Altan Kutucu
Altan Kutucu

Artık bizim de Avrupa şampiyonumuz var

Tebrikler Fenerbahçe Ülker… Bu büyük bir başarı… Bu sonuç: istikrar, tecrübe ve taraftar ile bütünleşmenin bir yansıması. 3 yıldır 4’lü finale kalmak ve sonunda şampiyonluk.

Yarıfinalde Real Madrid’i neredeyse hiç zorlanmadan 84-75 ile geçen Fenerbahçe, diğer yarıfinalde en büyük sürprizi yaparak CSKA Moskova’yı 82-78 ile yenen Olympiacos’u finalde çok rahat bir şekilde, müthiş savunması ile hiç yanına yaklaştırmadan 80-64 yenerek ülkemize bu büyük gururu ve de tarihi başarıyı yaşattı.

Bu arada normal sezonda 30 maçlık maratonu lider bitiren Real Madrid’in, 4. olması, bu ligin ne kadar zor ve sert olduğunu bize gösterdi. Diğer yarıfinal maçına CSKA Moskova’nın “nasılsa kazanırım” havasında çıkması ve aklının muhtemel Fenerbahçe ile oynayacağı geçen senenin rövanşı olacak final maçında olması, bizi çok daha zevkli, zor bir final müsabakası izlemekten mahrum etti. Bu şampiyonluğu futbolla kıyaslarsak bir Türk takımının şampiyonlar ligini kazanması ile eşdeğer olduğunu söylemek yanlış olmaz. Ülkemizin tanıtımına katkısının en az 300 milyon Dolar civarında olduğu da konuşulan başka bir gerçek.

Bu başarıda en büyük pay hiç kuşkusuz takımın başındaki müthiş hoca Zeljko Obradoviç’in. Bu şampiyonlukla 9. Eurolig kupasına ulaşan kurt coach, tam bir efsane olarak tarihte yerini çoktan aldı.

Diğer aktörlere bakarsak; 4.lü finalin MVP’si seçilen Ekpe Udoh, müthiş 2 maç çıkardı (yarı finalde  18 sayı, 12 ribaund, 8 asist, 2 blok. Finalde ise 10 sayı, 9 ribaund, 5 blok, 4 asist gibi muhteşem performans ile bu unvanı sonuna kadar hak etti.) Bogdanoviç, 25 yaşında ama sanki 35 yaşındaki oyuncu tecrübesinde tam bir buz adam (İlk maç, 14 finalde 17 sayı yaptı ve büyük katkı verdi.) Kalinic, beklenenin çok üstünde  kendini aşarak (İlk maçta 12 sayı, 6 ribaund, finalde ise 17 sayı, 5 ribaund, 5 asist) ile beklenmeyen bir katkı koydu. Uçan adam Vesely (İlk maçta 12 sayı, 3 ribaund, finalde 8 sayı, 8 ribaund) görevini yaptı. Dixon, (İlk maçta 9 sayı, finalde 8 sayı ile) hiçte küçümsenmeyecek bir oyun oynadı ve son maçlarda formsuz görünen Datome, (Finalde 11 sayı, 6 ribaund) takımı çok rahatlattı.

Bu başarı bana, 1980 yılında Beyaz gölge dizisi ve ardından gelen Efe’li, Erman’lı Basketbol Milli Takımımız’ın Balkan Şampiyonluğu sonrası yaşanan Basketbol patlamasını hatırlattı. 2017 yılında bu büyük bütçelerin savaşında Dünya’da futboldaki Şampiyonlar Ligi ile yapılan en büyük organizasyonlardan biri olan Eurolig’de elde edilen bu sonucun yansımaları da muhakkak ülkemiz basketbolu adına çok güzel kazanımlara neden olacak. Aileler çocuklarını daha fazla basketbola yönlendirecek, kulüpler bu alana yatırımı arttıracak, okullar daha rekabetçi olacak, devletimiz daha fazla tesis yapacak, kulüplere daha fazla destek verecek. Dolayısıyla basketbolda ülkemizi çok daha güzel günler bekliyor diyebiliriz.

