Altan Kutucu
Altan Kutucu

75. yıl…

Köşe Yazısını Dinle

NBA, 2021-22 sezonuyla birlikte tarihinin 75. yılına girdi ve bugüne kadar birçok efsanevi oyuncu burada sahne aldı. Lig yönetimi, bunu kutlamak adına bugüne kadar oynayan en iyi 75 oyuncuyu belirledi, ancak en son bu sayı 76 olarak açıklandı. Liste ligde şu anda ve geçmişte oynayan oyuncular, koçlar, yöneticiler ile medya mensuplarının oylarıyla belirlendi. Büyüklük ve iyi kavramları, özellikle sporda kişiden kişiye değişebilen göreceli kavramlar. Bu noktada elde edilen bireysel ve takım başarılarının da çok önemli olduğu ortada. Ancak bu şekilde farklı dönemlerde oynamış oyuncuları karşılaştırırken istatistik, takım başarısı, bireysel başarı gibi parametrelerle net şekilde karar vermek çok zor.

Ancak bu listede yer verilmeyen efsane oyuncularda var, işte bazıları;

Manu Ginobili: Spurs gerçeğinde 14 yıl boyunca kadroda yer alıp, 2007-08’de yılın Altıncı Adamı ödülünü alan Ginobili, kariyeri bittiğinde tarihin en iyi 6. adamı olarak kabul görüyordu. 4 şampiyonluk yaşayan Ginobili, oyun aklı ve estetik tarzıyla öne çıkmıştı.

Tony Parker: Özellikle 2000’lerin ilk dönemlerinde NBA üzerinde büyük bir etki bırakan Parker, takımın başarısında epey pay sahibi bir oyuncuydu. Spurs ile 4 şampiyonluk kazanan ve 2007 yılında Finaller MVP’si olan Parker, ABD dışında doğup NBA’de oynayanlar arasında 19000 sayı, 7000 asist barajlarını aşmayı başaran tek oyuncu olması bile Fransız efsanenin lig tarihinde ne kadar önemli bir yeri olduğu gösteriyor.

Pau Gasol: Hiçbir zaman çok gösterişli oyunlar oynamadı, 18 yıllık kariyerinde sadece 2 kez 20 sayı üzerine çıkabildi. Fakat Gasol’ün 2000’li yılların ortasından itibaren yaptığı etkiyi görmemek için basketbolu hiç takip etmiyor olmak gerekir. Gasol, saha görüşü ve pas yetenekleriyle takım arkadaşlarınında performansını yukarıya çekebilen bir oyuncuydu. NBA tarihinde Yılın Çaylağı ödülünü almayı başaran ilk Avrupalı oyuncu olmuştu.

Vince Carter: Belki de NBA tarihindeki en ilginç kariyere sahip olan oyuncularından, Michael Jordan’ın veliahttı olarak görülüyordu. İlk yıllarında atletizmi ve smaçlarıyla tüm basketbol severlerin aklını başından alan Carter, işin bireysel başarı ve takım başarısı noktasında çok da parlak bir yere ulaşamadı.

Dwight Howard: NBA’de şu anda oynayan oyuncular arasında en tartışmalı kariyerlerden birisine sahip. Lige ilk girdiğinde muhteşem fiziğiyle inanılmaz bir üstünlük kuran ve Shaquille O’Neal ile karşılaştırılan Howard, kariyerinin ikinci bölümünde ise eski günlerinden çok uzak durumda. Orlando Magic’i 2009 yılında NBA Finaline taşıdı, 3 kez Yılın savunmacısı seçilen Howard 2020 de Lakers formasıyla tek şampiyonluğunu kazanmayı başarmıştı.

 

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X