Altan Kutucu
Altan Kutucu

Dirk Nowitzki veda etti

Kariyerinde 1 NBA şampiyonluğu, 1 normal sezon, 1 final MVP’liği14 kez All Star olan, 1 Dünya1 de Avrupa Şampiyonası MVP ödülü bulunan yıldız basketbolcu, 19 Haziran 1978 Wurzburg-Batı Almanya’da doğdu. Kolejde hiç oynamadı. NBA öncesi oynadığı tek takım, basketbola başlayıp 4 senesini geçirdiği DJK Wurzburg. Babası eski efsane milli hentbolculardan, annesi de eski milli bir basketbolcu. İlk olarak babası gibi hentbol ve tenis oynadı. Kendisiyle özdeşen çok lakap var. En meşhurları; Dirk Driggler, Germanator ve Dino. Arkadaşları onu Di-No diye çağırıyor. Bu lakabın verilmesinin 2 nedeni; isminin baş harfleri D.N. İkincisi ise turnikeye girerken Taş Devri’ndeki dino gibi dilini çıkarması. NBA tarihinde 25 bin sayı10 bin ribauntbin blokbin üç sayı isabetine sahip ilk oyuncuLarry Bird sonrası en iyi beyaz oyuncu. NBA tarihinin gelmiş geçmiş en önemli Avrupalısı, NBA tarihinin en skorer 6. oyuncusu. 2001-2002 NBA sezonunun öncesinde Dirk Nowitzki, Mavericks’le 6 yıllık 90 milyon dolar değerinde bir kontrat imzaladı ve bu onu Formula 1 pilotu Michael Schumacher’den sonra en çok kazanan 2. Alman sporcu yaptı.

Tek Ayak Üstünde “Fadeaway” bu hareket Michael Jordan başta olmak üzere birçok yıldızla anılmıştır ama Dirk’le bu hareketin anılması onun bir beyaz yani elastik bir oyuncu olmaması.    Alman yıldız kariyerinde Dallas Mavericks hariç hiçbir takımda oynamadı ama onu 1998 draftında seçen kulüp BucksRobert Traylor karşılığında takas oldu ve o günden bügüne tam 21 sene Mavs forması giydi. 2018-19 sezonunda 21. sezonunu oynadı. Dirk, kariyerinde sadece tek bir takımda oynayan NBA oyuncuları içinde ilk sırada. Der perfekte Wurf (Nowitzki: Kusursuz Şut) adlı belgeseli de çekilen Dirk’ü 15-16 yaşlarındayken 150 kez milli formayı giymiş eski Alman ünlü basketbolcu Holger Geschwindner keşfetmiş ve onun o zamanlardan çok büyük bir yıldız olacağı görmüş. 2005 ve 2011 yıllarında FIBA Avrupa’da yılın basketbolcusu ödülünü kazandı. 2016 yılında da milli takım kariyerini sonlandırdı. Kız kardeşi Silke de eski bir basketbolcu hatta Alman milli takım forması da giymiş ama ilerleyen yıllarda sporculuk kariyerini bırakıp iş hayatına atılmış ve iş ekonomisi okumuş. Senelerdir de abisinin tüm mal birikimi kontrolü ve yatırımları onun elinde. Uğurlu numarası çocukluğundan beri 14. Basketbola başladığında da, Alman Milli takımında da hep 14 numarayı giymiş. NBA’de 41’i seçme nedeni ise 14’ün başka bir oyuncuda (Robert Pack) olması ve ona vermek istememesi. 19 NBA kariyerinde Karl Malone ve Kobe Bryant’ın ardından tek bir takımda 30.000 üzerinde sayı kaydeden 3. basketbolcu olarak NBA tarihine geçti. En yakın arkadaşı Steve Nash. Dirk sadece parkerlede değil, saha dışında da oldukça yetenekli ve başta gitar olmak üzere, saksafon ve birçok başka alet çalabiliyor. Ayrıca bir kitap kurdu ve boş zamanlarında devamlı okuyor. Basketbolcu olmasaydı rock yıldızı ya da ressam olmak istermiş. Dirk Nowitzki, Dallas’ta çıktığı son maçta takımının Phoenix Suns’ı 120-109 yendiği mücadelede 33 dakika oynadı ve 30 sayı 8 ribaunt 3 asist üretti. Mavericks, bu maçta Nowitzki‘nin sezon sonunda emekliye ayrılacağını resmen açıkladı. Bu müthiş kariyer ve tecrübe ile basketbolun içinde kalması gereken ve genç basketbolculara örnek bir yıldız olan Nowitzki’ye tüm basketbolseverler olarak teşekkürü borç bilmeliyiz.

Haftaya görüşmek üzere…

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X