Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Virüsle mücadelede Bursa’nın sırrı: Eve kadar uzanan takip!

Haftalardır… Her akşam Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın açıklamasını bekliyoruz. Önceleri saatler gece yarısına geldiğinde Twitter hesabından son rakamları açıklıyordu. Son günlerde, televizyonların ana haber bültenlerine rastlayan saatte neredeyse her akşam canlı yayın açıklamaları takibe girdi.

Açıkçası…

Avrupa ve Amerika’nın hiç umursamadığı süreçlerde virüsün Türkiye’ye girmesini geciktirecek önlemler için harekete geçen Bakan; içtenliği, şeffaflığı, Bilim Kurulu işbirliği gibi daha pek çok nedenle halktın güvenini kazandı.

Artık…

Her akşam ağzından çıkacak her kelimeyi bekler olduk.

Salı akşamı da…

Türkiye için yeni, fakat bu sütunların okurları için bilinen koronavirüsle mücadele yöntemini anlattı. Anlatırken de, ilk kez filyasyon kelimesini kullandı ve “Bu kelimeyi bundan sonra çok duyacaksınız” dedi.

İşte…

Koronavirüsle mücadelede hastayla temaslı kişilerin takibini esas alan filyasyon uygulamasının Bursa’daki çalışmalarını 11 Nisan Cumartesi günü bu sütunlardan duyurduk.

O yazıda…

İl Sağlık Müdürü Dr. Halim Ömer Kaşıkcı çalışmayı şöyle anlatmıştı:

“Vaka tespit ettiğimiz zaman bizde alarm başlıyor. O andan itibaren sürekli iz sürüyoruz. Hemen ilgili bölgenin ekipleri harekete geçiyorlar. Hastanın adresine göre temaslılarını tespit etmek için çalışma başlıyor.”

Hastayla temaslı kişilerin takibini anlatırken de “Pozitif bir hasta bilgisi ekranımıza düştüğünde İlçe Sağlık Müdürlüğü bünyesindeki ekipler koruyucu ekipmanlarını giyip ev ziyareti yapıyorlar ve 14 gün evde oturmalarını uyarıp bir form imzalatıyorlar” demişti.

250 ekiple 7 gün 24 saat yürütülen çalışmayı anlatan şu sözleri, koronavirüs vakalarının Bursa’da ortalamanın altında kalınmasının sırrını ortaya koyuyordu:

“Sisteme giren bilgiler Aile Hekimlerimizin önüne geliyor. Onlar da 14 gün boyunca bu temaslıları takibe alıp olası vakaları arıyorlar. Her gün arayıp ateş, öksürük, solunum sıkıntısı olup olmadığını ve evlerinde olup olmadıklarını teyit ediyorlar.”

Gelinen noktada…

Haber kanalları gün boyu filyasyon adı verilen ve eve kadar uzanan çalışmayla temaslı kişilerin bulunup takibe alınmalarını anlatan yayınlar yaptı.

Bursa’nın bu konuda her yerden önde olmasını sağlayanlar alkışı hak ediyorlar.

 

Polisin anonsu: Lütfen evinize dönün

Koronavirüsten korunmanın en önemli yolu olarak kişisel ve sosyal izolasyon öne çıkıyor. O nedenle evde kal çağrıları yapılıyor, zorunlu olmadıkça sokağa çıkılmaması isteniyor.

Buna karşın…

Uyarıları dikkat etmeyen, ya da yaşanan vakanın ciddiyetini umursamayan kimi hemşerilerimiz günlük yaşamlarını sürdürmek istiyorlar.

İşte…

Polis ekipleri Cumhuriyet Caddesi ve hareketlilik gözlenen yerleri dolaştılar ve çevredeki vatandaşların can güvenliğini düşünerek “Lütfen evinize dönün” anonsu yaptılar.

 

Tekstilin başkentini ‘moda başkenti’ yapacak okul İstanbul’a taşındı

Anımsıyoruz da… 2010 yılında Muradiye’den Devlet Hastanesi’ne çıkarken Çağlayan Yokuşu’nun hemen sağ tarafındaki tarihi Yılmazipek Fabrikası’nda Faruk Saraç Tasarım Meslek Yüksek Okulu açılırken hedefler büyüktü.

Öncelikle…

Kumaş ve konfeksiyonda tekstilin başkenti olan Bursa’yı, modanın başkenti yapma hedefi vardı.

