Altan Kutucu
Altan Kutucu

Euroleague start alıyor…

Köşe Yazısını Dinle

Yeni sezon perşembe ve cuma günleri heyecan verici maçlarla başlıyor. Kızılyıldız, Sırbistan’ın başkentinde ASVEL‘i ağırlayacak. Ev sahibinde deneyimli başantrenör Dusko Ivanoviç, daha da güçlenmek amacıyla Milos Teodosic, Adam Hanga ve Joel Bolomboy gibi kanıtlanmış yetenekleri kadrosuna kattı.

ASVEL, son iki sezonda en alt iki sırada kaldı. Koç TJ Parker, 2023-24 sezonunda bu dinamiği değiştirmeyi umuyor. Ekip, tam da bunu yapacak gibi görünen bazı yeni eklemeler yaptı; Paris Lee, Frank Jackson ve Timothe Luwawu-Cabarrot, Nando De Colo ve Charles Kahudi gibi geri dönen eski oyuncuları ile tamamladı.

Maccabi, geçen sezon ligin en iyi iç saha rekorunu (15-2) elde etmişti. Koç Oded Kattash, takımının Menora Mivtachim Arena’daki gürültü dalgasına yeniden hâkim olmasını umuyor. Ancak normal sezonu 20-14’lük bir skorla bitiren Partizan‘ın, Zeljko Obradovic‘in kadrosu geçen sezonki play-off elemelerine göre gelişmeyi hedeflediği takım ile sahada. Her iki takımda Maccabi adına Wade Baldwin ve Lorenzo Brown, konuk oyuncular için ise Kevin Punter ve James Nunnally gibi önemli tanıdık yüzleri var. Ama aynı zamanda, Maccabi’den Jasiel Rivero ve James Webb, Partizan’dan Frank Kaminsky ve PJ Dozier gibi ilginç yeni oyuncular var.

Bologna; Zalgiris mücadelesi play-off yarışına girmesi muhtemel iki takımın kapışması olacak. İtalyan takımı için bu yaz, Sergio Scariolo‘nun yerine altı yıllık bir aradan sonra EuroLeague’ye dönen Luca Banchi‘nin gelmesiyle bir değişim oldu. Virtus’un ayrıca şut ustası Jaleen Smith, Achille Polonara ve tecrübeli uzun Bryant Dunston başta olmak üzere yarım düzine yeni transfer yaptı.

Zalgiris antrenörü Kazys Maksvytis geçen sezon takımın çoğunluğunu elinde tuttu ve yeşiller, Keenan Evans ve yerli lider Edgaras Ulanovas gibi isimlere güvenmeye devam edecek.

Dünya Kupası kazananları, Bayern’in Niels Giffey, Isaac Bongo ve Andreas Obst‘tan oluşan winner üçlüsü, bu Almanya derbisinde ALBA’dan Johannes Thiemann ile karşı karşıya geliyor.

Bayern de yeni koç Pablo Laso ve Serge Ibaka, Carsen Edwards ve Leandro Bolmaro‘lu yenilenen kadro önceki yıllardaki olağandışı kadro istikrarının ardından yaz aylarında birçok değişiklik yaşayan ALBA takımına karşı çıkıyor. Ancak ALBA taktisyeni Israel Gonzalez, Matteo Spagnolo, Justin Bean ve Matt Thomas gibi yeni gelenleri ile iddialı.

Barça ve Efes’in iki iddialı takımı yeni dönemlerinde müthiş bir açılış gecesi karşılaşması daha Palau Blaugrana’da yaşanacak. Karizmatik koçlar Sarunas Jasikevicius ve Ergin Ataman’ın ayrılmasına rağmen Roger Grimau ve Erdem Can aynı yüksek beklentilerle geldiler.

Barça’nın yeni oyuncuları Willy Hernangomez, Dario Brizuela, Joel Parra ve Jabari Parker EuroLeague’de izlerini bırakmaya hazırken, arka arkaya şampiyon olan Efes hâlâ patlayıcı Shane Larkin’in skor gücüne yeni yetenekler ekledi. Asist sihirbaz Darius Thompson ve yüksekten uçan pivot Tyrique Jones ile bu iki güçlü takımın bu sezon hangi yöne gideceği ile ilgili bazı erken ipuçları verecek.

İstanbul da; Nikola Mirotic’in Milan formasıyla ilk maçına çıkması, muhtemelen bu yazın en dikkat çekici transferinin ardından ilgi odağı olacak, ancak Fenerbahçe’nin başarısızlıklarına Yunan Milli takımını da ekleyen patronu Dimitris Itoudis, deneyimli uzunlar Georgios Papagiannis ve Sertaç Şanlı gibi yeni yıldızları bünyesine katarak zaten güçlü olan kadrosunu güçlendirirken, Mirotic’e Ettore Messina’nın Milan’ında tehlikeli oyun kurucu Maodo Lo ve atletik forvet Alex Poythress eşlik ediyor.

