Altan Kutucu
Altan Kutucu

Bol kazançlar…

Profesyonel sporcular emekli olduktan sonra genellikle kendi işlerini kurar ve girişimci olurlar. Sonuçta, o kadar genç emekli oluyorlar ki, zamanlarını geçirmek için başka bir şey bulmak zorunda kalmaları çok normal. Ünlü basketbolculardan bazılarının iş hayatlarına bakarsak.

Milyarder olan ilk profesyonel sporculardan Michael Jordan bu parayı sadece NBA’de oynayarak da kazanmamıştır. Bir girişimci olarak Jordan’ın ana yatırımı Charlotte Hornets NBA ekibinin başkanı ve hissedarı olmasıdır. Diğer kurumsal ortaklarından da oldukça fazla paralar kazanmıştır. Bunların en çok bilinenleri; Nike, Gatorade, Coca Cola, McDonald’s, Chevrolet, Upper Deck ve 2k Sports. Bunlara ek olarak bir araba bayii, altı restoranı ve bir Motorsport takımı vardır.

Ünlü NBA oyuncusu LeBron James’in tahmini kariyer kazancının 1 milyar doları bulduğu tahmin ediliyor. 2003’te NBA sahnesine adım attıktan sonra iş dünyasında da imparatorluk kuran James 2015 yılında, Nike ile ömür boyu sözleşme imzaladı. Bunun yanında CocaCola, Sprite,Walmart Kia Motors ve Beats dâhil olmak üzere birçok markayla anlaşmaya sahip. LeBron içinde %1 hissesinin bulunduğu Beats by Dre’ın Apple’a satılmasından 30 milyon dolar kazanmıştı.

Magic Johnson 13 yıl NBA’de oynadıktan sonra emekli oldu ve CEO’su olduğu Magic Johnson Enterprises’ı kurdu. Şirketin çeşitli bayilikleri var: Böylece Starbucks, Burger King, 24 Hour Fitness, TGI Fridays vb. Eğer Johnson’ın bayiliklerini toplarsanız, yıllık 32 milyon müşteriye hizmet veriyor. Chris Webber NBA kariyerinde 176 milyon dolar kazandı ve emekli olduktan sonra gayrimenkul, basketbolcu, futbolcu ve film projelerini temsil eden bir yatırım şirketi sahibi. Webber’ın ayrıca Center Court adında bir restoranı da var ve kazancını müzik yaparak ve kendi kitabını yazarak da katladı. Shaquille O’Neal hem sahada hem de iş dünyasında çok başarılı oldu. O’Neal Google, Vitamin Water ve Muscle Milk şirketlerine yatırımlar yapmış aynı zamanda spor salonları ve Five Guys Burger bayilikleri vardır. 1966’da Detroit Pistons’ta oynamaya başlayan Dave Bing profesyonel olarak basketbol oynamayı bıraktıktan sonra, 1980’de Michigan’ın en kapsamlı çelik üreten şirketi olan Bing Group’u kurdu. Bing Group, otomotiv, ev aletleri ve ofis mobilyaları için ürünler üretmektedir. Chauncey Billups NBA’de 17 sezon oynadı ve emekliliğinden sonra kendi gibi eski bir oyuncu olan Junior Bridgeman ile birlikte 30 Wendy’s restoranı satın aldılar. Bir başka NBA oyuncusu George Tinsley de bu konuda farklı değil. George KFC ve TGI Friday bayiliklerine yatırım yaparak başarılı olan Tinsley Grubu şimdi Florida’da 50’den fazla bayilik işletmekte.

Madalyonun bir diğer tarafında ise kazandığından çok harcayan NBA oyuncuları var. 2006 yılında kumar yüzünden 10 milyon dolar civarı para kaybettiğini itiraf eden Charles Barkley 30 saatte 2.5 milyon dolar kaybetmişti. Allen İverson kariyerinde 200 milyon dolardan fazla para kazandı. Ne yazık ki NBA efsanesi bu paranın dibini gördü. Aylık 62 bin dolar geliri olmasına rağmen harcamasının 360 bin dolar olduğunu söyleyen Iverson, 50’den fazla kişiye bakıyordu. Bulls efsanesi Scottie Pippen 120 milyon doları sorumsuz finansal kararlardan dolayı kaybetti. Bu harcamaların arasında daha uçmamış 4 milyon dolarlık bir jet almak da vardı. Kariyerinde kazandığı bütün parayı yiyen Dennis Rodman‘a, 1 milyon dolar civarı nafaka borcunu ödeyemediği için dava açılmıştı. Koçunun boğanıza sarıldığı için 68 maç ceza alan Latrell Sprewell daha sonra da 21 milyon dolarlık bir kontratı ret ederek NBA’e geri dönüş yapmadı. Evinin 295 bin dolar olan harcamaları yüzünden, 1.5 milyon dolarlık yatını yarı fiyatına satmak zorunda kaldı. Kariyerinde 87 milyon dolar kazanan Derrick Coleman yaptığı kötü yatırımlar yüzünden alacaklılarına 4.7 milyon dolar borçlu kalmıştı.

Tekrar görüşmek üzere…

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X