Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Vali’den sevindiren haber: Bursa’da müsilaj kalmadı, mücadele sürüyor!

Köşe Yazısını Dinle

İlk fotoğraf… Ahmet Yıldırım dostumuzdan gelmiş, biz de 28 Mart günü yayınlamıştık. Fotoğraf, Gemlik’te görülen beyaz köpüklerin Burgaz sahillerini nasıl kapladığını gözümüze sokuyordu.

Sonra…

Mayısın ilk haftasından itibaren çamur gibi tabaka kaplayınca Gemlik Körfezi’ndeki tüm sahillerde denizin rengi maviden sarıya döndü.

Başlangıçta…

Planktonların “kirlilik değil, ekolojik” olduğu düşünüldü. Fakat her yere yayılınca işin boyutu anlaşıldı. Dikkat çeken ilk siyasetçi ise, çevre duyarlılığıyla tanıdığımız CHP eski Milletvekili Kemal Demirel oldu.

Ne zaman ki…

Denizin öldüğünü gösteren deniz salyası ya da müsilaj katmanı İstanbul’a ulaştı, konu Türkiye’nin gündemine geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın direktifiyle de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı harekete geçti.

Bu süreçte…

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un zaman zaman “denizden toplanan müsilaj” açıklamalarında yer alan Bursa rakamları ise yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi:

“Neden en az müsilaj Bursa’da toplandı?”

İşte…

Bu konuyu, sohbetimiz sırasında Bursa Valisi Yakup Canbolat’la konuştuk.

Dedi ki:

“Bursalılar rahat olsunlar. Sahillerimizde müsilajla mücadele çalışmamız da, Marmara Denizi’nin kirlenmesini önlemeye yönelik çalışmalarımız da hiç aksamadan sürüyor. Mücadelede sorun yok.”

Ardından…

“Bursa’nın müsilaj toplanmasında en geride görünmesinin nedeni şu” dedi ve son durumu açıkladı:

“Bir yandan ekiplerimiz müsilajı toplarken, bir yandan rüzgarlar akıntıyla alıp götürdü. Şu an Bursa sahillerinde müsilaj yok. Ters rüzgar eser ve geri gelirse de biz mücadeleye hazırız.”

Vurguladığı şu:

“Denizlerimizde müsilaj kalmadığı için, toplanan müsilaj da yok. Kaldı ki, 4 vidanjör göndererek İstanbul’daki çalışmalara destek veriyoruz.”

Biz de…

Bursa’daki durumla ilgili bilgilendirdiği için Vali Canbolat’a teşekkür ettik.


Müfit Aydın’dan müsilaj raporu

Bursa Valisi Yakup Canbolat’la sohbetimizden sonra, TBMM Çevre Komisyonu Üyesi olan AK Parti Bursa Milletvekili Müfit Aydın’dan mesaj geldi.

O da, Bursa sahillerinde son 3 gündür müsilaj görülmediğini vurguluyor.

Gönderdiği raporda…

Bursa’da 8 Haziran’da 20, 9 Haziran’da 30, 10 Haziran’da 13, 11 Haziran’da 25, 12 Haziran’da 18.6, 13 Haziran’da 4.9, 12 Haziran’da 12, 15 Haziran’da 8 metreküp müsilaj toplandığı, 16-23 Haziran arası müsilaja rastlanmadığı bilgisi var.


Her gün 8 kez parmakları delinip kan alınan çocukları Meclis’te anlattı

Hafta sonu… Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tedavi gören Tip 1 Diyabet tanısı konmuş çocukları CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın ziyaret etti.

Sonra da…

Aydın çocukların sorunlarını TBMM Genel Kurulu’nda dile getirdi:

“Türkiye’de 18 yaş altında yaklaşık 20 bin Tip-1 diyabetli çocuk var ve her yıl bin 700 çocuğa Tip 1 diyabet tanısı konuyor. Bu 20 bin çocuğun kan şekerini dengede tutmak için her gün 8 kez parmakları deliniyor.”

Şu bilgiyi verdi:

“Tip-1 diyabet hastalığında kan şekerini kontrol altına almak için insülin vermek yetmiyor, sürekli şeker düzeyinin de ölçülmesi gerekiyor. Ancak günde 8 kez parmakları delinen çocuklar hem acı yaşıyor hem korkuyor. Üstelik riskleri de var.”

Şunun altını çizdi:

“Bu işlem sensör ve insülin pompalarıyla yapılabiliyor.”

Şunu istedi:

“Tip-1 diyabet hastası çocuklar için sensör devlet ödemesi kapsamına alınmalı.”


Tip 1 diyabetli çocuklardan özel teşekkür

TBMM’de söz alıp… Tip 1 Diyabet tanısı konan çocukların sorunlarını anlatan CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, parmağı delmeden ölçüm yapan aletin aylık 2 bin liralık masrafını devletin üstlenmesini önerdi.

Konuşmanın ardından…

Tip 1 Diyabet tedavisi gören çocuklardan Aydın’a yüzlerce video-mesaj geldi, Çocuklar, parmaklarını delerek teşekkür ettiler.

Mudanya’ya genç fikirler ve zihinler gelsin diye Esnaf Kefalet adayı oldu

Cem Tamaç gencecik bir işletmeci… Mudanya Arnavutköy’de pastane ve Tirilye’de otel çalıştırıyor, yeni nesil işletme anlayışı sergiliyor.

Geçmişte…

Mudanya siyasetinde etkili olmuş bir aileden geldiği için de ilçede tanınıyor.

Genç yaşta iki işletmeyle Mudanya’ya hizmet eden Cem Tamaç 8 Temmuz günü yapılacak Mudanya Esnaf Kefalet Kooperatifi seçiminde başkan adayı oldu.

25 yılı aşkın süre hizmet eden Emir Ali Usta’nın aralıkta vefat etmesi nedeniyle 8 Temmuz’da yapılacak seçim için sohbet ederken, gerekçesini şöyle açıkladı:

“Mudanya eski Mudanya değil, çok değişti. Böyle bir süreçte Mudanya’ya genç fikirler ve zihinler gelmesi için aday oldum.”

Pek çok yenilikçi projesinden birini söyledi:

“Kooperatif ortakları bankaya gitmek zorunda kalmadan cep telefonu aplikasyonuyla kredi işini çözebilecekler.”


Dağ-Der’den Keles’e hayır çarşısı

Benzer uygulama bazı illerde var, ama Bursa yöresinde ilk Keles’te yaşama geçiriliyor.

Buna göre…

Dağ-Der ve Keles Belediyesi birlikteliğiyle oluşturulacak Hayır Çarşısı’na bağış ve yardımlarla verilecek her türlü ürün ihtiyaç sahipleri ücretsiz ulaşacak.

Protokolü…

Keles Belediye Başkanı Mehmet Keskin’le Dağ-Der Genel Başkanı Yaşar Türk arasında imzalanan Keles Hayır Çarşısı yakında hizmete girecek.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X