Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Yerli aşıya Bursa imzası: Bağışıklık artırıcı özelliği, diğer aşılardan farkı!

Köşe Yazısını Dinle

İlk haberi… 23 Nisan günü bu sütunlardan duyurduk Türkiye’nin İnaktif Covid Aşısı Geliştirme Projesi’nde Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir Yeşilbağ da yer aldı.

Aşı…

İnsanlığın covidle savaşında tek umudu Ancak, tedarik sorunu kritik noktaya geldi, aksaklıklar yüzünden de aşılama arzu edilen hızda ilerleyemiyor.

O nedenle, yerli aşı üretimi çok önemli noktaya geldi.

Biz de…

Kadir Hoca’ya geliştirdikleri aşının hangi aşamada olduğunu sorduk.

Şu bilgiyi açıkladı:

“Nisan 2020’de başladığımız laboratuar ve temel ön çalışmalarını Mart 2021’de tamamlayıp klinik FAZ çalışmaları için bayram öncesi Sağlık Bakanlığı’na teslim ettik.”

Ardından…

“Geliştirdiğimiz aşının, insan deneyi olan FAZ 1 çalışması Ankara Şehir Hastanesi’nde başladı” dedi ve şu bilgileri verdi:

“Türkiye’de 3 yerli aşı geliştirildi. Bir aşının FAZ 1 çalışması Ankara Onkoloji Hastanesi’nde, Erciyes Üniversitesi tarafından geliştirilen aşının FAZ 2 çalışması ise Kayseri’de yapılıyor.”

Şuna dikkat çekti:

“Bundan sonraki süreç TÜBİTAK ve Sağlık Bakanlığı arasında koordine ediliyor. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal Hoca geçenlerde yerli aşının yılsonuna doğru hazır olabileceğini açıkladı.”

Bu noktada…

Bursa Uludağ Üniversitesi, Konya Selçuk Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa, Pendik Veteriner Kontrol Enstitüsü ve aşı firması VETAL’in yer aldığı projede geliştirilen aşının diğerlerinden farkını sorduk.

Şu cevabı verdi:

“Bizim geliştirdiğimiz konvansiyonel inaktif aşı. Çin aşısıyla benzerliği var. Fakat biz aşıda CPG denilen özel bir bağışıklık arttırıcı madde katkısı yaptık.”

Şu sözleri de heyecan verici:

“Aşımız normal inaktif aşılardan daha farklı bir içeriğe sahip. Yenilikçi yaklaşımıyla diğer aşılardan daha üstün olacağını düşünüyoruz. Çünkü, aşıyla oluşan bağışıklığın daha güçlü olmasını bekliyoruz.”


İstanbul’da çalışıldı, Adıyaman’da üretilecek

BUÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir Yeşilbağ çalışmaları nerede yaptıklarını da açıkladı:

“Tehlikeli virüslerin çalışıldığı bir laboratuar gerekiyordu. O nedenle İstanbul Pendik’te Tarım Bakanlığı’nın Veteriner Kontrol Enstitüsü laboratuarında çalışmaları yaptık.”

Şunu da açıkladı:

“Adıyaman VETAL tesisi hayvan sağlığında Avrupa’nın en modern tesislerinden biri. Hayvan aşıları üreten tesis insan aşısı için düzenlendi. Üretim burada olacak.”


Aşı geliştirme konusu, Uludağ Üniversitesi’nin ‘öncelikli alanı’ oldu

Elbette… İlgili akademik çevrelerin bilgisi vardır, ama biz 10’a yakın aşı geliştirme projesinde yer alan Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir Yeşilbağ’dan öğrendik.

Dedi ki:

“Bursa Uludağ Üniversitesi’nin 3 öncelikli alan var. O alanlardan biri aşı geliştirme. YÖK ve TÜBİTAK da bunu onayladı.”

Yani…

“Yani, Türkiye’de bundan sonra aşı geliştirme çalışmalarında öncüğü Bursa Uludağ Üniversitesi yapacak.”

Şunu vurguladı:

“Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz’un öncelikli alan tercihinde çok büyük emeği var. Onun desteğiyle bundan sonrasında aşı geliştirmede daha da ilerleyeceğimizi düşünüyorum.”

Şu bilgiyi de verdi:

“10 yıldır aşı geliştirme üzerine çalışıyorum. Geliştirdiğimiz yerli lisanslı aşılar VETAL’in Adıyaman’daki modern tesisinde üretiliyor ve pek çok ülkeye satılıyor.”


Pazarlar kapalıyken yükselen sebze-meyve fiyatları yarı yarıya düştü

Her şey ortada… Tam kapanma sürecinde pazaryerleri de kapatılınca “Pazarlar kapalıyken marketler fiyat arttırıyor. Tüketicinin sibobu pazarlardır” demesinin üzerinden çok geçmeden Bursa Pazarcılar Odası Başkanı Refik Aksu’nun haklılığı ortaya çıktı.

Bu kez…

Sitemini dile getirirken, Hal’lerdeki fiyat politikasına da dikkat çekti:

“Kapanma döneminde talep fazla olduğu için 3 lira olan ürün 5 oldu. Aracı kazanırken pazarcının kârı değişmedi, ama damga yediğiyle kaldı.”

İşaret ettiği şu:

“Bu hafta pazarlarımız şimdilik 5 gün açıldı. Ürünün çoğalması ve pazarların açılmasıyla Hal’lerde meyve sebze fiyatları yüzde 50 düştü. Pazarlar cumartesi-pazar da açılsın, indirim yüzde 60-70’e çıkar.”

Tepkisi de buna…

O nedenle, herkesi bugün pazaryerlerine davet ederken “Cumartesi-pazar da açalım” çağrısı yapıyor.

2 bürokratla doktorun buluşması

Dr. Timur Yıldız 9 yıldır Bursa Verem Savaş Derneği Başkanı olarak görev yapıyor. Derneğin hem yapısal işleyişinde, hem verem takibinde, hem yenilenip modern cihazlara kavuşmasında adeta devrim yaptı.

Mehmet Hüsrev ekim ayından bu yana TSE Bursa Bölge Koordinatörü olarak görev yapıyor. BEBKA Genel Sekreteri M. Zeki Durak da aynı dönem, yani ekim ayında göreve başladı.

Sohbetlerindeyse Bursa vardı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X