Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Yaşam varsa umut var: Yunanistan sınırındaki dramı, ‘tanığı’ anlatıyor

20 gün önceydi… Türkiye, tek başına taşıdığı sığınmacı yükünü artık Avrupa ile paylaşmak için gitmek isteyenlere sınır kapılarını açma kararı aldı.

O andan itibaren de sığınmacı ve düzensiz göçmen olarak yıllardır Türkiye’de konuk edilenlerin büyük bir bölümü hayal ettikleri Avrupa’ya ulaşmak için Yunanistan sınırına doğru harekete geçtiler.

Ne var ki…

Sınırını kapatan Yunan polisi ve askeri sığınmacıları almadığı gibi şiddet uyguladı, geri döndürmek için de her şeyi yaptı. Halen umut bekleyişi sürüyor.

İşte…

O bekleyişin ilk günden beri birinci derecede tanığı olan biri var: Dr. Aydın Keskin Kadıoğlu.

İçimizden biri olan, ailesi Orhangazi’de yaşayan Göç İdaresi Uyum ve İletişim Daire Başkanı Kadıoğlu’na sınırdaki güç yaşamı sorduk.

“Burada tam anlamıyla bir insanlık dramı yaşanıyor” diye söze başladı ve Gözünün önünde olanları anlattı:

“Yunanistan burada insanların üzerine gaz bombası atıyor, plastik mermi sıkıyor. Şimdi de sınırı güçlendiriyor. Yine de karşı tarafa geçebilenleri soyup dövüyor, paralarını aldıktan sonra geri itiyor.”

Ardından…

“Bunlar doğru şeyler değil, hatta Cenevre Sözleşmesi ve uluslararası hukuk kurallarına göre suç” dedi ve şunu söyledi:

“Biz Türkiye olarak, gitmek isteyenlere dur demeyeceğimizi açıkladık. Gitmek isteyenlere yardımcı olup barınmalarını sağlıyoruz. Yunanistan’ın sınır kapılarını kapatması hiçbir kurala ve anlaşmaya uymuyor.”

Sınırda izlediği şu:

“Sınırda sıkışıp kalanların insanlık dramını Yunanistan görmezden geliyor. Koruma başvurusu almak için alan oluşturması gerekirken savaştan kaçan çocukların çileli yolculuklarına ve çığlıklarına kulaklarını tıkıyor.”

Bu noktada…

“Savaşsız ve sınırsız bir dünya insan hakkı” deyip bu duruma Avrupa’nın sessiz kaldığına dikkat çekti ve gözlemlerini paylaştı:

“Bir arada yaşamak için dünya bu kadar büyükken, umutlarla göçmeye çalışanlara Yunanistan’ın yaptıklarına görmenin şaşkınlığı içindeyim”

Şunu da ekledi:

“Hayat varsa umut var. Bugün sınırdaki insanlar güvenli bir gelecek umut ediyor. Avrupa ise sadece insanları değil insanlığı da öldürüyor. Kadın, erkek, çocuk, yaşlı, hatta engelli göçmenler umurlarında dahi değil.”

 

Çocuklara tarihi geçmiş gaz bombası

Sığınmacılara plastik mermi sıkıp gaz bombası Yunanistan’ın sınırında neler yaptığını Göç İdaresi Uyum ve İletişim Daire Başkanı Dr. Aydın Keskin Kadıoğlu anlattı:

“İnsan hakları savunucusu olmakla övünen Yunanistan, umutların üzerine 1970’li yıllardan kalan, günü geçmiş gaz fişeği atıyor.”

Bir şaşkınlığı da şuna:

“Avrupa Birliği’nin yaptığı yüz milyonlarca Euro yardımı sevinçle karşılayan Yunanistan herhalde teşekkür etmek için kapısına umutla gelenlere gaz sıkıp daha çok can yakıyor.”

 

Kritik bir karar: Antrenmanlar iptal, maça oyuncu karar verecek!

Bursa basketbolunu 2. Lig’de başarıyla temsil eden ve esnaf takımı olan Geçitspor koronavirüsün yayıldığı süreçte, çok kritik ve örnek bir karar aldı.

Üstelik…

Futbol ve basketbol liglerinde maçlarının oynatılma kararlarına koronavirüs riskleri nedeniyle tepkilerin geldiği bir süreçte, Geçit Basket’in kararı çok önemli.

Dikkat çekilen şu:

“Sporcularımız virüsle enfekte olsa dahi, belki hiçbir hastalık belirtisi göstermeden hastalıklarını atlatacaklar; fakat kuvvetle muhtemel, farkında dahi olmadan hastalığı evlerine ve evlerindeki büyüklerine taşıyacaklar.”

Karar da şu:

“Koronavirüs tehlikesi ülkemizde devam ettiği sürece antrenmanlarımızı durdurduğumuzu, Türkiye Basketbol Federasyonumuzun maç takviminde gözüken maçlarla ilgili oynama inisiyatifini oyuncularımıza bıraktığımızı, Federasyonumuzun vereceği tüm kararları peşinen ve saygıyla kabul ettiğimizi tüm basketbolseverlere duyururuz.”

 

Nikahlara korona düzenlemesi

İlk duyuruyu… Salı günü Yıldırım Belediyesi yaptı, dün de Osmangazi belediyesi aynı uygulamayı başlattı.

Buna göre…

Koronavirüs salgını nedeniyle alınan sağlık tedbirleri kapsamında Yıldırım ve Osmangazi belediyelerinin nikah salonlarında geçici bir süre yalnızca gelin-damat ve şahitlerin katılımıyla nikah kıyma işlemleri yapılacak.

Virüs tehlikesi geçene ya da önlenene kadar nikah salonlarına izleyici alınmayacak. Uygulama da dün itibariyle başladı.

 

Öğrenci sevinecek: 40 dakikalık teneffüste kestane şekeri Başkan’dan

Dünyayı saran ölümcül koronavirüsle mücadele kapsamında okullar tatil edildi. Dersler bir hafta sonra uzaktan eğitim yoluyla internetten verilecek.

Bu ortamda…

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’tan öğrencilere yönelik motivasyon geldi:

“Çocuklar evde sıkıldığınızı , okulu özlediğinizi biliyorum.  Buradan söz olsun, okula döndüğümüz ilk günün ilk teneffüsünü o güne özel olarak 40 dakika yapacağız.”

Bu paylaşıma, çeşitli yerel yönetimlerden destekler geldi.

Örneğin…

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Çınar uzun teneffüste öğrencilere kayısı vaat ederken, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın ise pişmaniye sözü verdi.

En tatlı vaat ise Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın oldu:

“Sayın Bakanım, iş yükünüz biraz artacak. Ancak, çocuklarımız okula dönmenin tarını çıkarsın. Kestane şekerleri de bizden.”

Şunu da ekledi:

“81 İl’deki 16 okulumuza gönderelim.”

 

TBMM’den ‘sağlıklı günler’ mesajı

AK Parti Bursa Milletvekili Atilla Ödünç’ün sosyal medya Instagram’a eklediği fotoğrafta bizi etiketlediğini görünce şaşırdık.

İnceleyince anladık ki, farkındalıkla ilgili bir paylaşım yapmış.

Çünkü…

Koronavirüs salgını nedeniyle yaşamın temposu düşüp insanların evlerine çekildiği bir süreçte ziyaretçisiz olsa dahi TBMM çalışmalarını sürdürüyor.

Ödünç de, AK Parti milletvekilleri eski milli futbolcu Alpay Özalan ve Ramazan Can’la birlikte görevinin başında.

Bize de sağlıklı günler diliyorlar.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X