Ergin Ataman’ın Panathinaikos koçu olarak saltanatı, Yeşiller’in ezeli rakibi ve geçen sezonun EuroLeague ikincisi Olympiacos Piraeus ile karşılaşmasıyla bundan daha patlayıcı bir başlangıç yapamazdı.

Panathinaikos’un neredeyse tamamen yeni bir kadrosu var, ancak deneyimli oyun kurucu, 10 yıl boyunca oynadığı eski takıma karşı ilk maçına çıkacak ve tüm gözler Kostas Sloukas’ın üzerinde olacak. Sloukas ile eski takım arkadaşı Thomas Walkup arasındaki düello maçın sonucunu belirlemede önemli bir rol oynayabilir.

Ignas Brazdeikis ve Nikola Milutinov gibi yeni transferleri sergileyecek olan Olympiacos da, geçen hafta Yunanistan Süper Kupası’nda denize döktüğü yeşiller ve büyük konuşan ama dersini çabuk alan Ataman için kendini ispatlama maçı olması da işin bir başka yüzü olacak.

Geçen sezon kulüp tarihinde ilk kez Final Four’a ulaşan Monaco, büyümeye devam etme konusunda büyük hedefleri olan Valencia’ya karşı. Monaco da koç Sasa Obradoviç geçen sezonun kadrosunun çoğu ile anlaşma sağlarken, dört kez NBA All-Star olmuş Kemba Walker’ı eklemesi, Mike James, Elie Okobo ve Jordan Lloyd’un yer aldığı kadro çok tehlikeli bir hücum takımı.

Valencia patronu Alex Mumbru, aralarında oyun kurucu Stefan Jovic, çok yönlü Semi Ojeleye ve yetenekli uzun Brandon Davies’in de bulunduğu birkaç tecrübeli yeni oyuncu ile lige giriş yapacak.

Son şampiyon Real Madrid, Baskonia ile başlıyor. Baskonia, Markus Howard’ın becerisine güveniyor, Real ise güçlü uzun Walter Tavares aracılığıyla üstünlük sağlamaya çalışacak. Chus Mateo’nun Real’i bu yaz alışılmadık derecede küçük bir transfer faaliyetine girişirken, Joan Penarroya liderliğindeki Baskonia, Nico Mannion, Chima Moneke ve Khalifa Diop gibi yeni gelen oyuncularından katkı bekleyecek.

2023-2024 sezonu ligin en fazla kazanan 10 oyuncusu şöyle: 1-Shane Larkin (A.Efes) 4 milyon dolar, 2-Kostas Sloukas (Pana) 2.8 milyon, 3-Kevin Punter (Partizan) 2.6 milyon, 4-Nicola Mirotic (Milano) 2.5 milyon, 5-Darius Thompson (A.Efes) 2.3 milyon, 6-Willy Hernangomez (Barcelona) 2.2 milyon, 7-Tornike Shengelia (Bologna) 2.1 milyon, 8-Juancho Hernangomez (Pana) 2.1 milyon, 9-Will Clyburn (A.Efes) 2 milyon, 10-Mike James (Monaco) 2 milyon.

Son olarak EuroLeague, yeni sezonda yapılan kural değişikliklerini açıkladı. Koçların geçtiğimiz sezon yalnızca bir ‘challenge’ hakları bulunuyordu. Artık yeni sezonda koçların bir değil, iki challenge hakları olacak. Buna karşın koçlar, iki challenge haklarını maçın son iki dakikasına kadar kullanmadıkları takdirde bunlardan birini kaybedecekler. Hakemler, oyunun hızlanması için artık faul pozisyonlarını ekrandan sadece maçın son iki dakikasında izleyebilecekler. Son iki dakika dışında hakemler, yalnızca koçların challenge haklarını kullanmaları durumunda ekrana gidip faul pozisyonlarına bakabilecekler. Hakemler, artık atış esnasında faul olup olmadığını ekrana gidip izleyebilecekler. Bu kural yalnızca normal sürenin ve uzatma bölümünün son iki dakikası için geçerli olacak. Hakemler topun çembere değip değmediğini izlerken şut saatinin sıfırlanmasına veya sıfırlanmamasına karar verebilecekler. Bu inceleme yine yalnızca normal sürenin ve uzatma bölümünün son iki dakikasında yapılabilecek. Saha karıştığında benchi terk eden ama olaylara karışmayan oyuncular, artık direkt olarak oyundan atılmayacaklar. Hakemler, bu gibi durumlarda olayları kenardan izleyip kimlerin karışmadığına karar verebilecekler. Tüm Euroleague severlere başta kendim olmak üzer güzel bir sezon izlemeyi diliyorum.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X