Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Yollarda kamyon trafiğini azaltmak için TOGG fabrikasına önemli öneri

Köşe Yazısını Dinle

Tartışmasız… TOGG, otomotiv sanayimiz için gurur verici. Bursa’da gerçekleşmesi de, yeri tartışma konusu olsa bile çok önemli.

Ancak…

TOGG’un üretime geçmesiyle, sanayi bölgelerinden parça ve malzeme taşınması nedeniyle Bursa yollarında kamyon trafiği arttı.

Bu durumu…

Uzun yıllar Oyak Renault’ta görev yapan ve otomotiv üretimi deneyimi olan TMMOB İKK geçen dönem sekreteri Feridun Tetik’le konuştuk.

Bakışı şu:

“Devrim otomobili ve Anadol’dan sonra fikri mülkiyeti Türkiye’de olan otomobil üretilmesi gurur kaynağı. SUV modelinden sonra Sedan modeli üretimine başlanacak olması da sevindirici.”

Şunu anımsattı:

“Standart ve katma değeri yüksek otomobil fabrikasında Pres, Gövde ve Kaporta, Boyahane, Montaj, ön ve arka takımla dingil üretilen Süspansiyon ve Motor departmanları yer alıyor.”

Şuna dikkat çekti:

“Otomobilin yaklaşık 4 bin parçadan oluştuğunu kabul edersek, diğer markalarla rekabet için hacimli ve pahalı parçaların fabrika bünyesinde üretilmesi kârlılığı artırıp kalite sorunlarını azaltır.”

Uyarısı şu:

“Günde 3 vardiya ve saatte 20 araçtan fazla üretimde, yüzlerce parçanın fabrikaya gelişi yoğun kamyon ve TIR trafiğine yol açar. OSB’lerden karayoluyla taşıma trafik yükü yanında lojistik maliyetleri artırır.”

Önerisi şu:

“Lojistik maliyetin düşürülmesi, katma değerin artırılması, trafik yükünün azaltılabilmesi için kalıp ve büyük dış yüzey parçalar TOGG bünyesinde kurulacak Kalıp Üretimi ve Pres departmanlarında üretilmeli.”

Düşüncesi şu:

“Otomobil fabrikaları zaten jant, lastik, cam, koltuk, ayna, kablo, trim malzemelerini tedarikçilerinden alıyor. Hacimli ve görsel dış yüzey sac parçaların fabrikada üretilmesi katma değer, lojistik ve kalite için önemli.”

Şunu da ekledi:

“TOGG yeni modellerle üretimi artırırken, sürdürülebilir üretim için büyük pres hatları ve kalıp üretimi planlaması yapılması uygun olur.”

 

Metal işçisi eylemde: Artık sıra bize geldi

Türkiye’nin… En büyük işçi sendikası Türk Metal’le işveren temsilcisi MESS arasındaki toplu sözleşme görüşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlanınca Türk Metal örgütlü olduğu fabrikalarda eylem başlattı.

Daha çok…

Otomotiv sektörü fabrikalarındaki eylemleri ziyaret eden ve metal iş kolunda ilk kadın sendika başkanı olan Türk Metal Bursa Şubesi Başkanı Selda Tekman’a her terde coşkulu karşılamalar yapılıyor.

Tekman da…

“Artık sıra bize geldi” mesajı veriyor.

 

ABD’nin ödülünü reddeden efsane Albay İYİ Parti Osmangazi Adayı

Tarih 12 Mayıs 2017… Amerikan Üssü İncirlik’teki törende, Amerikan ordusu Türk komutan Albay Orkun Özeller’e başarıları nedeniyle madalya vermek istedi.

Kürsüye çıkan albayın sözleri şok etkisi yaptı:

“Bu madalyayı verenler benim düşmanım olan YPG ile işbirliği içinde. Onurum, bu madalyayı kabul etmiyor.”

Sonra da kürsüden inip salonu terk etti.

O gün…

Türk Silahlı Kuvvetleri Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda görev yapan, sınır bölgelerinde teröristlerle çatışan Albay Orkun Özeller’in tepkisi yankı buldu.

İşte…

O efsane Albay Orkun Özeller emeklilik sonrası, ailesinin yaşadığı Bursa’ya yerleşti ve davetle İYİ Parti Osmangazi Adayı oldu.

Önce…

Bursa’yı fetheden Orhan Gazi ve Osman Gazi türbelerine giden Özeller’in o tepkisi, Amerika destekli teröre şehitler verdiğimiz günlerde daha da anlam kazandı.

Geçen hafta…

İYİ Parti Büyükşehir Adayı Selçuk Türkoğlu ile ziyarete geldiğinde. “Osmangazi’ye hizmet etmek istediğini” söyledi.

 

Zafer Parti Büyükşehir ve 5 ilçe adayını tanıttı

Zafer Partisi’nde… Bayram Kazancı’nın Büyükşehir ve Ferit Gürsoy’un Yıldırım adayı olduklarını Genel Başkan Ümit Özdağ açıkladı.

Hafta sonu da…

İl Başkanlığı’ndaki toplantıda; Nilüfer’de Işıl Esgin’in, Gürsu’da Sevinç Muhammed’in, Keles’te Behçet Arı’nın, Kestel’de Özer Doğru’nun adaylıkları açıklandı.

 

Bursa’da yaşayan Azerbaycanlılar Dayanışma Günü’nde bir araya geldi

Bir millet, iki devlet… Türkiye ve Azerbaycan bir elmanın iki yarısı gibi, tarihsel bir bağa sahipler.

Bu bağ da…

Hem Türkiye, hem Azerbaycan tarafından her fırsatta dile getirilip dünyaya açıkça sergileniyor.

31 Aralık’ın ise…

Azerbaycan tarihinin en unutulmaz ve en şanlı günlerinden biri kabul edildiği için, Azerbaycan açısından çok özel bir önemi var.

Azerbaycan açısından çok özel bir anlam var.

16 Aralık 1991 tarihinde Haydar Aliyev başkanlığındaki Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Yüksek Meclisi toplantısında alınan kararla, 31 Aralık Dünya Azerbaycanlılar Dayanışma Günü olarak kutlanıyor.

Bu amaçla…

Bursa Azerbaycan İnovasyon ve Dayanışma Derneği (BAİDD) önderliğinde Bursa’da yaşayan Azerbaycanlılar bir araya geldiler.

Pervin Hazar’ın hazırlayıp sunduğu gecede tarihsel ve kültürel miras yaşatıldı.

 

TSE Bursa iş dünyasıyla buluşuyor

Kısa adıyla… TSE olarak bildiğimiz Türk Standartları Enstitüsü’nün üretimden yaşama alanda çok özel misyonu var.

Bu da…

TSE’nin iş dünyasıyla bütünleşmesini getiriyor.

İşte…

TSE Başkanı Mahmut Sami Şahin, bu bütünleşmenin adımlarından birini atmak üzere Bursa’ya geliyor. 18 Ocak Perşembe günü saat 14.00’te BTSO Salonu’nda yapılacak toplantıda, TSE Bursa iş dünyasıyla buluşup işbirliğini konuşacak.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X