Altan Kutucu
Altan Kutucu

Basketbol-Eğitim-Gelişim

Her aile, çocuklarının iyi bir birey olmasını ister ve bunun için çalışır. Küçük yaşta spor ya da sanatla ilgilenen çocukların, hayata daha iyi hazırlandığı ise herkes tarafından bilinen bir gerçek. Bu uğraşların her şeyden önce bir disiplin ve çocuklara kazandıracağı faydalar saymakla bitmiyor. Bu alanlardan en önemlilerinden biri ise şüphesiz ki, basketbol.

Çocuk gelişiminin sadece eğitimle olduğu düşüncesinden kaynaklı olarak spor yapmanın vakit kaybı olarak sayıldığı günümüzde, okuldan sonra kalan zamanlar bile kurslarla değerlendirilmeye çalışılıyor. Bu son derece yanlış ve çocuğun gelişimini maalesef olumsuz etkileyen bir durum. Spor yapmakçocukların fiziksel, sosyal ve zihinsel anlamda gelişmesi sağlayan bir aktivitedir. Hatta ruhsal olarak da kişileri rahatlatmaktadır. Her sporun çocuğa katacağı ortak ve farklı faydaları olabilir. Basketbol da; çocukların gelişiminde birçok katkısı olan bir spordur. Günümüz çocuklarını hareketsizlikten kurtarır, onların sosyalleşmesini sağlar ve disipline eder.

Takım ruhu kazandırır. Oyunun kurallarına  uymayı öğretir, iletişim becerisinin gelişmesini ve etkin kullanılmasını imkan tanır. Problem çözme kabiliyetini geliştirir. Rekabet duygusunu ve rakibe saygıyı öğretir. Dolayısıyla özgüven kazanılmasında çok önemli bir spor dalıdır.

Yardımlaşmayı öğretir. Modern toplumlarda yalnızlaşan çocuklar için, yeni eğitim programları ve kolektif çalışmaya uygun ortamlar oluşturuluyor. Basketbolun merkezine yerleşen takım oyunu olgusu ise, kişilere birlikte düşünmeyi ve çözüm üretmeyi öğretiyor.

Zor zamanlarda sorumluluk aldırır. Basketbol öyle bir oyun ki, maç içerisinde her an her şey olabiliyor. Saniyeler içinde atılan kritik bir sayı gibi detayların sonucu doğrudan etkilediği bu oyun, sorumluluk bilinci ve liderlik vasfını geliştiriyor. Bu sayede basketbol oynayan çocuklar, çok rahat bir şekilde zor zamanların üstesinden gelebiliyor. Hayattan zevk alan azimli insanlar yetiştirir. Heyecan sınırı olmayan ve seyir zevki güzel olan basketbol, oyuncuların tutkularıyla daha da güzelleşen bir spor. Sahip olduğu tutku ve sevgi ile hayata küçük yaşta sımsıkı sarılan bir çocuk, iyi bir çocukluk dönemi geçirerek küçük yaşta oynadığı oyunu seven ve  işini severek yapan, ne istediğini iyi bilen birey olma yolunda ilerler.                                                                                       

Erken yaşlarda spora başlamak, çocuklarda zeka ve vücut gelişiminde olumlu etkiler oluşturur. Basketbol dünyada en fazla rağbet gören spor dallarından biri olmakla birlikte Türkiye’de hatırı sayılır bir kitlenin ilgisini çekmektedir. Son dönemlerde artan basketbol okulları, kulüplerle  birlikte özellikle 6-10 yaş arasında bu spora başlayan çocuklar için çok iyi  imkanlar yaratarak güzel birer seçenek olarak bulunmaktalar. 

Haftaya görüşmek üzere…

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X