Altan Kutucu
Altan Kutucu

Garsonluktan zirveye…

Dünya basketbolunun zirvesi NBA de All-Star kadrosunda yer alan ve şampiyonluk yaşayarak basketbol tarihine geçen Mehmet Okur‘un hayat hikayesi filmlere senaryo olacak kadar ilginç.

Mehmet Okur 1979’da Yalova’da dünyaya geldi. Zor bir bebeklik geçiren Mehmet Okur’a astım teşhisi koyuldu. Sağlık sorunlarından kurtulan ve okula başlayan Mehmet devamsızlık sebebiyle okuldan atılma noktasında 13 yaşındayken, gerçek dünyayla tanışması için babası Abdullah Okur’un kararıyla, Yalova Belediyesi’ne ait bir çay bahçesinde garson olarak çalışmaya başladı.

Boş zamanlarında futbol oynamaya başlayan Mehmet, bir süre Yalova Acar Spor Kulübü altyapısında kalecilik yaptı. Gelecek vaadeden bir oyuncu olarak gösterilmesine karşın, uzun boyu nedeniyle kale direkleri arasına sığamayınca futbola erken veda etmek zorunda kaldı. Mehmet Okur o yıllarda TRT’den yayınlanan NBA maçlarını seyrederek 14 yaşında basketbola merak sardı. Sokakta basketbol oynarken, Orhangazi Döktaş Fabrikaları basketbol antrenörü Ahmet Bey’in dikkatini çekti ve kendisini basketbol takımında buldu. Henüz 14 yaşında 1.92 boyuna ulaşan Mehmet, zamanın 1. Lig takımlarından Bursa Oyak Renault‘a getirildi. Basketbola çok geç yaşta başlamasına rağmen büyük bir yeteneği vardı. Durmaksızın uzayan boyu nedeniyle sona eren kalecilik günleri Mehmet’in ayaklarını çabuklaştırmış ve ona özellikle uzun oyuncularda çok değerli bir özellik olan ayaklarına çok hakim olma ayrıcalığını kazandırmıştı.

Ayrıca, bir kaleci olarak Mehmet çok yumuşak ellere ve önüne atılan her topu yakalayabilme becerisine sahipti. 2.11 mt. boyundaki oyuncu sıçrama ve yükselme konularında kendisini geliştirdi ve arkadaşlarıyla arasındaki mesafeyi hızla kapattı. 17 yaşındayken Oyak Renault‘un A Takım oyuncusu olan Mehmet, 1997-98 sezonunda 1. Lig’de ilk sezonunu oynadı. 1998-99 sezonunda ise Tofaş‘a transfer oldu ve iki yıl üst üste lig şampiyonluğu yaşadı. Tofaş Kulübü’nün basketbol şubesini kapatmasıyla, 2000-01 sezonunda Efes Pilsen‘e geçti. O sezon Avrupa da Final-Four 3.lüğü yaşadı.

2001 NBA draftın’da Detroit Pistons tarafından 38. sırada seçilen Mehmet, Türkiye’ye döndü ve Efes Pilsen ile 1 yıllık anlaşma yaptı. O sezon Mehmet Okur’un da forma giydiği Basketbol Milli Takımı, Türkiye’de düzenlenen 32. Avrupa Şampiyonası’nda final oynadı. Ertesi yıl ABD’nin Indianapolis kentinde yapılan 14. Dünya Basketbol Şampiyonası’nın en iyi 10 oyuncusundan biri olarak gösterildi. Mehmet Okur, şampiyonada gösterdiği performansın ardından NBA takımlarından Detroit Pistons ile 2 yıllık ve 2.1 milyon dolar değerinde kontrat imzaladı. 2003-04 sezonunda Detroit Pistons kulübünün en önemli oyuncularından biri haline gelen Mehmet Okur, 33 maçta ilk beşte başladı.

O sezon takımıyla birlikte NBA şampiyonluğuna ulaşan Mehmet Okur, NBA şampiyonluğu yaşayan ilk Türk oyuncu olarak tarihe geçti. 2004-05 sezonunda 50 milyon dolar ücretle Utah Jazz takımıyla 6 yıllık sözleşme imzaladı. Utah Jazz’daki ilk sezonunda 82 maçta 12.9 sayı 7.5 ribaund ortalaması, 2005-06 sezonunda ise 82 maçta 18 sayı 9.1 ribaund ortalamasıyla oynadı. NBA’de hak ettiği saygıyı elde eden Mehmet Okur Utah Jazz fanları tarafından birçok maçta son dakika şutları ile maçlar kazandırdığı için “Money Man” lakabıyla anılmaya başlamıştı. Steve Nash’in sakatlığı nedeniyle kadrodan çıkartılması üzerine 2007 NBA All-Star maçı Batı Konferansı kadrosuna dahil edilerek NBA tarihinde All-Star seçilen ilk Türk basketbolcu olan Mehmet Okur 2011 yılında NBA’daki lokavt nedeniyle Türk Telekom forması giydi. Son olarak New Jersey Nets de oynayan Okur, son 3 yılında sakatlık sorunları ile boğuşunca Kasım 2012’de basketbolu bırakma kararı aldı. Mehmet Okur, kariyerine, 1 NBA, 3 Türkiye, 4 Türkiye Kupası ve 2 Cumhurbaşkanlığı Kupası şampiyonluğu sığdırdı. Kendisinin idareciliğini de yaptığım örnek bir sporcu ve aile babası olan Mehmet Okur’a bundan sonraki yaşamında sağlık ve mutluluklar diliyorum.

Tekrar görüşmek üzere…   

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X