Altan Kutucu
Altan Kutucu

İyi basketbolcu olmak

Basketbol, bugün dünyanın en sevilen oyunlarından birisidir. Basketbolun bu kadar popüler olmasından dolayı birçok insan küçük yaşta basketbolcu olmak ister. Bunun ortamını bulan kişiler kendilerini basketbola adarlar, bazıları yolun başında bazıları yolun ortalarında pes eder. Bazıları ise işi sonuna kadar götürüp ve istediği noktaya gelir.

 Bu tabii her zaman istediğiniz yere geleceğiniz anlamına gelmez ama “İyi bir Basketbolcu” olmak istiyorsanız önce basketbolu sevmeli sonra çalışmalısınız.

 Beslenme, basketbolcu için ve bütün sporcular için en önemli unsurdur. Kişi beslenmesine dikkat etmiyorsa spor hayatı boyunca sakatlıklardan kurtulmayacaktır. Her zaman beslenmenize dikkat edin.

Bir basketbolcu ne kadar düzensiz antrenman yapıyorsa o kadar düzensiz basketbol oynar. Unutmayın; Eğer kendinizi geliştirmekten vazgeçerseniz, gerilemeye mahkum olursunuz. Pes etmeyen, bir kişi olmalısınız, her zaman başarılı olmayı beklerseniz, yolu çok erken bırakırsınız. Onun için sabırlı olun ve çalışın.

Eğitim, en önemli noktalardan biridir. Dünyadaki iyi oyuncularının verdiği röportajları hatırlayın; bu oyuncular yeri geldiğinde filozof gibi konuşabilirler. Eğitimli biri olmanız basketbol kariyerinizi ve basketbol yaşantınızı doğru yönetmeniz anlamına gelir. Bu basketboldaki oyun tarzını bile etkiler aklınızı daha çok kullanırsınız.

Yetenek çok önemlidir ama tüm iyi basketbolcular doğuştan yetenekli mi doğarlar, tabii ki hayır! Kişiler çok erken yaşta basketbola başlar ve yeteneklerini oluştururlar. Bunu bilmek bile iyi bir basketbolcu olmaya iyi bir adımdır. Elbette ki, iyi oyuncuların belli üstün özellikleri genetik faktörlerden kaynaklanmaktadır. İyi bir basketbolcu olmak için yapılması gereken en önemli şey, iyi bir karaktere sahip olmak veya iyi bir karakter için çaba sarf etmektir. Efsaneleşmiş iyi basketbolculara baktığımızda hepsi iyi karakterli hepsi sanki bu oyunu oynamak için var olmuş gibidirler. Diğer bir etken ise yine karakter ile bağlantılı olan çalışmak, basketbolda sürekli tekrar yapmak, sahanın her bölgesini ezberlemek, her bölgeden milyonlarca şut atmak, binlerce pas vermektir. Bir başka etken de basketbolu bilmek, bilinçli oynamak, sürekli düşünmek yani zeki olmak, sahada ne yaptığını bilerek oynamak, yapılacak hareketleri önceden düşünmek, kurgulamak, daha top gelmeden nereye pas atacağını düşünebilmektir. Son olarak; muhakkak paylaşımcı olmalısın. Başarıyı her zaman paylaşmalısın, “ben değil biz” diyebilmelisin.

Şöyle bir özetlersek:  

Kazanmayı çok istemelisin ve bunun için yanıp tutuşmalısın. Okulu ilk sıraya koymalı ve eğitimi ön plana çıkarmalısı. Kendini fiziksel olarak hazırlamalı ve fiziksel durumunu tüm yıl boyunca üst seviyede tutmalısın. Sen bir takım oyuncususun ve her zaferle takımını onurlandırmalısı. Yenilgi seni acıyla birlikte hayal kırıklığına uğratmalı fakat buna daha kararlı ve azimle çaba göstererek reaksiyon vermelisi. Rakiplerinden acımasız olmalı daha temkinli davranmalı ancak rakiplerinin yaşayacağı her türlü kırılmadan avantaj sağlamalısın. Her maçı en kritik maç gibi oynamalısın. Zayıf yönlerini her gün çalışmalısın. Daha az sosyalleşmek de dahil olmak üzere bir takım fedakarlıklar yapmalısın. Her antrenmandan ve maçtan sonra daha iyi bir oyuncu olmak amacına sahip olmalısı. Çalışma alışkanlıkları geliştirip görevlerini doğru şekilde ve zamanında yerine getirmelisin. Antrenörün ile uyum içerisinde çalışmayı prensip edinmelisin ve çok fazla ama çok fazla bireysel antrenman yapmalısın.

Haftaya görüşmek üzere.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X