Altan Kutucu
Altan Kutucu

Savaşın ayırdığı 2 ünlü basketbolcu

Eski Yugoslavya formasıyla basketbolda büyük başarılara imza atan Vlade Divac ile Drazen Petroviç‘in, Hırvatistan‘ın bağımsızlığını ilan etmesiyle bozulan yakın arkadaşlığı, spor kanalı ESPN’in “Bir Zamanlar Kardeşlerdi” adıyla çevrilen filmine konu edilmişti. Her iki oyuncu 1986 yılında NBA tarafından draft edilmiş ancak 1989 yılında Portland Trail Blazers takımıyla Drazen Petroviç, Los Angeles Lakers takımıyla Vlade Divac forma giymeye başlamıştı. Bu iki oyuncu, 1990‘da Yugoslavya forması altında dünya şampiyonu oldular.

Yugoslavya Milli Takımı’nın, birbirinden hiç ayrılmayan, farklı odalarda kalmayı bile reddeden, çok yakın iki arkadaşın, savaş nedeniyle nasıl ayrı düştükleriVlade Divac‘ın anlatımıyla verilmiş. Savaşın ilk yıllarında olup biteni tam olarak kavrayamadığını, arkadaşlıklarının sona ermesinde kendisinin de rolü olduğunu o dönem fark edemediğini dile getiren Divac, kendisini en çok, Petroviç‘in “sessiz kalmasının” yaralamasına dikkati çekiyor. Petroviç ile yollarının ayrılmasına neden olan, “1990’da dünya şampiyonluğunu kutladıkları sırada sahaya gelen bir seyircinin elindeki Hırvat bayrağını yırtarak kenara fırlattığı” anı da anlatan Divac, o an içgüdüsel olarak takımı koruma amacıyla hareket ettiğini, olaydan sonra kendisine bir şey söylenmese de Petroviç‘in bunu siyasi bir mesaj olarak algıladığını belirtiyor. “Sanırım herkesin üzerinde baskı vardıözellikle bazıları siyasetçilerin baskısı altındaydı” diyor. DivacPetroviç‘in artık hayatta olmamasının kendisini çok üzdüğünü, geriye dönüp baktığında arkadaşlıklarının “aptalca tutumlar” sonucunda bozulduğunu görebildiğini dile getiriyor. Petroviç‘in ölüm haberini ailesiyle birlikte tatildeyken aldığını, eski arkadaşının cenaze törenine dahi katılamadığını belirten Divac, “Ne yazık ki artık sadece, savaşa kurban giden dostluğun hatıralarıyla yaşıyorum” derken, bunun yanı sıra eski dostluğunu tekrar kazanıp kazanamayacağını, Petroviç‘in savaş devam ederken vefat etmesi nedeniyle hiçbir zaman bilemeyecek olmanın üzüntüsünü yaşadığını ifade ediyor.

Kendisi ile 1981 yılında karşılıklı olarak Yıldız Milli Takım ile Avrupa ve Balkan Şampiyonaları’nda oynadığım, bence Nowitzki ile beraber NBA’de oynamış en iyi 2 Avrupalı oyuncudan biri diyebileceğim Drazen Petroviç, halen gelmiş geçmiş en iyi şutörler arasında gösteriliyor. Petroviç, 1993 yılnda Almanya’da kız arkadaşının kullandığı aracın kontrolünü kaybetmesi nedeniyle meydana gelen trafik kazası sonucu 28 yaşında hayata veda etmiş ve basketbolseverleri çok üzmüştü.

Haftaya görüşmek üzere…

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X