Nitekim…

Geçen süreçte pek çok öğrenci yetişti, tasarım alanında sektöre katkı sağlandı. Hatta, Bursa Moda Günleri’nin de kaynağı oldu.

Öyle ki…

Gördüğü ilgi ve eğitimiyle büyüyünce 2015 yılında İstanbul Yerleşkesi’ni açtı ve böylece daha geniş bir alanda eğitime başladı.

Ne var ki…

Dün yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi beklentileri büyük olan Bursa için tam bir hayal kırıklığına yol açtı.

Çünkü…

Bursa’yı modanın başkenti yapmasını beklediğimiz Faruk Saraç Tasarım Meslek Yüksek Okulu’nun merkezi İstanbul’a taşındı. Bursa’da eğitim devam edecek, ama merkez artık İstanbul oldu.

 

BTSO yol haritası hazırlıyor

Koronavirüs salgını ölümcül yanıyla günlük yaşamı durdururken, sanayi üretimi de olumsuz etkilendi. Fabrikaların kapanması çalışanların, üretimin durması da ekonominin sorunu haline geldi.

Bu nedenle…

BTSO Başkanı İbrahim Burkay, kısa adı BOSBİR A.Ş. olan Bursa Organize Sanayi Bölgeleri’nin başkan ve bölge müdürleriyle videokonferans üzerinden toplantı yaptı.

Görüntülü toplantıda…

Covid-19 olarak da anılan salgının ekonomimiz üzerindeki etkilerine yönelik yol haritası ele alındı.

 

Türk Eğitim Vakfı, öğrenci yurdunun kapılarını sağlık çalışanlarına açtı

Her fırsatta tekrarlıyoruz… 1980’li yılların sonlarından bu yana tanıdığımız Mehmet Çalışkan, soyadında olduğu gibi çok çalışkan kişilerden biri.

Yıllarca…

Bürokrat olarak sorun çözmek, insanlarda yardımcı olabilmek için adeta çırpınırken yüzündeki sıcak gülümseme hiç eksik olmadı.

Şimdilerde…

Türk Eğitim Vakfı Bursa Şubesi Yürütme Kurulu Başkanı olarak öğrencilere burs sağlayabilmek için kendini adadı, bağışçı etkinlikleri yapıyor.

Konuşurken…

Yaşadığımız koronavirüs salgınıyla mücadelede emekleri çok büyük olan sağlık çalışanları için TEV’in aldığı kararı da büyük bir heyecanla paylaştı:

“TEV’in Ankara’da Sedefe Ölçer Yükseköğrenim Kız Öğrenci Yurdu var. Bu yurdumuzun kapılarını Gazi Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Hastanesi’nde görevli sağlık çalışanlarımıza açtık.”

Şunu da ekledi:

“Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Rona Yırcalı bu kararla farkındalık oluşturmak istedi.”

  

Marketlerde koronavirüse karşı sağlık denetimi

Dikkatimizi… Farklı bir Kaymakam olarak gördüğümüz ve farklı bir Vali olmasını beklediğimiz Mudanya Kaymakamı Faik Oktay Sözer’in sosyal medya paylaşım çekti.

Paylaşımda…

Mudanya’daki marketlerde İlçe Tarım Müdürlüğü Gıda Denetim ekiplerinin polis ve jandarma desteğiyle Covid-19 virüsüne karşı yaptıkları denetimler için Kaymakam Sözer şu bilgileri veriyor:

“Marketlerde maske kullanımı, sosyal mesafe denetimine özen gösteriliyor. Ekmek satışıyla sebze-meyve reyonları da denetleniyor.”

1 adet yorum var

Bir adet yorum var

  1. Ahmet Bey; Sizden istirhamım, Muradiye Devlet hastanesinin ; Bursa Teknik Universitesine bağlı Muradiye Tıp Fakültesi olarak, ACEMLERDEKİ Kadın Doğum Dişçilik, Çarşambalı aek binanın da Eczacılık Fakültesi olarak Bursa Teknik Universitesine hizmet edebilmesi için gündem olusturabilmeli
    yiz.REKTOR Beyin bu konuda öncülük yapmanısı Bursaya sağlık alanında şu an boş bulunan binalarda Eğitim kurumu ve araştırma Hastahanesi kazandirmali. Basın ve Bursa Teknik Üniversitesi birlikte olmalı kanaatindeyim . Saygı ve Selâmlarımla Muammer Tezcan

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X