Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Yüksel Hoca önerdi: Dünya kıtlık tehditi yaşıyor, biz ne yapmalıyız?

Köşe Yazısını Dinle

Tehlike… Dünyanın gündemine iklim değişikliği ile girdi, kuraklık olarak yaşandı, kıtlık riskine dönüştü.

Ayrıca…

Pandemide üretimin aksaması yanında, dünyanın tarım deposu gibi hububat üretimi yapan Rusya ve Ukrayna’nın savaşmaları tedarik zincirini bozdu.

Nitekim…

Ukrayna’daki depolardan buğdayın güvenli çıkarılabilmesi için Türkiye’nin koridor oluşturması gündemde. Bunlara yerel faktörleri eklemek gerekiyor.

Ne yazık ki…

Yerelde verimli tarım toprakları üzerine beton döküp bina diktik. İklim,  savaş, yaptırım faktörleri de, olmayan ürünün fiyatını daha da yükseltiyor.

İşte…

Tüm bu süreçleri ve kıtlık tehlikesini Bursa Uludağ Üniversitesi İnegöl İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yüksel Okşak çok ayrıntılı bir çalışmayla inceledi.

Yüksel Hoca…

Savaşan iki ülkenin yaptırımlar nedeniyle gönderemediği tahıl ürünleriyle, yine savaşın yükselttiği akaryakıt fiyatları nedeniyle artan maliyete dikkat çekiyor.

Talep karşılanamayınca da, fiyatı zaten artan ürün daha da pahalı hale geliyor.

Çözümü…

Öncelikle “küresel birlik sağlanmasında” gören Doç. Dr. Yüksel Okşak, günlük yaşama yansıyan gözlemini şöyle paylaşıyor:

“Tarımsal üretici ile nihai tüketici arasındaki aracılar o kadar çok ki; aracı komisyonları ürünün fiyatını geçiyor. Kazancı aracıların altında kalınca da üreticiler komisyoncu olmayı seçiyor. Bu durumu bilen ve zaten birkaç tane olan (oligopol) güçlü market zincirleri de üreticileri sözleşme altına alarak minimum kârlara zorluyor.”

Beklenen Hal Yasası’nın acilen çıkmasını isteyen Yüksel Hoca’nın görüşü şu:

“Türkiye kendi dinamiklerini merkeze alan, tarım arazilerinin düzenlenmesinden üretime, tarımsal üretim girdilerinden verimli nihai ürüne, hatta satın alma ve tedarik zincirinden lojistiğe kadar Türkiye Tarım Ekosistemi’ni hayata geçirmedikçe tehlike kapımızı hep çalacak.”

 

Bursa Ortodoks Topluluğu’ndan Kızılay ziyareti

Geçmişte… Nüfus olarak daha fazlaydı, ama Bursa’daki Ortodoks Hıristiyan Topluluğu varlığını sürdürüyor.

İşte…

Camianın temsilcisi olan İstanbul Fener Rum Patrikhanesi’ne bağlı Bursa Ortodoks Hıristiyan Topluluğu Metropoliti Yuakim Billis ile Samatya Kültür Gençlik Derneği Başkanı Stelyo Gülgün birlikte Kızılay Bursa Şubesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tutanç’ı ziyaret ettiler.

Ziyarette ortak projeler ve işbirliği görüşüldü.

 

Tip-1 Diyabet hastası çocukların ailelerine Kılıçdaroğlu’ndan ödeme sözü

Sağlık alanında… Tip-1 Diyabet olarak geçen, diyabet hastası çocuklar var. Bu çocukların günde birkaç kez şekerini ölçen sensörle inüsülin veren pompa için SGK ödeme yapmıyor.

Çok kullanılan bu ürünlerin bedeli de yüksek.

Bir de dernek kuran Tip-1 Diyabet Hastası çocukların ailelerinin yaşadıkları sıkıntıyı CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın sık sık Meclis’e taşıyor ve kamuoyu gündemine getiriyor.

Dün de…

Tip-1 Diyabet Derneği üyeleriyle CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu buluşturdu.

TBMM’deki haftalık Grup Toplantısı’nda da bu ciddi soruna değinen Kılıçdaroğlu, ziyaret sırasında ailelere şu sözü verdi:

“Tip-1 diyabet hastalarının sensörlerini geri ödeme listesine alıp konforlu hayat sunma garantisini veriyorum. Hiçbir diyabetli evladımız acı çekmeyecek, anne babasının yüreği yanmayacak.”

 

Günlük zam servisçileri pes ettirdi

Aslında… Akaryakıta artık günlük gelen zam, pahalılığa yol açtığı için hepimizi etkiliyor

Fakat…

Öğrenci ve çalışan taşıyan servis sektörünü daha çok etkiliyor. Çünkü, firmalara yılbaşında teklif verip anlaşma sağladıkları için günlük zamlarla pes ettiler.

Sorunlarını da…

Bursa Servis Aracı İşletmecileri ve Halk Otobüsçüleri Odası Başkanı Sadi Aydın ile birlikte Ankara, İzmir, Gaziantep başkanları AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu’na anlattılar.

 

Altıparmak-Merinos arası için DP Osmangazi kaygılı: Ne olacağı belli değil

Genç yönetim ve yeni heyecanla başlamışlar… DP Osmangazi İlçe Başkanı Av. Ersin Aktaş ve yönetiminden Suat Özdemir, Aydın Budak, Sefer Yıldız’la sohbetimiz de gençleşmeden başladı.

Görüntüyü…

“Demokrat Parti’nin Türkiye teşkilatları arasında yaş ortalaması en genç yönetimiz” diyerek anlatan Aktaş yeni süreç için de iddialı:

“Genciz, ama hepimizin bu partide geçmişi var. Osmangazi ve kenti kucaklarken, partimizin yarını için de hazır olacağız. Ezber bozacağız.”

Kent üzerine kaygılarını da paylaştı:

“Osmangazi’nin göbeğinde, Altıparmak-Merinos-Fevzi Çakmak-Stadyum Caddesi arasındaki bölgenin nüfus yapısı değişti. Bazı işyerleri bağımsızmış gibi davranıyorlar.”

Önemsediği şu:

“Doğanbey TOKİ konutları kötü görüntü oldu. Bu bölgenin de kentsel dönüşüme acilen ihtiyacı var, ama ne olacağı belli değil.”

 

Osmangazi’de 6’lı masa buluşuyor!

Ankara’da… CHP, İYİ Parti, DP, SP, DEVA, Gelecek partilerinin genel başkanları 6’lı masada buluşuyorlar. Bursa’da da il başkanları zaman zaman bir araya geliyorlar.

İlçelerde ilk 6’lı masa bu akşam Osmangazi’de gerçekleşecek. DP Osmangazi İlçe Başkanı Av. Ersin Aktaş, ev sahipliğindeki buluşma için şunu söyledi:

“Görünüşe göre, önümüzdeki seçimde hep birlikte omuz omuza çalışacağız. Şimdiden bir araya gelip Osmangazi’nin sorunlarını konuşacağız.”

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X