Altan Kutucu
Altan Kutucu

Basketbol da sürpriz isim…

Fenerbahçe Obradoviç şoku sonrası basketbol takımını tahmin edilemeyen bir isme emanet ederek herkesi ters köşeye yatırıp Sırp koç Igor Kokoskov ile anlaştı ve ‘Yugoslav ekolüne devam’ dedi. Kokoskov genç milli takım oyuncusu iken ve önünde parlak bir kariyer şansı varken askerlik sırasında geçirdiği bir trafik kazası sonrası sol ayağındaki tendonlar kopmuş, menisküsü ve arka çapraz bağları yırtılmıştı artık basketbol oynaması mümkün değildi. Kokoskov, yeni bir arayışa girdi ve koçluk tarafını seçerek yoluna devam etti. Duke’taki kısa deneyimi sırasında takımın yardımcı antrenörü Quin Snyder ile tanıştı. Snyder, 1999 yılında Missouri’nin başına geçti. Teknik ekibinde yer açılır açılmaz Kokoskov’u istedi. Sırp koç 28 yaşında yabancı bir koçtu, Partizan’da yardımcı antrenördü ve Yugoslavya’nın genç yaş kategorilerinde teknik ekipte yer alıyordu. Missouri’de yalnızca bir yıl çalıştı ancak kariyeri için iyi bir basamak oldu. Gerçek bir dost ve arkadaşı olan yardımcı antrenör John Hammond ondaki yeteneği görmüştü. Hammond, Clippers’a giderken Kokoskov’u da koç Alvin Gentry ve genel menajer Elgin Baylor’a önererek yanında götürdü. 2000 yılında Kokoskov Gentry’nin Clippers’taki teknik ekibine katılarak NBA’de ilk ABD vatandaşı olmayan yardımcı antrenör oldu. 2003 yılına kadar burada çalıştıktan sonra Hammond, Pistons yönetimine geçiş yapınca Joe Dumars’ı Kokoskov’u Larry Brown’ın teknik ekibine katma konusunda ikna etti. Detroit Pistons’a geçiş yapan Kokoskov beş yıl sonra Phoenix Suns’a yardımcı antrenör oldu. Beş yıl da orada geçiren deneyimli çalıştırıcı, Goran Dragic’e ilk yıllarında çok katkı sağladı. Suns koçu Gentry; Goran Dragic’in bugünkü Dragic olmasında herkesten çok onun payı var demişti. Daha sonrasında birer sezon Cleveland Cavaliers ve Orlando Magic’te yardımcı koçluk görevlerini üstlendi, 2015-18 yılları arasında Utah Jazz’da yardımcı antrenör olan Kokoskov, Mayıs 2018 de Phoenix Suns’ın baş antrenörlük görevine getirildi ve bu unvana erişen ilk Avrupalı koç olmayı başardı. Suns dönemi başından sancılı oldu. Takım yönetimi Slovenya Milli Takımı’nda koçluğunu yaptığı Luka Doncic’i es geçip Draft’da ilk sıradan Deandre Ayton’ı seçti. Ayton iyi bir çaylak sezonu geçirse de Doncic otoritelerce müthiş bir yetenekti ve beklendiği gibi çıktı. Nisan 2019’da Suns tarafından görevine son verilen çalıştırıcı iki ay geçmeden Sacramento Kings’de yardımcı antrenör olarak yeni görevine başladı.

2004-05 yıllarında Obradovic’in yardımcısı olarak o dönemki adıyla Sırbistan Karadağ’da görev yapan teknik adam, 2008-2015 yılları arasında Gürcistan Milli Takımı’nda baş antrenör olarak görev yaptı ve Gürcistan’ı  2011’de tarihinde ilk kez Avrupa şampiyonasına taşıdı. 2017 yılında çalıştırdığı Slovenya Milli Takımı ile İstanbul da EuroBasket şampiyonluğuna ulaşan Kokoskov 2019’da Aleksandar Djordjevic’ten boşalan Sırbistan Milli Takımının koç’u oldu. Bu kariyerine göre esasında Igor Kokoskov pek sürpriz bir isim değil ancak ilk kez Avrupa da kulüp takımı çalıştıracak olması bir soru işareti! (İtalya dışında ilk defa Fenerbahçe ye gelen ve başarısız olan Pianigiani tercihi gibi) Bu transferde en önemli kişi hiç kuşkusuz transferi çok gizli yürüten ve bitiren genel menajer Maurizio Gherardini oldu. Kokoskov’un önemli bir özelliği genç oyunculara yaptığı katkılar ve onlara vereceği süreleri düşünürsek gelecek genç yabancı yıldızları ve kendi çocuklarımız ile ülkemiz basketboluna yapacağı katkıları heyecanla bekliyoruz.

Tekrar görüşmek üzere…

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X