Altan Kutucu
Altan Kutucu

Forma Numaraları…

Köşe Yazısını Dinle

Takım sporlarında, sporcuyla özdeşleşen şeylerin başında forma numaraları gelir. Çünkü oyuncunun adını bilmezken, kendisini tanıyacağımız ve çıkarım yapabileceğimiz en önemli şey budur. Zamanla spor için farklı anlamlar kazanan forma numaraları, sporcular için de hikâyesi olan, ilgi çekici şeylerin başında gelmiştir. Basketboldaki bazı forma numarası seçimleri ve nedenlerine bakarsak;

23-Michael Jordan: 23 numara giyen bir sürü sporcu bulabilirsiniz. (LeBron, Beckham gibi). Bugün spor tarihinin en popüler numaralarının başında gelir. Jordan’ın bu numarayı seçme sebebi şu: Jordan kolejde oynamaya başlayacağı dönemlerde, abisi Larry ile birebir oynadığı maçlarında asla galip gelemiyordu, onun için o dönem de, Larry hep en iyi oyuncu olmuştu. Larry Jordan kolejde 45 numara giyiyordu. MJ ise o dönem çok düşünmüş ve “ben onun ancak yarısı kadar iyi olabilirim” cevabını vermiş ve 45’in yarısından biraz fazla olan 23 numarayı seçmiş.

3-Dwyane Wade: 3 numaralı forma denince, yakın tarihin en etkili oyuncularından akla gelen ilk isim olur Wade. Hem bir kulüp ile hem bir forma ile özdeşleşen nadide parçalardan olan bu rol model süper yıldızın, formayı alma hikâyesinin temelinde din olması şaşırtıcı gelebilir. Hristiyanlıktaki kutsal üçleme dedikleri; Tanrı, oğul, kutsal ruh, Wade’in 3 numarayı tercih etmesindeki sebepmiş.

3–Chris Paul: Bir diğer 3 numara ile bu sefer Chris Paul’u görüyoruz. Kendisi bu numarayla özdeşleşmiş oyunculardan. Bunun hikâyesi de aileye dayanıyor. Çoğumuz Chris Paul’un dedesinin ölüm haberini aldığı maçta, onun anısı için öldüğündeki yaşı kadar sayı atıp gerisini bıraktığını (60) ve sonra nasıl ağladığını hatırlarız. İşte babası ve dedesine olan bağlılığından ötürü, onların basketbol yaşamında giydiği numaralar toplamı olan, 3’ü almak istemiş. (1+2).

35-Kevin Durant: İnsanların, yaptığı profesyonel tercihlerden ötürü, vefasız, duygusuz gibi yakıştırmalarda bulunduğu Durant, aslında hayatının her alanında sanıldığının aksine fazla duygusal ve bu duygusallık forma numarasında saklı. Babasız büyüyen Durant’ın en büyük yol göstericilerinden biri ve baba figürü AAU koçu Charles Craig’miş. 35’in anlamı ise Craig’in cinayete kurban gittiği zamandaki yaşı olması. Onu yaşatmak için böyle bir şey yapan Durant daha sonra formasını 7 yaptı ve 7 numaralı formayı İncil’de geçen “Tanrı’nın dünyayı altı günde yaratıp yedinci gün dinlenmesi ”ne atıfla “tam olmayı, tamamlanmayı” temsil ettiği için seçtiğini belirtmişti.

37-Metta World Peace (Ron Artest): Kendisi NBA’in en çılgın figürlerinden biridir. LA Lakers’a geldiğinde de 37 numarayı giymeye başlayan Artest (kısa bir dönem 15 numarayı da giydi.) için bunun sebebi ise bir hayli ilginç. Küçükken kendisi fanatik bir Michael Jackson hayranı olarak büyümüş. Artest de kendisi onurlandırmak için, Jackson’ın Thriller albümünün, Bilboard listesinde birinci kaldığı hafta sayısı olan 37’yi forma numarası olarak seçmiş.

0-Gilbert Arenas: Bir dönemin yıldızı problemli adam Arenas, enteresan bir forma numarası hikâyesine sahip; NBA de ilk geldiğinde 40 maçta kenarda oturdu. 0 dakika alabileceğini söylediler. O da oturup üzülmektense antrenman yaptı, çalıştı. Mesele basketbol bile değildi, onların yanıldığını göstermekti.

70-Dennis Rodman: Rodman’ın NBA tarihinin en çılgın oyuncusu olduğu herkesin bildiği bir gerçek. Madonna’yla ilişkisi, seks skandalları ile her zaman gündem oldu. Rodman, kariyeri boyunca zaten hep ilginç forma numaraları giymiştir. Ama kariyerinin son yılında Dallas Mavericks’ta cinsel bir anlamı ifade eden ve NBA tarihinde hiç kimsenin giymediği “69” numaralı formayı giymek istemiştir. Ancak dönemin NBA Başkanı David Stern bu talebi kabul etmedi. Rodman da bu yüzden 70 numaralı formayı giydi. Öte yandan Rodman’ın talebi reddedilmeden önce Mavs’in sahibi Mark Cuban 69 numaralı formayı çoktan hazırlatmıştı.

Tekrar görüşmek üzere…

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X