Altan Kutucu
Altan Kutucu

Basketbolumuzun Mabedi…

Köşe Yazısını Dinle

Türk sporuna 29 yıl hizmet veren ve 1989 yılında faaliyete geçen 12 bin 500 kişilik Abdi İpekçi salonu, bu süreçte birçok önemli organizasyona ev sahipliği yaparken, unutulmaz olaylara da sahne oldu. Türk basketbolunda çok önemli bir yere sahip olan salonunun 2018’de yıkımından sonra bu arazide, basketbol gelişim merkezi adıyla yeni bir tesis yapılacağı belirtilmiş, burada salonun yanı sıra alt yapılar için antrenman ve maç sahaları, Milli Takımlar için etkinlik ve seminer salonları, kamp merkezi, müze ve halka açık özel alanlar bulunacaktı.

Federasyon seçimi öncesi yapılan proje tanıtımının hangi amaca hizmet ettiğini anlamak zor değil ancak göreve devam vizesi alan ve yeni oluşan yönetim kurulunda bir öncekine göre değerli ve katkı yapacağına inandığım basketbol adamları bulunan federasyonun, üç yıla yakın bir zaman geçmesine rağmen bir çivi bile çakılmasını sağlayamadığı projeyi, artık tüm basketbol kamuoyunun takip etmesi ve gündemde tutması gerek.

3 Haziran 1989 günü Amerikan Harlem Wizards ve Washington Generals takımlarının yaptığı gösteri maçıyla hizmete açılan tesis; ilk olarak 1989-90 sezonunda Türkiye Basketbol Ligi maçlarına ev sahipliği yaptı 1995-96 yılında Efes Pilsen, kulüpler bazında ülkemizin o zamana kadar kazandığı en büyük kupa olan Koraç Kupası zaferini yaşarken, kırılma anlarında başrol Abdi İpekçi salonuydu, final serisinde Stefanel Milano ile eşleşen temsilcimiz, İstanbul’daki ilk maçı müthiş bir taraftar desteğini arkasına alarak 76-68 kazandı ve İtalya daki mücadeleyi 77-70 kaybetmesine rağmen skor avantajı ile kupaya uzandı ve Türk basketbol tarihinin en önemli zaferlerinden birini kazandı.

2001 yılındaki Avrupa kıtasının en büyük turnuvası olan Avrupa Basketbol Şampiyonası, Abdi İpekçi Spor Salonu’nda o zamana kadar düzenlenen en üst düzey organizasyon olarak kayıtlara geçti. Bu şampiyona ülkemiz basketbolu açısından çıkışa geçtiğimiz dönem olarak nitelendirilebilir. 12 Dev Adam sloganıyla yürütülen tanıtım çalışmaları ve Yugoslavya’ya kaybedilen final karşılaşması sonrası gelen gümüş madalya, ülke basketbolunda yeni bir dönemin başladığının habercisiydi.

2004 yılında ilk kez Türkiye’de düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması Abdi İpekçi Spor Salonunda yapıldı. Athena, “For Real” şarkısı ile Türkiye’ye dördüncülüğü getirdi.

2007 yılında NBA Europe Live Tour kapsamında Türkiye’ye gelen Minnesota Timberwolves ülkemizi ziyaret eden ilk NBA takımı oldu. 6 Ekim 2007’de Efes Pilsen ile Abdi İpekçi Spor Salonunda özel bir maç oynadı. Bu müsabaka, bir Türk takımının bir NBA takımı ile oynadığı ilk maç olarak tarihe geçti.

2010 yılında Abdi İpekçi Spor Salonu Milli takımlar seviyesinde en önemli organizasyonun bir parçası oldu. Dünya Basketbol Şampiyonası süresince; ABD, Slovenya, Brezilya, Hırvatistan, İran ve Tunus’un yer aldığı B Grubu maçlarına ev sahipliği yapan salon, Milli takımımız ABD ile final oynayarak ikinci olduğu organizasyonda bir kez daha önemli takımlarla Türk ve yabancı basketbol severleri buluşturdu.

2012 yılında Avrupa’nın en büyük kupası konumunda olan FIBA Kadınlar Euroleague Final 8, Galatasaray Medical Park‘ın ev sahipliğinde Abdi İpekçi Spor Salonu’nda düzenlendi.

2016 yılında ise Avrupa’nın kulüpler bazında en popüler iki kupasından biri olan EuroCup’ın final serisinin rövanş müsabakasında Galatasaray, Fransa’nın Strasbourg ekibini mağlup ederek tarihinin ilk ve tek EuroCup zaferini bu salonda elde etmişti.    

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X