Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Yunanistan hep aynı: Sıkıştığını hissetti, Türk okullarını kapattı!

Köşe Yazısını Dinle

Aslında… Yunanistan bunu ilk kez yapmıyor, ama Türk öğrencilere eğitim veren 12 azınlık okulunu kapatması yeni bir sürecin kritik dönemine rastladı.

Biz de…

Öğrenci azlığı gerekçesiyle 12 azınlık okulu kapatma kararını, Batı Trakya kökenli olan AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu ile konuştuk.

Aynı zamanda…

Türkiye’nin son Başbakan Yardımcısı olan Çavuşoğlu, geçmiş yıllarda da Yunanistan’ın aynı gerekçeyle azınlık okullarını kapattığını anımsatıp şu değerlendirmeyi yaptı:

“Yunanistan’ın; azınlık toplumunun Lozan’da elde ettiği eğitim hakkını hiçe sayarak, hiçbir müzakere zemini aramadan ve tepkilere rağmen bu okulları kapatması uluslararası hukuka aykırı.”

Dikkat çektiği şu:

“Eğer azınlığa nitelikli eğitim sunmak istiyorsa; okulları kapatmak yerine, fiziksel kapasite yanında öğrenci ve eğitim kapasitesini arttırmalıydı.”

Ardından…

Statüsü Lozan’da belirlenen azınlık okullarının kapatılarak Lozan’ın hiçe sayıldığını vurguladı ve şunu anımsattı:

“Lozan’a göre bu okulların yönetimi ve denetlenmesi okul encümenlerine ait. Yunanistan ise lojistik ve maddi destek sağlamak zorunda. Kapatma yetkisi yok.”

Devam etti:

“Atina’dan çıkarılan yasayla 12 azınlık okulunun kapatılması yaralayıcıdır, baskılayıcıdır, hukuk tanımamazlıktır.”

Bu noktada…

Bir süre önce çıkarılan ve Yunanistan genelindeki okullara imkanlar sunan yasada azınlık okullarının kapsam dışı bırakıldığını anımsatıp “Bu durum kabul edilemez” dedi.

Bakışı şu:

“Yunanistan ne yazık ki uluslararası ilişkilerde Türkiye’yle yaşadığı her sorunda ne zaman sıkıntıya düştüğünü hissetse acısını hep kendisine emanet azınlıklara mal etmek istiyor ve gözünü hemen Batı Trakya Türk azınlığına çevirip kendi kamuoyuna buradan mesaj vermeye çalışıyor.”

Tavrı net:

“Kabul etmiyoruz, şiddetle kınıyoruz.”


Bursa toplantısını iptal etti, yangın bölgesine gitti

Hafta sonu… AK Parti Genel Merkezi Kadın Kolları’nın 81 ilin kadın girişimcileriyle Bursa’da buluşacağı Kadınlarla Büyük Türkiye Yolunda projesini duyurduk.

Toplantı 3 Ağustos için planlanmıştı.

Fakat…

Orman yangınları nedeniyle ertelendi, Kadın Kolları Genel Başkanı Ayşe Keşir’le birlikte Teşkilat Başkanı olarak Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç de yangın bölgelerine gitti.


BTÜ Orman Fakültesi raporu: Akdeniz ormanları yeniden yeşerir!

Tamam… Çam ağacı kolay yanıcılığı nedeniyle çıra olarak kullanılır, ama bu kadar hızlı yanmasını oturup izlemek de yürekleri yakıyor.

Üstelik…

Yangın bölgelerinden gelen fotoğraflarda yeşilken kararmış alanlar görülüyor.

İşte…

Bursa Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi öğretim üyeleri, yanan ormanlarla ilgili spekülasyonlara  da cevap olan teknik rapor yayınladı.

Raporun bir bölümünde şu değerlendirme var:

Akdeniz iklimi etkisinin olduğu yörelerin asli ağaç türü kızılçamla birlikte maki bitki örtüsü yayılış gösteriyor.

Bu ekosistemler yangına hassas olmakla birlikte, yangına uyum sağlamış bir vejetasyona sahip. Doğal süksesyon içerisinde yanan kızılçam ve maki bitki örtüsü kısa bir zaman sonra geri geliyor.

Kızılçam kozalakları ve tohumları belli bir ısıya kadar zarar görmeyip, yangın sonrasında külün içerisinde tekrar çimlenip yeşeriyor.


Yangın bölgesine Bursa çıkarması

Antalya’nın Manavgat ormanlarından başlayan yangın kısa sürede pek çok bölgeye yayıldı.

Bursa da hemen harekete geçti ve Başta Büyükşehir olmak üzere ilçe belediyeleri araç gönderdiler, dernekler ve SİAD’lar yardım organizasyonu yaptılar.

Dün de…

AK Parti Bursa Milletvekili Refik Özen, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, AK Parti İl başkanı Davut Gürkan, İl Başkan Yardımcısı Kevsek Öztürk yangın bölgesindeydiler.


Ötücü kuşlar göçe başladı, ama Akdeniz’de kondukları ormanlar yandı

Süreci… Karacabey’deki dostumuz, leylekler üzerine çalışmalarıyla Türkiye’nin tanıdığı Kuş ve Doğa Fotoğrafçısı Alper Tüydeş’ten takip ediyoruz.

Geçtiğimiz günlerde…

Sıcak yaz günlerinin bitmemesine karşın, leylek göçünün başladığını Alper Tüydeş’ten öğrendik. Büyük bölümü ilkbaharda dönmek üzere, Akdeniz’in güneyindeki sıcak bölgelere doğru kanat çırpmaya başladılar.

Ardından…

Ötücü kuşlarla birlikte karabaşların da sonbahar göçüne başladıklarını yine Alper’den öğrendik.

Ne var ki…

Leyleklere göre daha küçük olan ötücü kuşları göç yolunda bekleyen bir sorun var. Ona da Alper dikkat çekiyor:

“Ege Bölgesi’nde pek çok kuşun Akdeniz’i geçmeden önceki son durağı, beslenme ve dinlenme alanı olan ormanlar cayır cayır yandı.”

Günlerdir yangınlarda telef olan canlıları konuşurken, bu başka bir sorun oldu.


Siyasetten koptu, yardımı seçti

Aslında… Özlem Yerlikaya’yı 5 yıl önce Bursa için fidan projeleri üreten çevreci olarak tanıdık.

Son dönem…

Mustafa Sarıgül liderliğindeki Türkiye Değişim Partisi’nde önce İl Sekreteri, sonra Yıldırım Kurucu İlçe Başkanı olarak görev aldı.

Fakat…

Siyasetten çabuk koptu, TDP’den ayrıldı. Ardından da merkezi İzmir’de bulunan yardım amaçlı Birlik Beraberlik Federasyonu Bursa İl Temsilcisi olmayı kabul etti.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X