Altan Kutucu
Altan Kutucu

Final-Four için son viraj…

Köşe Yazısını Dinle

Dünyanın NBA’dan sonra en ilgi çeken basketbol organizasyonu olan Euroleague’de play-off 20 Nisan Salı günü başlıyor. Son sekiz takımın beşi eski şampiyon. 5 maçlık serilerde 3 galibiyete ulaşan, Köln’de yapılacak olan dörtlü final biletini kapacak. Çeyrek finale kalamayan en üzüldüğüm takım çok değişik ve rakibi ısıran basketbol oynayan Baskonia idi. Eşleşmelere dair görüşlerim şöyle;

FC Barcelona-Zenit St Petersburg: Lig lideri Barcelona ile sekizinci sıradaki Zenit arasındaki maçta ligin en iyi savunmaları karşılaşacak. Barcelona bu sezon ligde en az sayıyı (72.6) yerken, Zenit ikinci (74.9) oldu. Koç Jasikevicius’un ilk yılında Barcelona sezonu 24-10 ile tamamladı. Ligi sekizinci bitirmek için üst üste üç galibiyet alan Zenit, deplasmanda 10 galibiyet alıp ligi 20-14 ile bitirerek tarihinde ilk defa çeyrek finale kaldı. Koç’ları Xavi Pascual, daha önce 9 sezon başında olduğu Barcelona’ya karşı bu avantajını kullanmak isteyecek. Bence seriyi 3-1 Barcelona geçer.

CSKA Moskova-Fenerbahçe-Beko: Bu seri 2016’da CSKA’nın Berlin’de kazandığı finalin rövanşı niteliğinde. Bu sezon takımlar birer kez rakip sahalarda kazandılar. CSKA, sezonu 24-10 ile ikinci sırada tamamladı. Koç İtoudis‘in (Seneye takımın başına Obradovic’in geleceği söyleniyor) takımı bu sezon 36 ribaunt ve 22 faul kazanma ile ligde zirvede. En önemli silahları Mike James koç ile yaşadığı sorunlar nedeniyle kadro dışı bırakıldı. İlk sezonunu geçiren İgor Kokoskov koçluğunda Fenerbahçe Beko 20-14 ile ligi yedinci sırada tamamladı. Kazandığı 10 maçlık galibiyet serisi, bu sezon CSKA’nın 12 maçlık serisinden sonra ligdeki en uzun ikinci seriydi. Fenerbahçe’den 2 Nisan’da yapılan açıklamada en az 2 hafta olmayacağı söylenen Vesely’nin sakatlığı bu seride belirleyici bir faktör olacak. Tur için tahminim; % 60 CSKA, % 40 Fenerbahçe Beko. Sonuçta tecrübe farkı ve saha avantajı ile CSKA Moskova bu seriyi 3-1 geçer diye düşünüyorum.

Anadolu Efes-Real Madrid: Bu iki takım, Real’in İspanya’da Final-Four’da 2015’te kazandığı maçtan bu yana ilk kez play-off ta oynayacaklar. Bu sezon aralarında oynadıkları maçlarda rakip sahalarda kazandılar. Efes ligde 22-12 yaparak üçüncü olurken, Real 20-14 ile altıncı sırada tamamladı. Üç sayılık atışlarda Real maç başına 10.3, Efes 10.1 ile bu sezon ligin en fazla üç sayılık basket bulan takımları. Efes bu sezon skorda 83.5 sayı ile ligde zirvede yer alırken, Real son beş sezonda 84.4 sayı toplam skorla ikinci sırada yer alıyor. Sakatlıktan çıkan Llull ve Tavares sezonun son maçında forma giydiler ancak serideki performansları soru işareti. Üst düzey Koçlar, Ergin Ataman ve Pablo Laso açısından maçlar çok enteresan geçecek. Seride şansları; Anadolu Efes % 51, Real % 49 görüyorum. Anadolu Efes’in müthiş formu, Larkin etkisi ve saha avantajına rağmen, Play-off atmosferi ve Real’in buraları oynama alışkanlığı ile seri 3-2 biter, ancak sonucu tahmin etmek çok zor.

AX Armani Milano-FC Bayern Münih: 2014’ten beri Play-off göremeyen Milano, tarihinde ilk kez son sekize kalan Bayern’e karşı mücadele edecek. Her iki takımda sezonu 21-13 ile bitirdi, ancak ligin en tecrübeli Koçlarından Messina‘nın Milan’ı saha avantajına sahip. Milano % 41.6 ile ligde üçlük yüzdesinde ikinci sırada yer alırken, Bayern ligde en çok faul yapan (22.9) ve top çalmada ikinci (8.2) takım. İki İtalyan Koç’un rakip olduğu bu ilginç seriyi 3-2 tahminimce Milano geçer, ancak başarılı Koç Trinchieri ile Bayern’in alacağı her türlü sonuç benim için asla sürpriz olmaz. Normal sezon sonunda istatistiklerde ilk üç sıra şöyle oluştu: Sayı: 1-Alexey Shved (Khimki)-19.78, 2-Mike James (CSKA)-19.33, 3-Jordan Loyd (Kızılyıldız)-17.41. Ribaunt: 1-Nikola Milutinov (CSKA)-8.55, 2-Walter Tavares (Real)-8.03, 3-Achille Polanara (Baskonia)-6.61. Asist:1-Alexey Shved (Khimki)-7.74, 2-Pierria Henry (Baskonia)-7.29, 3-Nick Calathes (Barcelona)-6.97. Verimlilik: 1-Nikola Mirotic (Barcelona)-21.96, 2-Mike James (CSKA)-19.70, 3-Alexy Shved (Khimki)-19.57.

Tekrar görüşmek üzere

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X