Geçen yazımda belirttiğim gibi Bursa temsilcimiz Tofaş, Play-off’ta  Fenerbahçe ile eşleşti. İlk müsabakayı bugün İstanbul’da oynayacak. İkinci maç 26 Mayıs Cuma günü saat 20.30’da Bursa’da. (2 maç kazanan turu geçecek) Seyircimizin hem takımımızı yalnız bırakmayacağını hem de Avrupa şampiyonu Fenerbahçe’yi izlemek için salonunun tamamını dolduracağını düşünüyorum. Tofaş için güzel bir sezon finali olacak. İyi bir müsabaka olmasını bekliyorum.

                       

Bursaspor Durmazlar’a bir şans doğdu

Bursaspor, deplasmanda Acıbadem Üniversitesi’ni 74-67 yenerek Final grubunda galibiyetle tanıştı ve kalan son 3 maçını da kazanırsa çok büyük ihtimalle Süper Lige çıkacak. Ama lider durumdaki Sakarya Büyükşehir ile 25 Mayıs Perşembe günü saat 19.00’da Bursa’da oynayacağı maç çok kritik. Zira 3 galibiyeti bulunan Sakarya Büyükşehir, bu maçı alırsa Süper  Lige yükselmeyi garantiliyor. Taraftarlara yine büyük iş düşüyor. Dilimizde tüy bitti, sadece takımımızı destekleyelim ceza alacak davranışlardan kaçınalım ama Afyon ile 30 sayıya yakın farkla alınan ve rahat giden maçta yapılan davranışlar sonrası alınan ceza belki de takımın Süper Lige çıkmasına engel olacak. Eskişehir ile oynanan maçta taraftarımız olsaydı sonucun lehimize olması olasılığı çok yüksekti. Neyse geçmişi bırakalım, bu haftaki maçta takımı sonuna kadar destekleyelim kazanmamız halinde lige yükselme şansımız çok ama çok artacak.

Bu maçın kaybedilmesi halinde bile Eskişehir ile deplasmanda oynanacak maçta alınacak galibiyet averaj hesapları ile lige çıkma şansının devamı demek olacak bunu unutmayalım. Zira 4 Haziran’da Bursa’da oynanacak Acıbadem Üniversitesi maçını taraftarı ile oynamak ve sezonu taraftarının önünde bitirmek bu takımın hakkı diye düşünüyorum.

             

           

TBL FİNAL GURUBU 3. HAFTA PUAN DURUMU        

 

Takım

O

G

M

A

Y               

 

1

Astra Group Sakarya BŞB

3

3

0

231

196

6

 

 

 

 

 

 

 

 

2

nesine.com Eskişehir Basket

3

2

1

223

226

5

 

 

 

 

 

 

 

 

3

Bursaspor Durmazlar

3

1

2

210

227

4

 

 

 

 

 

 

 

 

4

Acıbadem Üniversitesi

3

0

3

225

240

3

 

 

Büyükşehir Belediyespor’u kutlarım

Kadın basketbolunda da Bursa önemli bir başarı elde etti geçtiğimiz hafta. Adana’da oynanan Türkiye Kadın Basketbol 1.Ligi’ne yükselme müsabakalarında 5 maçta 4 galibiyet alan Bursa Büyükşehir Belediyespor, Fenerbahçe Koleji’nin ardından 2. olarak mutlu sona ulaştı. Büyükşehir Belediyespor Kadın Basketbol Takımını kutlarım.

Bu arada, Bursa’da 22-27 Mayıs tarihleri arasında U18  Türkiye Gençler Şampiyonası var. Nilüfer Tofaş ve Atatürk Spor Salonu’nda oynanan maçlarda geleceğin yıldızlarını, ahlaksız spor ortamımızla bozulmamış, sadece mücadele eden gençleri izlemek isteyen basketbolseverlere tavsiyem; bu şampiyonayı kaçırmasınlar. Ben de orada olup, gençlerin mücadelesini büyük bir zevkle takip edeceğim.

Haftaya görüşmek üzere…

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X