Altan Kutucu
Altan Kutucu

Basketbolun olmazsa olmazları…

Köşe Yazısını Dinle

Basketbol bir takım oyunu. Ancak bireysel yetenekler bu oyunun temelini oluşturur. Bireysel yetenekleri geliştirmenin yolu düzenli ve doğru antrenmanlardan geçiyor. Şut çalışırken nelere dikkat etmelisiniz? Top kontrolünüzü nasıl geliştirirsiniz? Antrenmanlarda bu anlamda neler yapılmalı? Savunma şampiyonluk kazandırır denir, özellikle büyük maçlarda savunmanın önemini herkes bilir. Ancak modern basketbol, hücuma ve özellikle de dış şutlara odaklanmış durumda.

NBA’de neredeyse her sezon yeni bir üçlük rekoru kırıldığına şahit oluyoruz. O nedenle antrenmanlarınızın bir bölümü sadece şutunuza odaklı olmalı. Günümüzün en iyi şutörleri antrenmanlarda saatlerce şut çalışır. Ancak tek bir noktada ve konfor alanınızdan çıkmadan şut çalışmak size bir şey kazandırmaz. Şut idmanlarındaki hareketli şutlar oyuncunun savunulmasını neredeyse imkânsız hale getirir.

Top kontrolü ve dripling (top sürme) özellikle oyun kurucular için çok önemli. Evet, bazı oyuncuların dripling konusunda doğuştan yetenekli olduğu söylenebilir. Ancak bu, top kontrolü ve dripling yeteneklerinizi üst seviyeye çıkartamayacağınız anlamına gelmiyor. Öncellikle iki elinizi eşit seviyede iyi kullanabilmek size basketbol sahasında çok büyük avantaj sağlayacaktır. Bunun için de antrenmanlarda iki elinizde iki topla dripling çalışmaları yapmanın faydasını her zaman görürsünüz.

Basketbol artık hiç olmadığı kadar fiziksel bir oyun. O nedenle antrenmanlarda oyun tekniğinize odaklandığınız kadar kondisyonunuz ve fiziksel gücünüzü artıracak çalışmalara da yer vermeniz gerekiyor. Artık savaşmayan ya da rakibine fiziksel karşılık veremeyen oyuncuların sahada kalması çok zor. Dolayısıyla bireysel ve takım savunmasının da sırrı bu faktörde yatıyor.

Serbest atışların yakın giden maçlarda ne kadar kritik olduğunu basketbol izleyen herkes bilir. Kâğıt üzerinde serbest atış atmak kolay görünür. Ancak çok iyi bir oyuncular bile bazen serbest atış çizgisinde sorun yaşayabiliyor. Bunun nedeni büyük oranla psikolojik. Antrenmanda hiç kaçırmadan onlarca serbest atış atabilecek oyuncular maç içinde çizgiye geldiklerinde zor anlar yaşayabiliyor. O nedenle serbest atışlara çalışırken şutunuz kadar konsantrasyon da önemli. Kritik anlarda daha rahat kalmayı ve baskı altına girmeden serbest atış atmaya odaklanmanız çok önemli.

Basketbol bir takım oyunu ama bire bir yeteneklerinin öneminden bahsetmemize gerek yok. Bu nedenle her idmanınızda size yardımcı olacak bir koç ya da başka bir oyuncu olmalı. Böylelikle maç içinde kullanacağınız hareketlerinizi deneme ve geliştirme şansınız olacaktır. Her spor disiplinin doğasına uygun antrenmanlar olsa da kişisel meydan okumalar sizi daha güçlü ve dinamik kılacaktır.

 

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X