Altan Kutucu
Altan Kutucu

NBA da skandallar…

Köşe Yazısını Dinle

NBA çeşitli zamanlarda gerçekleşen skandallar ile gündeme gelmiştir. Bu yazıda bunlardan bazılarını hatırlayalım. Miami Heat oyuncusu olan Dion Waiters, 7 Kasım 2019’da takımla uçak seyahati yaptıkları sırada içinde uyuşturucu bulunan bir gıdayı fazla tüketmesi sonucu komaya girdi. Acil bir şekilde iniş yapan pilot sayesinde Waiters tıbbi yardım aldı ve hayata tutundu. Bu yüzden 10 maç ceza aldı.

10 Aralık 2009’da, Washington Wizards forması giyen Gilbert Arenas, soyunma odasına silah getirir ve saklar. Birkaç gün sonra ise takım arkadaşı olan Javaris Crittenton’a silah çekerek kumar borcunu ödemesini ister. Bu skandal NBA yetkililerinin yanı sıra Washington DC polisi ve federal yetkililerce de incelenmeye başlatılır. 2009-2010 sezonu dâhil, Arenas bir daha hiçbir NBA maçında yer alamaz. Len Bias, 1986 NBA Draft’ında Boston Celtics tarafından ikinci sıradan seçilmiş çok yetenekli ve çok şey vadeden bir gençti ve Michael Jordan’ın en büyük rakibiydi. Fakat daha NBA’de maça çıkamadan Kolej’in yurdunda kalırken kullandığı aşırı doz kokain ile hayatını kaybetmişti.

Tim Hardaway All-Star seçilmiş iyi bir oyuncuydu fakat “Hall Of Fame” olmayı başaramadı. Bunun nedenini, 2007’de bir radyo şovunda anlattıklarına bağlamıştır. Radyo programında “Biliyorsunuz eşcinsel insanlardan nefret ediyorum. Onların yanlarında bulunmak istemiyorum, ben homofobik bir kişiyim, bu insanlar ne Amerika da ne de dünya da olmamalı.” demişti. Bu açıklamalarından sonra 2007 yılındaki All-Star yarışmasına katılamayan Hardaway, defalarca LGBTQ topluluklarından özür dilemiştir.

Suns takımının eski yıldızı ve eski Sacramento belediye başkanı olan Kevin Maurice Johnson için 2016’da gerçekleşen bir televizyon programına konuk olan Mandi Koba isimli bir kadın 1996’da 16 yaşındayken Maurice’in kendisine cinsel tacizde bulunduğunu söylemiştir. O zamanlar bunu kimseye söylemediği için kendini suçlu hisseden kadın, ona kimsenin inanmayacağını bu nedenle sessiz kaldığını belirtmiştir. 1997’de genç kadın ile 230 bin dolarlık gizli bir anlaşma yapan Maurice, bu nedenle hiçbir suçlama ile karşı karşıya gelmemiştir. Eski NBA oyuncusu Jayson Williams 2010’da malikânesine 12 arkadaşını davet eder, sabaha karşı yerel polise, malikâneye konukları getiren limuzin şoförünün intihar ettiği bildirilir. Şoför hastaneye yetiştirilmeye çalışılırken yolda hayatını kaybeder. Uzmanların incelemesine bakılacak olursa şoförün yanında bulunan tüfekle intihar etme ihtimali yoktur. Ev incelendiğinde ise her yerde boş şampanya ve şarap şişeleri bulunuyor. Williams ise cinayet işlendikten tam 18 ay sonra şoförü kazara vurarak öldürdüğünü kabul etmiş ve suçlu bulunarak 27 ay hapis yatmıştır.

Bir süre ülkemiz takımlarından Anadolu Efes’te de oynamış olan Tyler Honeycutt, 7 Temmuz 2018’de Los Angeles’da Psikolojik bir kriz geçirir. Kendisine annesi yardım etmek istemiş, önce hastaneyi, sonrasında polisi aramıştır. Polis ile çatışmaya giren Honeycutt cansız olarak bulunmuş, önce polisler tarafından öldürüldüğü düşünülmüş fakat basketbol oyuncusunun kendi tabancasından çıkan kurşun ile öldüğü tespit edilmiştir. 7 Mayıs 2019’da, gerçekleşen olayda; Denis Rodman ile bir erkek ve iki kadın yoga mağazasını soyarlarken kameralara yakalanmışlardır. 3000 dolar değerinde eşyalarının çalındığını ve zarar gördüğünü söyleyen mağaza sahibi şikâyetçi olmuştur. Olaylar sonrası Rodman; “Olayda büyük bir yanlış anlaşılma var, mağaza çalışanının ricasıyla, değerli kristal sanat eserini araca taşımaya çalıştık, bunun karşılığında da bize hediye vereceklerini söyledi. Ona yardım edip iyilik yapmak istedim ama şu an hırsızlık iddiasıyla suçlanıyoruz.” şeklinde açıklama yapmıştır. Rodman yine 1993’de Pistons forması giyerken aracında alkol aldığı için uyuyakalmış, polisler tarafından yanında bir tüfek ile bulunmuştur.

Dönemin Los Angeles Clippers sahibi Donald Sterling’in, kız arkadaşı ile konuşmaları medyaya sızdırılmıştır. Bu konuşmalarda siyahileri kötüleyen, hakaret içeren cümleler kullanan Sterling, kız arkadaşından siyahi erkeklerle birlikte olsa bile onları maça getirmemesini, sosyal medyada fotoğraf paylaşmamasını istemiştir. Bütün Amerika’da yankı uyandıran bu telefon konuşması, dönemin ABD başkanı Barack Obama’ya kadar gitmiştir. 30 yıldır sahip olduğu takımını zorla satmak zorunda kalmış, aynı zamanda hayat boyu basketboldan men edilerek NBA kurallarınca verilen en ağır para cezası olan 2,5 milyon dolar ödemiştir.

Yakın tarihte hayata veda eden Kobe Bryant, 30 Haziran 2003’de Colorado’da kaldığı bir otelde çalışan ve 19 yaşında olan bir kadına tecavüz etmekle suçlanmıştı. Bryant, “onu istemediği hiçbir şey yapmaya zorlamadım” diyerek suçsuz olduğunu ifade etmiş, ancak eşini aldattığını itiraf etmişti. Dava, mahkemeye bile taşınmadan Eylül 2004’te düştü. Mart 2005’te, Bryant ile davacının anlaştığı öne sürüldü, davacı kadının mahkemede ifade vermek istemeyip davadan çekilmesinde, Bryant’ın avukatlarının ve medyanın kadınla ilgili aylarca süren iddialarının etkili olduğu dile getirilmişti. Seattle SuperSonics takımı için oynayan Ruben Patterson, evlerinde bulunan dadıya, dadının kendi evinde tecavüz etmeye çalıştı. 25 yaşındaki Petterson, 24 yaşındaki kadına bulunduğu çirkin davranışlardan dolayı 1 yıl hapis ve 5 bin dolar ceza almıştı.

Tekrar görüşmek üzere…

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X