Altan Kutucu
Altan Kutucu

Osman Solakoğlu…

Osman Solakoğlu, 1968-1977 ve 1979-1992 yılları arasında toplam 23 yıl Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanlığı yapmıştır. Benim de, Milli takımlarda oynadığım dönemlerde kendisinden hayata ve spora dair çok şeyler öğrendiğim, çok zor şartlarda (Şimdi ki yüksek bütçeler, sponsorlar, yatırımlar en önemlisi bu mükemmel tesisler yokken) Türk basketbolunun gelişmesi için yaptıklarına bizzat şahit olduğum çok değerli bir spor adamıdır.

osmansolakoglu.jpgOsman Solakoğlu, 1927’de İstanbul’da doğdu. 1945 yılında Ankara Koleji’ni bitirdi. Okul yıllarında Ankara Koleji’nin de spor yöneticiliğine ilk adımını attı. 1950’li yıllarda Galatasaray‘ın basketbol takımı idareciliğini yaptı. Türk sporunun unutulmaz isimlerinden Turgut Atakol ile 13 yıl birlikte çalıştı. Bir süre Galatasaray Kulübü’nde yönetim kurulu üyeliği de yaptıktan sonra sırasıyla Turgut Atakol, Faik Gökay ve Feridun Koray başkanlığındaki Basketbol Federasyonları’nda Milli Takım Yöneticiliği ve Genel Sekreterlik görevlerini üstlendi.

1968 yılında Basketbol Federasyonu Başkanı oldu. 23 yıllık başkanlık döneminde yıldız, genç, ümit ve A Milli takımlar sayısız başarılara imza attı. Basketbol uluslararası rekabette Türkiye’nin en başarılı takım sporu oldu. Osman Solakoğlu, sporun çocukların ve gençlerin yetişmesinde önemli bir vasıta olduğuna inanarak yurt çapında açtığı kampanyalarla çocukları, gençleri spora yönlendirdi. 1970’lerde Mini Basket kampanyasıyla basketbolun ilkokullara yayılmasını sağladı. Türkiye‘nin her yanına semt sahaları ve spor salonları yapılmasına öncülük etti.

Deplasmanlı Bayanlar 1. Ligi ve Erkekler 2. Ligi’nin kurulmasını, Yıldız ve Ümit Milli Takımları’nın yeniden oluşturulmasını sağladı. Uluslararası düzeyde de basketbolun ve sporun gelişmesine önemli katkılarda bulundu. FIBA’da Balkan Devletleri Genel Sekreteri ve FIBA Gençler Komisyonu Asbaşkanı olarak uzun yıllar Türkiye’yi temsil etti. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Onur Kurulu Asbaşkanı ve Yüksek Danışma ve Disiplin Kurulu üyeliği görevlerinde de bulundu.

Başta GSGM Altın Hizmet Ödülü, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Türk Sporuna Hizmet Ödülü, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Fair Play Şeref Ödülü olmak üzere çok sayıda ödülün sahibi oldu. Osman Solakoğlu vefat ettiği 5 Şubat 2005’e kadar Basketbol Federasyonu’nun Onursal Başkanı olarak basketbola ve Türk sporuna hizmetini sürdürdü.

Anısını basketbola ve topluma faydalı olacak şekilde yaşatmak hedefiyle Türkiye Basketbol Federasyonu ve Solakoğlu ailesi tarafından 2005 yılında düzenlenmeye başlanan “Osman Solakoğlu Basketbolla Topluma Hizmet ödülü” her yıl sahiplerini bulmaktadır.

Fransa‘ya giden o dönemin yıldız basketbolcusu Yalçın Granit‘in Galatasaray’a dönmesi için, gazetelerden Fenerbahçe‘nin Galatasaray‘ı yendiğine dair haberleri keserek Granit’e yolladığı anlatılan basketbolun Osman abisini bu vesile ile anıyor ve şimdilerde böyle düzgün ve ülke sporu için çalışan yöneticilerin çoğalmasını diliyorum.

Haftaya görüşmek üzere…

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X