Altan Kutucu
Altan Kutucu

Ataman’ın kadro mühendisliği…

Köşe Yazısını Dinle

Eurolig’de normal sezonun ilk etabı bitti. Ergin Ataman‘ın kadroları yeniden oluşturma ve çalıştırma konusundaki dokunuşu görülmeye başladı. Hep söylerim antrenörlüğün % 50’si doğru kadro kurmaktır. Ataman, Anadolu Efes’te 2018 sonlarında son sırayı paylaşan takımı devralmasıyla başlamadı. Geri kalan kısmında daha da kötü oynayarak sezonu tamamladıktan sonra devrim niteliğindeki değişim o yaz Ataman’ın kadroyu yenileyerek Sertaç, Micic, Beaubois, Moermann, Anderson, Larkin ve Pleiss‘i takıma katmasıyla gerçekleşti.

Bir önceki sezondan katkıda bulunanlar Dunston, Simon ve Motum idi. Bu kadro değişikliği büyük bir başarıya yol açtı; Efes iki Eurolig şampiyonluğu kazandı, bir sezon ikinci oldu ve salgının durdurduğu dördüncü sezonda da büyük üstünlüğü vardı.

Ataman için sıradaki durak olan Panathinaikos da sadece katkı veren Grigonis, Kalaitzakis ve Mantzoukas vardı. Ataman ile Vildoza, Lessort, Grant, Antetokounmpo, Balcerowski, Juancho Hernangomez, Mitoglou, Guy, Ioannis‘in katıldığı imza çılgınlığından sonra Papapetru,  Sloukas ve son olarak Nunn Atina’ya geldiler.

Çoğu takım kadro devamlılığına eğilimlidir. Alternatifli oyuncu kadroları hataya daha fazla duyarlıdır, kimyayı oluşturmak için epey zaman gerekir. Bu nedenle büyük ölçekli kadro yenilemeleri pek olmaz ve başarı çok zordur. Ancak beş yıl önce Efes’te olduğu gibi, Ataman’ın takımları yeniden yapılandırmadaki özel dokunuşları görülüyor. Lig de 10-7 ile dördüncü sıradalar. Bu şans, geçen haftalarda Grigonis’in zor Monaco deplasmanın da kazandıran üçlüğü ile 2,5 saniye kala bir oyun sonu taktiği ile değişti.

Monaco’da sahaya çıkan Ataman, “Bizim için çok önemli ve duygusal bir galibiyet, çünkü şu ana kadar uzatmalarda üç maç kaybettik. İstanbul’daki son pozisyonda bir maç daha kaybettik.” Monaco’dan gelen olumlu havayı kullanan takım, Milan’ı da geçip çift maç kazanarak 2019’dan bu yana üç maçlık deplasman serisi yaptı.

Panathinaikos ve Efes’in kadroları arasındaki benzerlikler de dikkat çekici. Savunmadaki zayıflıkları bulma konusunda usta olan Grigonis, Efes’te Simon’ın katkısını verecek gibi görünüyor. Sloukas, Micic’in deneyimli bir versiyonu şut atabiliyor veya pas verebiliyor; ancak en önemlisi oyun sonlarında sorumluluk almaktan korkmuyor. Grant, Beaubois’nın sahip olduğu, koşma ve sayı atma becerisi olan hem de savunma yapabilen bir oyuncu. Mitoglou, Efes’te aynı pozisyonu paylaşan, uzaktan şut atabilen veya ribaundları domine edebilen Moerman ve Singleton’un birleşiminden oluşuyor. Lessort daha genç bir Dunston’a benziyor, ancak savunmadan ziyade hücuma yönelik bir zihniyete sahip ama içeride de çok güçlü. Nunn bu görevde yeni olmasına rağmen Larkin’in Efes için yaptığı hücumları sağlıyor. Hiçbir kadro birbirine benzemese de Ataman’ın Efes kadrosuna getirdiği şut atabilen, savunma yapabilen ve koşabilen takımı Atina’da şekillenmeye başlıyor.

Panathinaikos, son yedi maçın beşini deplasman da oynamasına rağmen, son 11 maçta 8-3 ile büyük çıkış yakaladı. Kendi sahası ağırlıklı oynayacağı bir sonraki çok önemli olacak. Ataman Panathinaikos ile evliliğinin henüz başlarında, tarihin tekerrür edip etmeyeceğini hep beraber göreceğiz. En ilginç gelişmede son dakika sürprizi ile Panatinaikos’un futbol takımının başına Fatih Terim’in gelmesi oldu. Ülkemizde bu iki branşta en büyük başarılara sahip iki antrenörün Ege’nin diğer kıyısı için görev almaları yeni yılda bizlere bu çok ilginç olmaya aday mücadeleleri takip ettirecek.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X