Altan Kutucu
Altan Kutucu

Kadın basketbolu ve Bursa

Kadın basketbolu son yıllarda Türkiye’de çok başarılı bir seviyeye geldi… Takım sporları içerisinde en başarılı sonuçlar alan branş durumunda. A Milli Kadın takımımız, son iki Olimpiyat, Londra ve Rio’da çeyrek final oynadılar. Rio’da da yarıfinalin eşiğinden döndüler.

Bu başarı nasıl geldi? Basketbolun duayeni rahmetli bir antrenörümüze, “bayan basketbolu” demişler o da “Çember yüksek top büyük” diye cevap vermiş. O açılardan bakarsak, basketbolun en ilgi çeken bölümleri, smaç, pota üstü mücadele ve üçlük atışlar, bayanlar için zor görünen işlerdi ancak topun bayanlar için küçültülmesi, yeni antrenman sistemleri ile bayanlardaki müthiş gelişim bu handikapları aşmayı sağladı. Ve bayan basketbolunun ülkemizde en başarılı takım sporu oldu. WNBA’daki maçların tarihlerinin uyması ile de ülkemizde bu ligden gelen oyuncular oynamaya başladı. Bu da bizim Türk oyuncuların gelişimine katkı sağladı, başarılar yakalandı. Bu sene Eurocup Women’de son 4 takım Türk takımlarından oluştu ve Yakın Doğu Üniversitesi finalde Bellona AGÜ’yü 2 maçta da yenerek şampiyon oldu. Fenerbahçe de Euroleague Women’de hafta sonu en iddialı takım ev sahibi Ekaterinburg’u yenerek finale kaldı. Finalde Dinamo Kursk’a 77-63 mağlup oldu ve 2. oldu.

Bu başarılar gelirken, 3 milyona yakın nüfusu ve basketbol için önemli bir şehir olan Bursa’da bayan basketbolu ne durumda dersiniz?

Maalesef hiç iyi bir durumda değil… Kadınlarda kazanılan bu ivmeyle ters orantılı olarak Bursa’da kadın basketbolu bitme noktasında… Her ligde takımı varken şu anda sadece KBBL’de Bursa Büyükşehir takımımız yer alıyor ve seneye akıbeti belli değil… Kapatılıp erkek basketboluna yatırım yapılacak söylentileri dolaşıyor. Takım bir üst lige çıkma adayı ve seneye kapatılırsa bunun vebali büyük olur. Lige çıkılmalı ve daha iddialı bir takım oluşturulmalı. Altyapılarda ise durum bir facia… Mustafakemalpaşa ilçemizin desteği olmasa hem her kategoride müsabakalar oynanamaz durumda. Bir de Gürsu ilçemizin takdire şayan bir çabası var ama söylediğim gibi Bursa gibi bir yerde bu kabul edilemez. Basketbol İl Temsilciliğinin çabaları artmalı. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüz ekstra destek vermeli. İlin çeşitli yerlerinde salon tahsisi, antrenör takviyesi, okullarda oyuncu arama tarama çalışmaları yapılmalı. Bu branşı isteyen kız çocukları ve ailelerinin çok olduğunu biliyorum ancak önemli olan bu işin organize edilmesi. Kız çocuğunun işi biraz daha hassas, kızını uzağa yollamak istemeyen aileler var. Bursa’daki trafik sorunu malum, dersler var onun için şehrin muhtelif merkezlerinde çalışma imkanı yaratmak gerekli.

Bu işe yatırım yapacak firmalar bulunmalı, sponsorluk yasasının firmalar tarafından çok iyi incelenmesi ve istekli firmalara anlatılması gerekli. Ufak yatırımlarla maksimum fayda elde edilebilecek bir alan. Hem reklam hem sosyal sorumluluk projeleri için biçilmez kaftan. 2-3 yıl içerisinde en üst ligde oynayabilecek bir takım yaratmak mümkün olabiliyor ve başarıya giden yol kısa. Erkek basketbolu gibi zor süreçler yok, spora yatırım yapmak isteyen firmalar için çok fırsatlar var.

Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu!

Hafta sonu, Tofaş Gelişim’in (Tofaş’ın proje takımı) çok önemli olan Antalyaspor maçına gittim ama ne gördüm dersiniz; 3 oyuncularını Tofaş’ın, Ankara’daki TED maçına göndermişler (Banvit-Bandırma Kırmızı modeli ki çok doğru bir model. Bu oyuncular her iki takımda da oynayabiliyorlar).

Tofaş Gelişim, 3 çeyrekte iyi mücadele etti hatta 14-15 sayı farka ulaştı fakat son çeyrekte deneyimsizlik ve yorgunluktan dolayı maçı 57-65  kaybetti.

Ankara’ya giden oyunculardan Yiğit, hiç süre almamış, Kadir 7 dakika, Muhsin 5 dakika oynamış. Küme düşmesi haftalar önce belli olan TED Kolej maçına Bursa’da önemli bir müsabaka varken, bu oyuncuların götürülmesi bana çok garip geldi. Zira, TB2L’de iddialı takımlardan Karesi ve Ormanspor ile Bursa’da oynanacak. Antalya maçı kazanılması halinde bu takımlar ile arada 1 galibiyet kalacaktı. Antalya ile galibiyetler eşitleniyordu. İzlediğim müsabakada bu bahsettiğim oyunculardan herhangi bir tanesi bile olsa, maç alınabilir, tamamı oynasa kesin kazanılır ve bu takım çok iddialı bir duruma gelebilirdi.

Tofaş’ın, play-off şansı matematiksel olarak devam ediyor ancak G.Antep ile 2 galibiyet fark var ve eşitlik durumunda G.Antep her iki maçı kazandığı için önde. Elbette son ana kadar bu yer kovalanmalı ancak böyle bir müsabaka varken tercih Tofaş Gelişim maçı olmalıydı. Umarım ki, sezon sonu bu Antalya mağlubiyeti yüzünden 1 maç ile TBL’ye çıkma şansı kaçmaz ve bu tercih için çok üzülmeyiz.

Haftaya görüşmek üzere…       

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X