Altan Kutucu
Altan Kutucu

NBA takım isimleri…

NBA takımları genellikle ilk kuruldukları şehrin yapısına, dokusuna, kültürüne uygun isimler almışlardır. Ancak şehir değiştirmelerde sık karşılaşılan bir durumdur. Bazı köklü takımların “nickname”inin o şehirle ne alakası olduğunu ve kuruluş hikâyelerine bakalım.

Atlanta Hawks (Atlanta Şahinleri): İlk olarak 1946’da New York Buffalo’da Bisons adıyla kurulur, hemen aynı yıl Mississippi nehri üzerinde Tri-Cities olarak geçen Molina, Rock Island ve Davenport şehirlerine taşınır. Burada adı 1800’ler başında Sauk Kızılderililerinin şefi olan yerel kahraman Blackhawk olarak değiştirir. 1951’de Milwaukee’ye taşınan takım adını da kısaltarak Hawks yapar. 1968’den beri de Atlanta Hawks’dır.

Boston Celtics (Boston Keltleri): 1946’da kurulan Boston Celtics, NBA’in ilk takımlarından olup ne şehir ne de isim değiştirmeden yoluna aynen devam etmektedir. Celtics adını takımın kurucusu Walter Brown’dır. Boston şehri ve civar halkının İrlanda Kelt köklerine istinaden de Celtics adı ayrıca uygun görülür. Aynı şekilde takımın logosunda geçen Lucky adlı hallederiz kadir tipli çizgi adamsa Leprechaun diye bilinen İrlanda kökenli şans getirdiğine inanılan bir cindir.

Chicago Bulls (Chicago Boğaları): Aslında boğanın Chicago şehriyle biyolojik bir alâkası yoktur. 1966’da lige adımını atan takımın isim arayışlarında; Klein Chicago’nun o yıllarda Amerika’nın et başkenti olarak bilinmesi ve de bununla beraber takımın maçlarını oynayacağı salonun et depo alanlarına çok yakın olması sebebiyle takıma konulacak ismi de bulur.

Dallas Mawericks (Dallas başıboş Buzağıları): Chapparras takımının San Antonio’ya göçünden sonra 7 yıl basketboldan uzak kalan Teksas’ta para babalarından biri takımı 1980 yılında NBA’e tekrar sokar. Teksas’ın meşhur kovboy imajını yaşatmak için argoda başıboş buzağı anlamına gelen Mavericks ismi Dallas takımına verilir.

Detroit Pistons (Detroit Pistonları): Amerika’da otomotiv denince akla gelen ilk şehir olsa da takım Piston adını buradan almamıştır. Takımın bugün Detroit’te bulunmasının ise pistonla alâkası vardır. Şöyle ki; takımın ilk kuruluş yeri İndiana’nın Fort Wayne şehridir ve takımın ilk kurucusu da bu şehirde piston üretimi yapan Fred Zollner’dir. 1948’de NBA takımı olurlar. 50’li yıllarda ise Zollner işi ve takımı ile ilgili sıkıntı yaşar hem işini hem takımını Detroit’e taşımaya yönlendirir. 1957 yılında Pistons artık Motown City takımıdır.

Golden State Warriors (Altın Eyalet Savaşçıları): Takım ilk olarak Philadelphia’da kurulup ilk yıllarını bu şehirde geçirir. Hatta Chamberlain bir maçta 100 sayıyı bu forma altında atar. Ardından önce 1962’de San Francisco’ya sonra 1971’de Oakland’a taşınır. Burada takımın yer adı Kaliforniya eyaletinin lâkabı olan Golden State olarak değiştirilir.

Houston Rockets (Houston Roketleri): Houston NASA, Apollo, roket demek. Yalnız bunların hiçbirinden isim Rocket olmuş değil. 1967’de San Diego’da takım adının Rockets konmasının sebebi ise kimi kaynaklara göre şehrin hareketli, hızlı yaşamına bir dikkat çekme isteği kimi diğer kaynaklara göreyse 60’lı yıllarda uzay endüstrisinin büyümesine yönelik bir heyecan işareti. 1971’de Houston’a taşınınca eski isim yeni şehre cuk oturmuştur.

Indiana Pacers (İndiana yarış arabaları): 1976’da NBA’e katılan takımın Pacer adı pace car’dan (safety car yani güvenlik aracı denir) gelir. İndiana takımının böyle bir isim seçmesinin nedeni İndiana eyaletinin araba yarışlarında önemli bir merkez olmasıdır.

Los Angeles Lakers (Los Angeles Gölcüleri): Lakers adı lake (göl) kelimesinden gelir. Bu ismin içinde bir göl bile bulunmayan Los Angeles şehriyle organik bir bağı yoktur. 1947’de Minneapolis şehrine getirilen takımın adını “land of 10000 lakes” lâkabıyla anılan eyaletlerine uygun olacak şekilde Lakers koyarlar. 1957’de Minnesota’lı bir işadamı Bob Short takımı mevcut yerinde devam ettirmek hevesiyle satın alır. Ancak bu süreçte büyük pazar arayışında 1960’da melekler şehrinin potansiyeline kayıtsız kalamaz. Lakers artık bir Los Angeles takımı olur.

New York Knicks (New York Pantolonları): Dizin hemen altında biten golf pantolonu olarak bilinen Knickerbockers isminin kökeni 1600‘lerde Amerika‘ya ve özellikle de New York‘a gelmiş olan Hollandalı göçmenlere kadar uzanıyor. Bu isim özellikle göçmenlerin giydiği pantolonların tarzına atıfta bulunuyor. Bu takım 1946 yılında kurulmuş ve isim sonraları kısalarak Knicks olmuştur.

Tekrar görüşmek üzere…

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X