Altan Kutucu
Altan Kutucu

Ligimizde iz bırakan yabancılar…

Bu yazımda 1980-2000 yılları arasında Türkiye basketbol liginde yer alarak basketbolumuza renk katmış efsane oyuncuların bazılarını hatırlayalım ve biraz nostalji yapalım istedim.

Billy Lewis: 1978 yılında Efes Pilsen le başlayan Türkiye kariyerini, 1985-88’de Çukurova Sanayi’de oynayarak bitiren “şeytan” lakaplı yıldız oyuncu tam bir şut ustası ve sayı makinesiydi. (O yıllarda Bursa da izlediğim 88-88 berabere biten, o zamanlar beraberlik vardı, TOFAŞ-Efes Pilsen maçında kadroda 2 yabancı bulunduruluyor ancak değişerek tek devre oynatılabiliyordu, bir devrede 44 sayı atmıştı.)

Calvin Roberts: 1982 yılında Fenerbahçe’ye gelen 2,02 boyundaki basketbolcu spektaküler smaçları ve üç sayılık atışları ile çok ses getiren bir oyuncu olmuştu, en son Galatasaray’da oynadı. (Eczacıbaşı salonunda oynadığımız bir hazırlık turnuvasında TOFAŞ-Fenerbahçe maçında 62 sayı atmıştı)

Melvin Lee Davis: 1982-87 yıllarında Karşıyaka forması giyen pivot o yıllarda durdurulması çok zor bir oyuncuydu. Karşıyaka’nın ilk kupasında çok önemli bir role sahiptir.

Paul Dawkins: Galatasaray’ın efsaneleşmiş siyahi basketbolcusu 1981-89 yılları arasında oynamış ve Spor ve Sergi Sarayı‘na damgasını vurmuş bir oyuncudur. 2019 yılında kaybettiğimiz Dawkins Türkiye’ye gelen ilk NBA oyuncusudur.

Larry Richard: 1987-94 yılları arasında Eczacıbaşı, Fenerbahçe ve Efes Pilsen’de oynayan savaşçı bir oyuncuydu 2,02 boyu ile pivot oynardı, en unutulmaz özelliği ise faul atışlarındaki ilginç stiliydi.

Pete Williams: 1987 yılında Fenerbahçe ile başlayan Türkiye macerasında Galatasaray, TOFAŞ, Ülkerspor ve en son İTÜ’de oynayan çok uzaktan sıçrayarak yaptığı smaçlarla taraftarları coşturan bir oyuncuydu.

Petar Naumoski: 1992 senesinde ülkemize Efes Pilsen ile gelen ve en son Ülkerspor’da oynayan her durumda sorumluluk almaktan çekinmeyen büyük bir oyuncuydu. Efes Pilsen’in Avrupa başarılarında çok büyük payı vardır.

Conrad McRae: Fenerbahçe ile başlayan Türkiye kariyerinde 90’lı yılların ortasındaki Efes Pilsen’in efsane başarılarında en akılda kalan oyuncularındandır. Müthiş smaçlarını ve inanılmaz blokları unutulmaz. 2000 yılında antrenmanda geçirdiği kalp krizi sonrası vefat etti.

David Rivers: 1998-2000 yıllarının efsane TOFAŞ kadrosunun point guard’ı. Tam bir winner oyuncuydu. Takıma ve taraftara güven veren bir oyunu vardı.

Rashard Griffith: 1995-97 ve 1998-2000 sezonlarında oynayan TOFAŞ’ın unutulmaz pivotu. Ülkemizde oynayan en iyi uzunlardan olup, TOFAŞ’ın aldığı şampiyonluklarda Rivers ile çok büyük katkısı vardır.

Bu efsanelerin ilk 6’sı ile karşılıklı oynamış bir oyuncu olarak kendimi çok şanslı buluyorum.

Tekrar görüşmek üzere…

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X