Altan Kutucu
Altan Kutucu

Bad Boys!

Köşe Yazısını Dinle

Sporda başarılması en zor şeylerden biri şampiyonluk kazanmaktır. Uzun zorlu bir mücadele sonunda o taç giyildiğinde her şeye değer. Chuck Daly’nin koçluğunda Detroit Pistons, özellikle, kendi kendini ilan eden “Bad Boys” döneminde, arka arkaya şampiyonluklar aldı, ancak geçmiş ve şimdiki şampiyonlarla aynı kategoriye hiç konulmadı. Bu alınan şampiyonlukları sert oyun tarzları nedeniyle eleştirenler NBA’in tüm zamanların en büyük şampiyonlarından birini küçümseyen bir tavır aldılar.

Bad Boys esas olarak; Bill Laimbeer, Isiah Thomas, Rick Mahorn, Dennis Rodman, John Salley ve Joe Dumars‘tan oluşuyordu. Bu oyuncular nedeniyle takım “fazla fiziksel” olarak tanındı ve birlikte yenilmez oldular. Dennis Rodman; amansızca her topu kovalardı, her ribaundu alır, elinden gelen her şutu bloklardı. NBA’da yılın savunmacısı ödülünü iki kez kazanan Rodman’ın sahadaki 5 pozisyonun hepsini de oynayabilmesi, onu takım için ölçülemez bir unsur haline getirdi.

Bill Laimbeer; takımın kirli veya çok kaba olarak ün kazanmasının ana unsuruydu, Laimbeer’in gerektiğinde sert ve saldırgan faulleri vardı, ancak o yıllardaki NBA kurallarının Laimbeer’in birçok taktiğine izin verdiğini de unutmayalım.

Aslında takımın önemli bir baskete, bir üçlüğe ihtiyacı olduğunda, Laimbeer hep oradaydı. Isiah Thomas; sakin tavrı, mükemmel basketbol becerileri, yüksek bir basketbol IQ’su ve her arenayı etkileyecek öldürücü bir gülümsemesi vardı. Takım arkadaşları ve arkadaşları tarafından sevgiyle tanınan “Zeke”, sahada bir suikastçı ve bu takımın lideriydi. Maç içinde sarılmalar, dirsekler, dizler ve genel fiziksel savunma, Bad Boys’un muhafızlarının her gece beklediği şeylerdi.

Doğu Konferansı’nda “Bad Boys” ilk önce Boston Celtics‘in saltanatını aşmak zorundaydı. 1987’de, Celtics’e karşı pahalı bir top kaybından sonra kıl payı elendi. Takım ertesi sezon hemen geri döndü ve NBA finallerinde ilk kez yer alarak Magic Johnson liderliğindeki Los Angeles Lakers ile yüzleşmek zorunda kaldı. Pistons, Los Angeles’ta daha sonra “hayalet faul” olarak adlandırılan tartışmalı bir pozisyondan kazanılan faul atışlarıyla Lakers’a kaybedildi.

Bir sonraki sezon, “Bad Boys” herkesi devirerek 63 galibiyet ile rekor kırdı. 1988-89 Play-offlarında, Detroit Lakers’ı 4-0 yendi, sonraki sezon da Portland Trail Blazers’ı 5. maçta mağlup ettikten sonra üst üste ikinci şampiyonluğu kazandı. Son maçta; kenardan gelen “Mikrodalga” lakaplı Vinnie Johnson 0.07 saniye kala ölümcül darbeyi indirmişti, bu yüzden ona, James Bond’dan esinlenerek “007” de deniyordu. Gelecek sezon “Jordan kuralları” ile yıldırdıkları ancak “bunlar bana yapılmasaydı sonraki 6 şampiyonluğu zor görürdüm” itirafı yapan Michael Jordan’ın takımı Bulls’a 4-0 süpürüldükten sonra Pistons sahadan el sıkışmadan ayrıldı. Bunu yapma kararı haksız bir şekilde Thomas’ın üstüne kalmıştı. Daha sonra Laimbeer, bu hareketin tüm sorumluluğunu üstlendi ama bu sportmenlik dışı davranış sonucunda Thomas, şimdiye kadar toplanmış en büyük basketbol takımı olan “Rüya takım” dışında bırakıldı.

Bir NBA şampiyonluğunu, özellikle de arka arkaya iki kez kazanmak kolay bir başarı değil ve NBA tarihinde bunu başaran sınırlı sayıda takımın kutlanması gerekir. Basketbolun gerçek bir hayranıysanız, ligin en büyük şampiyonlarına “The Bad Boys”u da eklemeyi unutmayın. 

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X