Tıpkı… Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı ve televizyonlarda yayınlanan kamu spotunda vurgulandığı gibi: Sorun küresel, ama mücadele ulusal.
Nitekim…
Avrupa’da adım atmadığı ülke bırakmayan, dünyaya yayılan koronavirüs vakaları ülkemizde de arttı. Aynı şekilde yitirilen can sayısı artıyor.
Buna karşın…
İnsanlar “evde kalın” çağrısına büyük oranda uyuyorlar. Alışveriş merkezleri, çarşılar boşaldı. Toplu ulaşım araçları neredeyse boş gidip geliyor. Trafik bile koronavirüs sonrası rahatladı.
Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu da seyircisiz oynanan futbol, basketbol ve voleybolda liglerin ertelendiğini açıkladı
İşte…
Böyle bir ortamda Bursa Valisi Yakup Canbolat’la konuştuk. Özellikle de Bursa’ya mesajını merak ettik.
Söze…
“Zorlukları millet olarak hep beraber aşacağız” diye başladı ve şunu söyledi:
“Sağlık Bakanlığımız tıbbi olarak kuralları duyuruyor ve sürekli uyarılar yapıyor. Ben de Bursalı hemşerilerimden yapılan uyarıları dikkatle takip etmelerini, kurallara uymalarını istiyorum.”
Şunun altını çizdi:
“Özellikle çok acil işleri yoksa evde kalmalarını, toplu mekanlardan uzak durmalarını, gerektiğinde çevrelerini de uyarmalarını bekliyorum.”
Bu noktada…
“Açıklanan 14 kuralı çok önemli” anımsatması yaptı ve gözlemini aktardı:
“Bursalı hemşerilerimin bu noktada kurallara genel olarak uyduklarını görüyorum. Bu nedenle de teşekkür ediyorum.”
Ardından…
“Sayın Cumhurbaşkanımızın tavsiyeleri de çok önemli” deyip devam etti:
“Karşımızda yüksek bir risk ve büyük bir tehlike var. Bunu hep birlikte el ele vererek en az riskle atlatabiliriz.”
Bakışı şu:
“Toplumumuzun bu sıkıntıdan en az zararla ve kayıpla çıkmasını sağlamak lazım. Onun için, hepimizin her zamankinden daha hassas ve dikkatli davranmamız gerekiyor.”
Önemli bir çağrı yaptı:
“Türk milleti olarak sağlığımızla ilgili önemli bir sınav veriyoruz. Bu aynı zamanda herkes, hepimiz için milli görev. Bu bilinci görmek de sevindirici.”
Canbolat: Halkımız rahat olsun
Bursa Valisi Yakup Canbolat, alınan kararlara ve genel kurallara ilişkin çağrı yanında, koronavirüs mücadelesinde sağlık alanındaki çalışmaları da değerlendirdi.
Söylediği şu:
“Sağlık kurumlarımız ve idarecilerimiz görevlerinin başında. Gelebilecek her türlü vaka, ihbar, olay en ince ayrıntısına kadar değerlendiriliyor, titizlikle de üzerine gidiliyor.”
Mesajı şu:
“Halkımız rahat olsun, çünkü güvende. İdaremiz her türlü tedbiri aldı. Her türlü müdahaleye ve tedaviye de altyapımız müsait.”
Bu okul Bursa’nın yüz akı: Günde 20 ton dezenfektan üretiyor
Arşivimize baktık… 2012 yılında, okulların elektrik faturalarını azaltmak için geliştirdikleri kompanzasyon cihazıyla bu sütunlara konuk etmiştik.
O zamandan beri…
Yeşilyayla Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni daha dikkatli izliyoruz. Son yıllarda deterjan üretip bazı okullarla kamu kurumlarına sattıklarını biliyorduk. Hatta geçen ay ziyaret sözü verdik, ama bir türlü gidemedik.
İşte…
Farklı projeler geliştirip öğrencilerin üreterek öğrenmelerini sağlayan Yeşilyayla Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yaşanan koronavirüsü salgını nedeniyle ortaya çıkan sabun ve dezenfektan üretimiyle bir kez daha Bursa’nın yüz akı oldu.
Nitekim…
Günlük dezenfektan üretimini 20 tona çıkarıp kamu kurumları yanında özel sektörün siparişlerini de karşılamaya başlayan Yeşilyayla MTL’ni dün Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz ziyaret etti.
İnanıyoruz ki…
Başkan Yılmaz’ın desteğiyle bu okul daha büyük işler yapar.
Amatör olta turu ve gezi teknelerine korona yasağı
Koronavirüs önlemlerine Sahil Güvenlik Komutanlığı kararıyla bazı yasaklar da eklendi.
Karar şu:
“Covid-19 tedbirleri kapsamında halkın toplu olarak belirli alanlarda bulunmasını önlemek için Bursa deniz sınırlarında ticari maksatlı amatör olta turu, ticari maksatlı gezi teknesi faaliyetleri geçici süre durdurulmuştur.”
Şu uyarı yapılıyor:
“Sahil Güvenlik ekiplerince denizde gerekli kontrollere devam edilecek, uymayan teknelere idari para cezasıyla seferden alıkoyma ve adli işlem yapılacaktır.”
Türkiye’nin ilk kadın milletvekillerinden biri Bursa’dan seçildi
Bazı konular sıradan bir ayrıntı gibi görünür, ama tarihsel açıdan önem taşırlar. Örneğin, TBMM’ye kadın milletvekilleri 8 Şubat 1935 seçimiyle girdi. 15 ilden 15 kadın milletvekili seçildi.
O 15 kadın milletvekili arasında Bursa’dan da Şekibe İnsel yer alıyor. İnegöllü Şekibe İnsel, bir anlamda siyasette kadınların önünü açan isimler arasında.
Buna karşın…
Genel siyasi ortamda ilk kadın milletvekillerinin ve Bursa özelinde Şekibe İnsel’in anımsanmaması ya da bilinmemesi bir başka siyasi ayıp olarak karşımıza çıkıyor.
O ayıbın giderilmesi ve bugünün toplumunda bilinmesi için gerekli adımı da 100 Yıllık Vefa Hareketi attı.
AK Parti Bilecik Milletvekili ve Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Selim Yağcı’nın yürüttüğü 100 Yıllık Vefa kampanyası hafta içi yaptığı paylaşımla “Kadınların yasama organı Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde milletvekili olarak yer almalarının 85. yılını” kutladı.
Öğrenciye inovasyon, sanayiciye kuluçka merkezi
Kısa adı BEBKA olan Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı kendi yerine kavuşmak üzere ilk adımı attı ve Bursa Organize Sanayi Bölgesi Arıtma Caddesi üzerindeki alanda hafriyat çalışmasını başlattı.
15 ayda tamamlanması gereken projede, idari bölümlerin yanı sıra giriş katında öğrenciler için inovasyon merkezi yer alıyor. Binada sanayiciler için de proje kuluçka merkezi olacak.
Gerçek anlamda bir Kalkınma Ajansı için toplantı ve etkinlik salonları da projede yer alacak.