Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Yağış miktarı 2 yıl öncesinin yarısına düştü, susuzluk alarmı geçen yıl verdi

Kulağımız meteorolojide, gözümüz bulutlarda… Üstelik. o kara bulutları bu kadar gözleyeceğimizi hiç sanmazdık. Meteorolojinin cumartesi gününden itibaren 3 gün yağış tahmini yapması bile moral verdi.

Çünkü…

İklim değişikliği ve küresel ısınmanın yıllık yağış miktarına yansıması hiç de iç açıcı değil.

Onu da…

Balat-Nilüfer bölgesine kurduğu yağmur ölçerlerle yaptığı Pulviometrik Yağmur Ölçümleri’nde elde ettiği değerleri zaman zaman bu sütunlardan paylaştığımız Ercan Bayramlı açıkladı.

Meteorolojiyle ilgili olmamasına karşın, tarımsal üretim firmasında uzun yıllar yöneticilik yaparken gökyüzünü inceleyerek güne başlama ve yağmuru takip etme alışkanlığı olan Bayramlı, emeklilik sonrası da buna devam ediyor.

Nitekim…

Gönderdiği son 10 yılın ortalama değerlerini incelerken adım adım susuzluğa nasıl gittiğimizi daha iyi anladık.

Tablo şu…

Bursa 2009’da 746.6 milimetre yağış almış. Bu rakam 2010’da 1332 milimetreye çıkmış ki son 10 yılın en yüksek yağış miktarı yaşanmış.

Ardından…

2011’de 559.2, 2012’de 640.1, 2013’te 664, 2014’te 802, 2015’te 690.2, 2016’da 664.4, 2017’de 559.8, 2018’de 809.6 milimetre yağış düşmüş.

Bu rakam…

2019’da 511.9 milimetre inerken aslında alarm vermiş. Çünkü 2020’nin yıl ortalaması 483.6 milimetre oldu. Bir bakıma, 2018 ortalamasına göre yarıya yakın azalma söz konusu.

Ölçümleri yapan Ercan Bayramlı şuna dikkat çekiyor:

Son 2 yıl hariç tutulduğunda 10 yıllık ortalama yağış miktarı 746.8, az yağışlı geçen son 2 yılın yağış ortalaması 497.8 milimetre. 2020’de çok uzun yıllardır Bursa’da görülmeyen 400’lü ölçümlere inildi.”

Dikkat çektiği bir nokta da şu:

Bursa içme suyu şebekesi kuyulardan elde edilen suyla besleniyor ki bunun uzun süre devam edeceği anlaşılıyor. Ne var ki, yer altı kuyuları da yağmur ve kardan besleniyor. Onun için bol yağışlı günler gerek.”

Bursa ‘kuraklık’ için toplanıyor

Tehlike büyük… Bursa’yı bekleyen kuraklık tehlikesine karşı alınacak önlemleri görüşmek üzere.Büyükşehir Belediyesi’nde bugün Başkan Alinur Aktaş başkanlığında toplantı yapılacak.

Toplantıya…

Uludağ ve Bursa Teknik üniversiteleri öğretim üyeleriyle Çevre, İnşaat ve Meteoroloji mühendisleri oda başkanları, DSİ, Meteoroloji, Çevre-Şehircilik müdürleriyle BUSKİ Genel Müdürü ve yardımcıları katılacak.

 

Bu defa MHP Osmangazi pankartlı kampanya yaptı: Bursalı olmak…

Hafta sonu… MHP İl Başkanı Cihangir Kalkancı’nın sosyal medya aracı Twitter’da Milliyetçi Bursa etiketiyle başlattığı hareket 20 bine yaklaşan twitle Türkiye’de TT oldu.

Ardından…

MHP Osmangazi İlçe Başkanı Seyfi Seyfioğlu’ndan ikinci hareket geldi. O da, “Bursalı olmak…” diye başlayan ve okuyanın sonrasını dolduracağı bir kampanya başlattı.

Hazırlattığı pankartları da Osmangazi’nin merkezi noktalarına astı.

Gerekçesini de şöyle açıkladı:

Bursa’da yaşayanların aşina oldukları cümleleri hatırlatarak tarihimize ve kültürümüze sahip çıkmayı amaçladık.”

Kulağımıza gelenlere göre…

Sosyal medyada da tekrarlanan MHP Osmangazi’nin “Bursalı olmak…” kampanyasına gönderilen cevaplar arasında, alışkın olunan Bursa cümleleri yanında çok ilginç açıklamalar bulunuyor.

Seyfioğlu bir de Osmangazi kampanyası yaptı.

Efkan Ala’dan büyükelçiler buluşması

Adını ilk Başbakanlık Müsteşarı olarak duyurdu, İçişleri Bakanlığı yaptı. Devleti iyi bildiği için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bu yönde yararlanıyor.

Yakın zamanda AK Parti’de Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olarak görev üstlenen Bursa Milletvekili Efkan Ala, bu doğrultuda Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Kazuhiro Suzuki ile Somali’nin Ankara Büyükelçisi Adil İbrahim Mustafa Ahmed’i kabul etti.

Bursa gündeminde neler konuşulduğunu sohbet ettiği muhtardan dinledi

Şu gerçek ki… Devlet yönetiminin en küçük birimi muhtarlar görev yaptıkları mahallenin her şeyini iyi bilirler, herkesi yakından tanırlar.

Zaten…

Yerel yönetimler mahalleye hizmet yapacaksa, ya da kamu kurumları herhangi bir konu ya da mahalleli hakkında bilgi alacaksa muhtarın kapısını çalıp sorarlar.

Yanı sıra…

Muhtarlar, vatandaşla en sık yüz yüze görüşen kişiler oldukları için gündemdeki konular hakkında en ayrıntılı bilgiye sahiptirler.

AK Parti Bursa Milletvekili ve Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Kılıç da, Ankara’daki parlamento çalışmalarının tatile girdiği şu süreçte Bursa’yı dolaşarak hem sorunları dinliyor, hem beklentileri öğreniyor.

Bu kapsamda…

Dün de, Türkiye Muhtarlar Federasyonu Başkanı olan Tuzpazarı Muhtarı Ferruh Sevimgil’i ziyaret etti. Sohbette Bursa’nın gündemini konuştular.

Okuduğu şiirle Türkiye birincisi oldu

Yarışmayı… Gençlik ve Spor Bakanlığı düzenledi. Bir Şiir Bir Nefes adıyla düzenlenen Gençler Arası Şiir Okuma Yarışması’nda Bursa’dan Zübeydehanım Mesleki Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Kübra Ünlü okuduğu şiirle Türkiye Birincisi oldu.

Ödülünü İl Gençlik ve Spor Müdürü Salih Başparmak’tan alan Kübra Ünlü’İl Milli Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger de kutladı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X