömrünü yitirmiş bir hastane konumundaydı ve biz 2020 programına alarak Memleket Hastanesi olarak yenilenmiş modern haliyle yeniden açıyoruz.”

Hastanenin özel öyküsünü de anımsattı:

“Bursalıların 1947’de, merkezî hükûmetten bütçe gelmediği günlerde imece usulüyle para toplayarak yaptığı Memleket Hastanesi’ni açmak yine AK Parti iktidarına nasip olacak.”

 

Memleket Hastanesi Bursa’nın şansı oldu

Koronavirüs mücadelesinde… Bursa’da tedavide olumlu sonuç alınmasında etkili olan yöntemlerden birine AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin dikkat çekti:

“Başka kentler evde izolasyon uygularken Bursa’da genel durumları iyi olan Covid-19 pozitif hastalarını Memleket Hastanesi’ne yatırarak tedavi ediyoruz. Bu da başarıyı arttırıyor. Memleket Hastanesi bu yönüyle çok önemli bir işlev üstlendi.”

Bir anlamda…

Eskinin Bursa Devlet Hastanesi, sürecin Memleket Hastanesi salgında Bursa’nın şansı oldu.

 

Sokağa çıkma yasağı eski tartışmayı yeniden başlattı: Ruhsatsız fırınlar

Aslında… Konu, haber kovaladığımız günlerde, en az 30 yıl öncesinde bile tartışılıyordu. Bursa Fırıncılar Odası da neredeyse her açıklamasında ruhsatsız fırınlara dikkat çekiyor ve haksız rekabet olarak kabul edip yaptırım istiyor.

İşte…

Bu ruhsatsız fırınlar konusu, sokağa çıkma yasağı uygulaması sırasında bu kez kendiliğinden gündeme geldi.

Bizi uyaran da…

Prof. Dr. Mustafa Tayar hocamız oldu. Yıllardır, üstelik daha koronavirüs bilinmezken hijyeni ve el yıkamanın önemini anlatan, okul ve işletmelerde el yıkama seminerleri düzenleyip eğitimler veren Tayar Hoca, sokağa çıkma yasağı süresince Osmangazi’de yaşayanların ekmek ihtiyaçlarını karşılayacak fırınlar listesine dikkat çekiyor.

İşaret ettiği şu:

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın sosyal medya hesaplarından yayınlanan açık fırınlar listesindeki 145 fırından 14’ünün karşısında ruhsatsız notu var.

Gerçekten garip bir tablo.

 

Camideki Dayanışma Marketi’nin öyküsü

Cuma günü… Çalı Merkez Camii girişinde kurulan ve fazlası olanın getirip, eksiği olanın götürdüğü gerçek sosyal dayanışma projesi Dayanışma Market projesini Mahalle Komitesi yönüyle duyurduk.

Fakat…

Projenin Nilüfer İlçe Müftülüğü oluruyla Çalı Merkez Camii görevlileri Hidayet Güllü ve Sami Balkaner tarafından geliştirildiği, mahallenin de destek verdiği ortaya çıktı.

Zor günlerdeki paylaşım projesi için Nilüfer Müftülüğü ile Çalı Merkez Camii görevlileri Hidayet Güllü ve Sami Balkaner’i kutluyoruz.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X