Altan Kutucu
Altan Kutucu

Bu işte bir şeyler var!

Köşe Yazısını Dinle

Geçtiğimiz hafta basketbol kamuoyunu şaşkına çeviren skandal bir karar alındı. TBF Disiplin Kurulu şöyle açıklamış; MHK Antalya Bölgesi A Klasman Hakemi Erşan Kartal’ın; Basketbol Disiplin Talimatının 29/5. ve 29/6. maddeleri gereğince 1 yıl hak mahrumiyeti cezası, Basketbol Disiplin Talimatının 29/1. ve 29/6. maddeleri gereğince 4 ay hak mahrumiyeti cezası, cezaların toplanması sureti ile 1 yıl 4 ay hak mahrumiyeti cezası ile Hakemler Talimatının 9/4/d, 19/3. ve Basketbol Disiplin Talimatının 23. maddeleri gereğince lisansının iptaline, oybirliği ile karar verilmiştir.

Ne yapmış bu hakem; adam mı öldürmüş, maç mı satmış, bahis mi oynamış ki bu eşi görülmemiş ceza ile karşı karşıya kalmış? Bursa’da oynanan Büyük Çekmece ile Frutti Extra Bursaspor maçını yönetmiş, Koç Almpijevic’i iki teknik faulden oyundan ihraç etmiş (bence koç takımı ateşlemek için isteyerek atıldı), Bursasporlulara göre berbat bir maç yönetmiş. Her yenilen takımın isyanı ile o maçın hakeminin lisansı iptal olacaksa vay halimize. Peki gergin geçen maç sonu ne olmuş? Erşan Kartal hakem odasında belindeki cihazı kırmış, önceden arkadaş olduğu Bursaspor koçuna sitemkâr bir mesaj atmış, daha sonra başkan tarafından aranmış ve sonu kötü biten konuşmalar olmuş. Burada bu kişi herhangi bir kişi olabilir, numara kayıtlı değil. Kim olduğu açık değil. Bu arama eğer hakikaten başkan tarafından yapıldıysa, hangi başkan olursa olsun kesinlikle yapılmaması gereken bir davranış. Aynen hakemin koça mesaj atarak yanlış yaptığı gibi. Sonrasında konu TBF’ye Bursaspor tarafından resmi olarak intikal etmiş. Önce Bursaspor cephesinden bakalım; son 2 yılın en sempatik takımısınız. Büyük başarılar elde edildi, müthiş bir sponsorunuz var. Devasa bütçeli iki takımdan sonra Türkiye’nin gündemindeki en önemli takımsınız. Bazı çevreler ve sosyal medya baskısı ile çok sıradan bir maç için tüm kamuoyundaki imajınızı ne kadar zedelediğinizin farkında mısınız? Bir hakemin ne kadar zor yetiştiğini, her hakemin kötü yönettiği maçlar olduğunu, bu hakemimizin Bursa’dan hakem olduğunu ve senelerce Bursa’da yaşadığını ve bu kararla nasıl bir sıkıntıya girdiğini muhakkak gördünüz ve çok üzüldüğünüze eminim.

Öte yandan TBF tarafında kararda belirtilen maddeleri gözden geçirelim:

MADDE 29 – (1) Sportmenliğe veya spor ahlakına aykırı hareket eden, tutum ve davranışlarıyla TBF’nin saygınlığını zedeleyen ya da basketbolun değerini düşüren basketbolcu ve kulüp görevlilerine para cezası verilir.

(5) Basketbolcular, kulüp görevlileri ya da yöneticileri tarafından; her türlü iletişim araçları, sosyal medya, basın yayın organı ve sair şekilde bir müsabakaya ilişkin olarak müsabaka görevlileri ile irtibat kurulması halinde ihlal gerçekleşmiş sayılır ve verilecek ceza bir kat oranında artırılır. Müsabaka görevlilerinin kendileri ile kurulan bu kapsamdaki iletişimi bildirmemiş olmaları halinde de, kendileri açısından ihlal gerçekleşmiş sayılır.

(6) İhlalin failinin müsabaka görevlisi veya resmi görevli olması halinde, 60 günden az olmamak üzere hak mahrumiyeti cezası verilir. Eeee bunların hangisine uyuyor 1 yıl 4 ay ceza el insaf, orada hayatlarında spor yapmamış insanların böyle bir karar almalarını kamuoyu içine hiç sindiremedi. Zira Bazı kulüpler TBF’ye bu kararın gerekçelerini yazılı olarak sormuşlar. Erşan Kartal senelerdir bu ligde maç yöneten, eğilip bükülmeyen, gördüğünü çalan tabii ki hatalarda yapan ama asla dürüstlüğünden kuşkumuz olmayan bir hakemimiz. Muhakkak Tahkim’e başvurup bu skandal kararın düzeltilmesini isteyip itibarını geri almalıdır. Bu kararda bazı güç savaşları ile hedef saptırarak bir hakemin arkasında durulmadığı ihtimali de var. (Burada Bursaspor’un bazı işlere alet ediliyor olma ihtimalini de unutmayalım).

Daha önce seyirci yumruklayan bir hakemimiz 3 ay ceza aldığı ve her hafta takip ettiğimiz gibi ceza alan tüm taraflarda, ilk sefer veya başka gerekçelerle indirim yapılması gibi uygulamalar ortada iken bu kabul edilemez cezayı sorgulamamız gerek. Burada hakemden savunma istenmiş, bu mail kutusuna spam olarak düşmüş, hakem savunma yapamamış. Ancak lisan iptali gibi bir karar hem de oybirliği ile alıyorsunuz. Neden savunma yapmadığını sorgulamıyorsunuz. Daha vahimi maçtaki TBF görevlilerinden neden tekrar görüş alınmadı? Hiç mi vicdanınız sızlamadı bu kararı alırken.

Diğer yandan öteki hakem arkadaşlardan bu karar sonrası bu haftaki tüm maç görevlerini iade etmelerini beklerdim. Arkadaşlarına destek olmaları için ama nerde maalesef korku imparatorluğu dağları sarmış.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X