Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Yıl bitmeden baskın seçim yine Ankara gündeminde!

Gerçi… Ortam ve gündem gelişmeleri biraz farklıydı, ama bu sütunlarda 8 Nisan 2016 günü Başkanlık sistemi için siyaset tablosu içinde şunları yazdık:

“… Şimdi Ankara’da, ekim-kasım gibi referandum olursa, arkasından ne kadar sürede yeni bir seçim gelebileceği tahminleri yürütülüyor.”

O gün için böyle bir tahmin çok fazla dillendirilemedi, fakat siyaset kulisleri ciddi anlamda kendi aralarında bunu konuştu.

Gündemde öne çıkamamasının nedenleri arasında, seçim yeni yapıldığı için milletvekillerinin henüz emeklilik hakkı elde edememiş olmaları da vardı.

Bugün…

Milletvekilleri için emeklilik hakkı yine kazanılmış değil. Fakat siyasi gücü elinde bulunduran yapı için, iştah kabartan bir tablo var.

Nedeni ortada…

Dokunulmazlıkların kaldırılması kararı sonrası HDP’nin yargıyla randevuları medyada yer almaya başladı. Yakında yargılama belki mahkumiyet haberleri de gelecek.

Zaten kamuoyu gözünde terörü koruyucu izlenimi bırakan HDP bu süreçte bir de mahkumiyet alırsa daha da sıkışacak.

Belki de…

TBMM’de düşen milletvekilleri nedeniyle ara seçim sınırında eksilme olacak.

Yanı sıra…

MHP’nin artık tek gövde olmadığı da görülüyor. Çünkü, tartışma kurultay isteklerini çoktan geçti. Hele bugünün sürecinde biri Genel Merkez, diğeri değişimciler tarafından kararı alınan iki kurultay söz konusu olduğu için daha da zor bir sürece girildiğini söylemek bile mümkün.

O süreçten…

Bahçeli kazanıp çıkarsa karşısındakiler, değişimciler başarıya ulaşırsa da bugünkü Genel Merkez kadroları siyaseten tasfiye olacak.

Bunlar da…

MHP’nin tüm dikkatini parti içine yoğunlaştırmasına neden olan gelişmeler.

CHP’ye gelince…

Dışarıdan henüz dikkat çekmiyor, ama içeride ciddi bir hareket var. Önce haziran ayında planlanan, sonra eylül ayına ertelenen tüzük kurultayının genel bir beklentiyle seçimli kurultaya dönüştürülmesi gündemde.

Nitekim…

Aylardır parti örgütlerini gezip değişimi anlatan Muharrem İnce’ye son zamanlarda Fikri Sağlar’ın örgüt gezileri eklendi.

Üstelik…

Sağlar’ın bazı gezilerine Bursa Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Orhan Sarıbal da katılıyor.

Yani…

CHP’deki parti içi muhalefet çoğalma eğilimi gösteriyor.

İşte…

Bütün bunlar göz önüne alındığında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çizdiği başkanlık hedefi ve iktidardaki AK Parti için böyle bir ortam kaçırılmayacak fırsat gibi gözüküyor.

Gelinen noktada…

Ankara kulisleri bu yıl bir referandum beklemiyorlar, ama “Kasım ayında baskın seçim” konuşmaya yeniden başladılar.

O nedenle…

Zaten anormal sıcak geçen yaz, bir de siyasi hararete yol açacak gelişmelere gebe gibi duruyor.

 

AK Parti 2017’den önce seçim beklemiyor

 

Ankara kulislerinde yeniden konuşulmaya başlanan “Kasım ayında baskın seçim” senaryosunu AK Parti’deki dostlara açtık.

Onlar da…

2017’den önce seçim olmaz” düşüncesinin rahatlığını sergilediler.

Gerçi…

Bu gibi konularda önceden öngörülemeyen pek çok ani gelişme yaşanmasına herkes alışık, ama AK Parti’de siyaset yapanların rahatlığının nedeni şu:

Erken bir seçime gidilirken milletvekillerinin özlük ve emeklilik haklarının korunması önem kazanıyor. Bunun için de belirli sürelere ihtiyaç var.

İşte o sürenin 2017’den önce seçimi pek kolay kılmayacağı söyleniyor.

 

Mudanya Kavşağı tartışması: Kapatmadan olabilir miydi?

 

Moral veren açıklamayı Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe yaptı ve Mudanya Kavşağı’nın yıkım nedeniyle kapatılması sırasında ortaya çıkan trafik sıkıntısının birkaç gün içinde biteceğini söyledi.

Ne var ki…

Salı gününden bu yana, özellikle de akşam saatlerinde kavşak nedeniyle yaşanan trafik sıkıntısı herkesi canından bezdiriyor. Hele ramazan ayı nedeniyle iftara yetişme kaygısı buradan geçmek zorunda olanları zor durumda bırakıyor.

Bununla ilgili olarak da farklı öneriler gündeme geliyor.

Örneğin…

Dün sabah erken saatlerde; İnşaat Mühendisleri Odası’nın eski başkanlarından ve son seçimde CHP Büyükşehir Adayı olan Necati Şahin’le görüşürken, kavşağı trafiğe kapatmadan da çalışmaların yapılabileceği düşüncesinde olduğunu gördük.

İki de önerisi var:

Birincisi, ille yıkılacaksa, önce inşaat süresince kullanılacak hemzemin kavşak düzenlemesi yapılsın. İkincisi yıkım bayramdan sonraya bırakılsın.”

Bu noktada…

Benzer tartışmalara sosyal medya üzerinden katılanların hiçbir değişiklik olmadan yeni kavşak yapıldığını savundukları görülüyor. Ne var ki, stadyum bağlantı yolları yanında, U dönüşü lupları da eklenerek daha düzenli bir kavşak kazandırıldığı gözden kaçırılmamalı.

 

Hangi kurultay” kararını Yargıtay’ın

 

Aynı tarihe iki randevusu var MHP’nin. Önce Genel Merkez 10 Temmuz’da seçimli kurultay ilan etti, sonra değişim yanlıları 19 Haziran tüzük kurultayında 10 Temmuz’da seçim kararı aldı.

Hangi kararın geçerli olacağı tartışılırken dün ortaya başka bir şey çıktı.

Meğer…

MHP Genel Merkezi ile 19 Haziran kurultayının Divan Heyeti aynı gün Yargıtay’a 10 Temmuz’da seçimli kurultay başvurusu yapmışlar.

Şimdi söz Yargıtay’da 10 Temmuz kurultayının kimin başvurusuyla yapılacağına Yargıtay karar verecek.

 

Akdoğan ADD Genel Başkan Yardımcısı

 

​Atatürkçü Düşünce Derneği’nin Ankara’da yapılan genel kurulunda, Bursa’yı ilgilendiren yönetim sürprizi de ortaya çıktı.

Çünkü…

ADD Genel Başkanı Tansel Çölaşan yeni dönemde birlikte çalışacağı yönetim kurulunda Gürhan Akdoğan’a da yer verdi. Dahası, CHP Bursa eski il başkanlarından Akdoğan, yeni yönetim kurulunda ADD Genel Başkan Yardımcısı olarak görev aldı.

Akdoğan bu görevi nedeniyle ADD’nin yurt genelindeki çalışmaları için sık sık seyahate çıkacak.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X