Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Vaka sayısı 1 haftada 2 kat artıp günlük 2 bini gördü: Tehlike sanılandan büyük

Köşe Yazısını Dinle

Tam 1 hafta oldu… 31 Mart Çarşamba günü “Günlük vaka 1.100’ü buldu, hastane başvuruları arttı, yataklar doluyor” başlığıyla aktardık.

Ardından…

Meslektaşımız İhsan Aydın dünkü yazısında, aşı için gittiği Yüksek İhtisas Hastanesi’ndeki Covid polikliniği önünde uzayan kuyruğu anlattı.

Gerçekten de…

Tehlikenin sanılandan daha büyük olduğu, vakaların tahminlerden daha hızlı arttığı dünkü vaka sayılarıyla ortaya çıktı:

Bursa’da geçen hafta günlük 1.100 olan vaka sayısı, hafta sonu 1.500’ü geçti, dün itibariyle de 2 bin rakamını gördü.

Görünen o ki…

İl genelindeki baş döndürücü artış, ilçelere de nüfusları oranında yansıyor.

Örneğin…

Osmangazi’deki günlük vaka sayısı 500’ü geçti. Nilüfer ise günlük 400 vakayı aştı. Nüfusu Nilüfer’den fazla olmasına karşın, Yıldırım’daki günlük vaka sayısı 300’ün biraz üstü olarak gerçekleşti.

Günlük 150 vakaya kadar düşmüşken, 2 bini gördük, fakat üçüncü pikin nerede olacağını bilemiyoruz.

Gerçi…

Uzmanlar ekim-kasım dönemindeki günlük 5 bin vakayla ulaşılan pik noktasına ulaşılmayacağını, aşı ve hastalığı geçirenlerin toplumsal bağışıklığı nedeniyle daha alt seviyede kalacağını tahmin ediyorlar, ama hızlı tırmanış korkutucu.

Nedeni de ortada…

Normalleşme kararıyla birlikte hastalığın sona erdiği gibi bir düşünce oluştu ve bu da toplumsal rehavete yol açtı. Daha geçen ay haritada sarı iller arasında yer alan Bursa’yı iyi tablodan çok kötü tabloya götüren de o rehavet oldu.

Gelinen noktada…

Bireysel korunma önlemlerimizi kesinlikle arttırmamızın yanında, kamu denetimi uygulamalarında da radikal bir değişiklik yapmak gerekiyor.

Örneğin…

Rutin işyeri denetimleri yerine, vatandaşın kalabalık olduğu yerler belirlenip buralara noktasal müdahale etme zamanı geldi.

Bir de…

Sonuç alıcı müdahale anlamında az ve öz yasaklar gerekebilir. Yoksa, bu gidişin sonu hiç hoş değil.

 

CHP bu hafta da ilçe başkanlarıyla Ankara’da

Geçen hafta… CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ziyareti için CHP Bursa heyeti Ankara’ya gidip teşekkür etti. İl Başkanı İsmet Karaca başkanlığındaki heyette CHP’nin 3 belediye başkanıyla milletvekilleri vardı.

Dün de…

İlçe başkanları Karaca başkanlığında Ankara’daydı. TBMM’de Grup Toplantısı’na katılan başkanlar, Kılıçdaroğlu’nu dinlediler.

2 hafta sonra da CHP İl Yönetim Kurulu gidecek.

 

Kemal Demirel’den Ulaştırma Bakanı’na mektup: Hızlı treni sordu

Meclis’te… CHP Bursa Milletvekili olarak bulunduğu 2002-2011 yılları arası, en çok soru önergesi veren milletvekiliydi.

Kemal Demirel…

O süreçteki konuların takibini Bakanlara mektup yazarak sürdürdü.

Bu kez de…

Cuma günü Bursa’ya gelip metro temeli atan Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu’na gönderdiği mektupla, 24 yıllık uğraşı hızlı treni sordu.

Mektubuna…

“Bursa’ya hızlı tren için daha önce gelmenizi beklerdim. Geldiğinizde de çalışmaları bizzat yerinde izleyip detaylı açıklama yapmanızı isterdim” diye sitemle başlayan Demirel şunları sordu:

“2012’de Bursa Hızlı Tren projesi temel atma törenindeki ‘2016 yılında bitecek’ sözü neden yerine gelmedi? Daha sonra 2019 söylendi, yine bitmedi, neden? Gecikme nedeni gösterilen zemin sorunları ve güzergah değişikliği nerelerde yaşandı?”

Şunu da sordu:

“2023’te Bursalılar hızlı treni kullanabilecek mi?”

 

AK Parti’de ulaşım yatırımları mesaisi

AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan, pazartesi akşamları yaptığı İl Yönetim Kurulu toplantısını bu kez parti binasında değil, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirdi.

Çünkü…

AK Parti İl Yönetim kurulu bu toplantıyla, başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere ilgili kurumlardan Bursa’nın ulaşım yatırımları hakkında bilgi aldı.

 

Çiftçi şokta: Geçen yıl 85 lira olan ‘üre’ fiyatı bu yıl 179 liraya çıktı!

Sabah… Nilüfer Ziraat Odası Başkanı Şenol Aybey’le sohbet ederken, kime nasıl cevap vereceğini şaşırmış haldeydi.

kentleşmede yeni Bursa olmasına karşın tarım bölgesi özelliği süren Nilüfer çiftçisinin yaşadığı sorunları anlatırken, çok çarpıcı fiyat artışı örnekleri verdi:

“Son günlerde gübre fiyatlarında müthiş fiyat artışı oldu. Geçen yıl 85 lira olan üre bugün itibariyle 179 liraya çıktı.”

Dikkat çektiği bağlantı önemli:

“Tüketicilerimizin uygun fiyatlı güvenilir gıda ihtiyacı için çiftçilerimizin uygun koşullarda üretim yapabilmeleri gerekir. Bunu sağlamak için fiyatlara derhal müdahale edilmeli.”

Bir hesap daha yaptı:

“Buğdaya yapılan dekar başı 8 lira gübre destek artışı maalesef çiftçilerden 98 lira olarak çıktı.”

Çiftçinin, zeytinde yaşanan don nedeniyle yardım beklediğini de ekledi.

 

Gelecek 4 ilçe daha atadı, 13 ilçeye ulaştı

Gelecek Partisi İl Başkanı Alpaslan Yıldız bir yandan sahaya inip siyasi anlamda sokak çalışması yaparken, bir yandan partisinin teşkilatlanmasını tamamlıyor.

Son olarak…

Kestel’de Gökhan Arabacı, Mustafakemalpaşa’da Müzeyyen Tuna, Orhangazi’de Yekta Tekin ve Harmancık’ta Şükrü Gedik ilçe başkanı atandılar.

Böylece…

İlçe sayısı 13’e yükselirken, geriye Orhaneli, Keles, Karacabey ve Gürsu kaldı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X