Altan Kutucu
Altan Kutucu

NBA ve Eurolig

Fenerbahçe’nin Eurolig’i almasından sonra son yıllarda tartışılan, konuşulan NBA ile Euroligi’i kendi bakış açımla karşılaştırmak istedim… NBA; tabii ki basketbolda dünyanın en ilgi çeken, en büyük organizasyonu. Kolejlerden ve tüm ülkelerden gelen oyuncuları kapsayan Draft sistemi, takımların bütçelerinin kontrol edilmesi ve kriterlerin çok katı olarak uygulanması gibi konularda dünya üzerinde tüm sporlara örnek bir sistem, her ülkenin rol model olarak alması gereken bir yapı. Örnek verirsem; Amerika’ya 1981 yılında Milli Takımla gittiğimizde, bir kolej takımı ile müsabakamız vardı. Takım broşür bastırmış, baktığımda ne gördüm dersiniz, 1 sene sonra oynayacağı hazırlık maçının yeri ve saati bile belirtilmişti. Gözlerime inanamadım. Bizim ülkemizde bırakın takımların programlarını, Federasyonun yönettiği liglerde bile haftalık program yapılıyor. Organizasyonun ne kadar ciddi olduğunu gösteren bir örnek. Diğer yandan, oynanan basketbola da bakarsak, normal sezonda hiç savunma yapılmayan biraz play-off’larda savunma akla gelen ama takım oyununun çok az  uygulandığı  bireysel oyunun çok öne çıktığı, tamamen yıldızlara dayalı, hücum ağırlıklı görsel şov.

Eurolig’de ise tam bir takım oyunu, müthiş savunmalar, çeşitli oyun sistemleri ve yıldızların bile bir top için yerlere atladığı, coachların çok önemli olduğu, sert oynanan bir oyun var… Bu benim izlemekten çok zevk aldığım bir oyun. NBA’de görsellik pazarlama çok önde. Çin’den bir oyuncu alıyorlar 300 milyon dekoder satıyorlar. Oyuncunun iyi kötü olduğu ilk kriter değil. Ülkemizde de gençlere sorsan, tüm NBA oyuncularını bilirler ama bizim ligimiz pek takip edilmez. Avrupa ligi nispeten izlenir ama bizdeki yeni nesillerin basketbol olarak Eurolig’i örnek almalarını ve orada oynanan basketbola adapte olmalarını tavsiye ederim. Hatırlarsanız Kobe Bryant, bir maçta 118 sayı atmıştı. Bu tamamen bir pazarlama, ilgi arttırma yöntemi. Aynı şeyi Eurolig’de düşünemiyorum. Oyuncunun kemiklerini kırarlar, potayı göstermezler. NBA yıldızlarının Avrupa’da böyle uçuk sayılar atması mümkün değil. İşte burada NBA ile fark ortaya çıkıyor. Çok sert, savunma ağırlıklı oynanan bir oyun her zaman bana göre daha güzel bir mücadele içerir ve sonuç almak daha kolaydır. Daha öncelerde bir NBA takımının Avrupa’dan bir takımla oynayabileceği bile düşünülmezken, şimdilerde Avrupa’da üst düzey takımların bu savunma sistemleri ve mücadeleci basketbolları ile NBA takımlarını çok zorlaması ve yenmesi çok normal bir duruma geldi. Bir sezonda 82 maç ve play off’lar tabii ki şovu ön plana çıkarmayı gerektirir. Çünkü, bu kadar müsabakayı izletmek çok zor. İyi bir organizasyon olduğu kesin ancak ben yine de Avrupa’yı izlemeyi tercih ediyorum. Mücadele, sert savunma, basketbol açısından daha ilgi çekici ve heyecanlı. Bu bakış açısından seyretmenizi tavsiye ederim.

 

Bursaspor Durmazlar

müthiş işler yapıyor

 

Geçtiğimiz perşembe günü, Sakarya’nın kazanması halinde BSL’ye yükseleceği maçta müthiş bir mücadele ile ve taraftar desteği ile 80-76 galip gelerek son 2 maçta alınacak 1’er sayılık galibiyetler ile bile lige çıkma hakkını elde edecek duruma gelmek, bu bütçe ve bu mütevazı kadroyla hakikaten büyük bir başarı. Karlo ve Dejan’ın iyi oyunlarına, Salih ve Yunus’un katkıları, Burak’ın hiç skor atmadan 8 ribaund, 7 asistlik müthiş performansı ile kazanılan Sakarya maçı Bursaspor Durmazlar’ın bugün oynayacağı Eskişehir karşılaşmasını tam bir final havasına soktu. Bugün Sakarya, Acıbadem’i, Eskişehir’de Bursaspor’u yenerse her ikisi de BSL’ye çıkmayı garantiliyorlar. Ancak, Bursaspor’un Eskişehir’i yenmesi ve son maçını Bursa’da Acıbadem’e karşı kazanması, Bursaspor Durmazları BSL’ye çıkarıyor. İlginç bir şekilde 4 takımın 3’er galibiyetle bitirme durumları bile mümkün. Bursaspor Durmazlar’a bugünkü maçta başarılar diliyorum.

 

BSL Play-Off’ta yarıfinaller başladı

 

BSL’de yarıfinalde Fenerbahçe-Darüşşafaka ve Beşiktaş-Anadolu Efes eşleşti. Her gün bir müsabaka olmak üzere oynanacak yarıfinallerde basketbolseverleri çok güzel maçlar bekliyor. 3 maç kazananın finale kalacağı eşleşmeler çok ilginç mücadelelere sahne olacak. Final için favorilerim Fenerbahçe ve Anadolu Efes.

Bu arada ülkemizde en popüler iki spor olan futbol ve basketbolda  ilk 4 takımın İstanbul takımları olması da üzerinde düşünülmesi ve spor politikalarımız açısında irdelenmesi gereken bir durum diye düşünüyorum.

 

Gençler Bursa’da oynandı 

 

Geçtiğimiz hafta Bursa’da oynanan U18AA  Gençler Türkiye Şampiyonası’nda, Anadolu Efes, Bandırma Kırmızı’yı yenerek şampiyon oldu. Tofaş, turnuvayı 5., Nilüfer Belediye ise 8. sırada tamamladı. Geçtiğimiz hafta Konya’da yapılan U16A şampiyonasında Tofaş’ın 2.takımı Osmangazi Belediyespor’lu Ata Can Atsüren’in sayı krallığından sonra Bursa’daki turnuvada Tofaş’tan Leventcan Koçak asist krallığını kazandı.

Haftaya görüşmek üzere…                                                           

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X